Το ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας για το νόμο ΚατσέληΟ νόμος Κατσέλη εισήγαγε στην Ελλάδα το θεσμό της πτώχευσης του καταναλωτή και ανήκει στα θεμελιώδη εργαλεία της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, ενός προβλήματος δηλαδή που αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες. Αντίστοιχες νομοθεσίες υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη, ενώ οι ενώσεις καταναλωτών αξίωναν την εισαγωγή του θεσμού ήδη από τα χρόνια που οι τράπεζες για λόγους πιστωτικής επέκτασης, προέβαιναν σε παροχή δανείων στα ελληνικά νοικοκυριά. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης άλλων πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, ο Νόμος Κατσέλη αποτέλεσε το μοναδικό αποτελεσματικό καταφύγιο των καταναλωτών για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Βασικό χαρακτηριστικό του νόμου Κατσέλη είναι η προστασία της κύριας κατοικίας. Ο οφειλέτης μπορεί να διαφυλάξει στον ίδιο, και κυρίως στην οικογένειά του, συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης κάτω από την οικογενειακή στέγη, αναλαμβάνοντας να αποζημιώσει τους πιστωτές με ποσό που συνδέεται με την πραγματική αξία του ακινήτου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τείνει να απαξιωθεί ο νόμος Κατσέλη, με βασικό επιχείρημα ότι δήθεν ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αρκούν, ωστόσο, και τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο νόμο για να αντιληφθεί κανείς ότι όχι μόνο δεν γίνεται κατάχρηση ή υπέρ-χρήση του Νόμου Κατσέλη αλλά η αξιοποίησή του είναι μετριοπαθής.

Έτσι, η προστασία της κύριας κατοικίας, όπως καθιερώθηκε με το Νόμο Κατσέλη, είναι αναμφισβήτητα ένας διαχρονικά αναγκαίος θεσμός, η προστασία δε αυτή είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, δεδομένου ότι η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας έχει αποτύχει παταγωδώς, οι ρυθμίσεις που παρέχουν οι τράπεζες δεν είναι ούτε ρεαλιστικές ούτε βιώσιμες, ενώ αρχίζουν να οργιάζουν πλέον στη χώρα μας οι πλειστηριασμοί.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ καλεί την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει την κατάργηση του μοναδικού εργαλείου που διαθέτουν οι οφειλέτες προκειμένου να προστατεύσουν την κατοικία τους και να επιτύχουν μία αξιοπρεπή ρύθμιση των χρεών τους.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕ.Π.ΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ καλεί την Κυβέρνηση:

Να επαναφέρει ως μόνιμη, και όχι απλά να παρατείνει, την προστασία της κύριας κατοικίας.

Να μην περιορίσει τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Να μην ασχολείται μόνο με την εξουδετέρωση των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, υπόθεση που ελάχιστα αφορά το νόμο Κατσέλη, αλλά να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου Κατσέλη για τα πραγματικά υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των τελευταίων σε μία αποτελεσματική ρύθμιση των οφειλών τους.

Να επιβραβεύσει έμπρακτα με μέτρα που θα δίνουν ανάσα τους ενήμερους και συνεπείς δανειολήπτες.

Για το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος                                     Η Γενική Γραμματέας
Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης               Παρασκευή Αν. Κτενίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.