Επερώτηση του Σ. Βόσδου στον Περιφερειάρχη για την νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και τις Τ.Κ. της Φλώρινας

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018, σχέδιο της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) προκειμένου, όπως αναφέρει το επεξηγηματικό κείμενο της διαβούλευσης, η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 και να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις ενισχύσεις σε αυτές τις περιοχές.

Στο έγγραφο της διαβούλευσης παρουσιάζεται χάρτης και κατάλογος των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα ανά Περιφέρεια, Δήμο, Τοπική/Δημοτική κοινότητα.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στην νέα οριοθέτηση για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας περιλαμβάνονται μόνο οι τοπικές κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αχλάδας, Μεσοκάμπου, Νέου Καυκάσου και Νίκης και μάλιστα στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίστοιχος κατάλογος των μειονεκτικών περιοχών στην Φλώρινα, όπως αυτός έχει περιληφθεί στη οδηγία και έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, περιλαμβάνει 49 Ο.Τ.Α. (Δήμος Αμυνταίου και κοινότητες Αγ. Παρασκευής, Αγ. Βαρθολομαίου, Αγραπιδιών, Αετού, Αμμοχωρίου, Αναργύρων, Αντιγονείας, Άνω Καλλινίκης, Αρμενοχωρίου, Αχλάδας, Βαλτονέρων, Βεγόρων, Βεύης, Ιτέας, Κάτω Καλλινίκης, Κάτω Κλεινών, Κλαδορράχης, Κολχικής, Λακκιάς, Λεπτοκαρυών, Λιμνοχωρίου, Λόφων, Μαρίνης, Μελίτης, Μεσοκάμπου, Μεσονησίου, Μεσοχωρίου, Νέου Καυκάσου, Νεοχωρακίου, Νίκης, Ξυνού Νερού, Παλαίστρας, Παπαγιάννη, Πεδινού, Πελαργού, Περάσματος, Πετρών, Πολυπλατάνου, Πρώτης, Ροδώνος, Σιταριάς, Σκλήθρου, Σκοπιάς, Τριποτάμου, Τροπαιούχου, Υδρούσας, Φανού και Φιλώτα) αβίαστα προκύπτει ότι η νέα οριοθέτηση θα επιφέρει σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς του νομού μας, αφού τους αποκλείει από την εξισωτική αποζημίωση και τους αφαιρεί και διάφορα άλλα πλεονεκτήματα που συνδέονται με αυτή την κατάταξη (αυξημένη μοριοδότηση σε διάφορα άλλα προγράμματα όπως Σχέδια Βελτίωσης, Πρόγραμμα Νέων Αγροτών κ.α.).

Είναι προφανές ότι η περιοχή μας θα υποστεί ένα επιπλέον πλήγμα που θα επιβαρύνει την ήδη δυσβάστακτη κατάσταση.

– Καθώς και σε άλλες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται διαφοροποίηση και μείωση των περιοχών, όπως με αντίστοιχη επερώτηση επισημαίνει και ο συνάδελφος περιφερειακός
σύμβουλος Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος
– Καθώς η Περιφέρεια μας δέχεται απανωτά χτυπήματα και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

Σας παρακαλώ να μας πληροφορήσετε

Σε τι ενέργειες έχει προβεί, ή προτίθεται να προβεί, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμα χτύπημα που θα την καταστήσει έτι περαιτέρω «μειονεκτική περιοχή».

Με εκτίμηση,
Σωτήρης Θ. Βόσδου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.