Η Παγκόσμια γεωκληρονομιά του Μπούρινου: Υποδοχή 15 Αμερικανών επιστημόνων γεωλόγων – ερευνητών στην περιοχή



Η Κοινότητα Χρωμίου, έχει την τύχη να είναι κτισμένη στην καρδιά του οφιολιθικού συμπλέγματος του βουνού Μπούρινος.

Από την περιοχή μας πέρασαν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Η γεωλογική μελέτη του συμπλέγματος συνέβαλε όχι μόνο στην κατανόηση της γεωλογικής δομής της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στην ερμηνεία παγκόσμιων γεωλογικών φαινομένων όπως είναι το μοντέλο των τεκτονικών λιθοσφαιρικών πλακών.

Ο Μπούρινος είναι το δεύτερο παγκοσμίως γνωστό Ελληνικό βουνό μετά τον Όλυμπο για τη γεωλογική του μοναδικότητα και σημασία.

Η κορυφαία σήμερα επίσκεψη των 15 Αμερικανών γεωλόγων με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή φίλο μας Ε. Moores μας δίνει αφορμή να κάνουμε μια τιμητική αναδρομή στη γεωλογική ιστορία μας.

Οι φορείς του χωριού: Τοπική Κοινότητα
Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ‹‹Ρωμιοσύνη››
ΤΟΕΒ
με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης και την οικονομική στήριξη των μεταλλευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποφάσισαν να οργανώσουνε το πρόγραμμα υποδοχής και να αφιερώσουνε τους τέσσερις βράχους, ‘θεμέλιων της γης’, του βάφτισε η νεώτερη γεωλόγος Ντίνα Γκίκα, σε προσωπικότητες της παγκόσμιας γεωλογίας που έγραψαν ιστορία και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην περιοχή μας.

Συναισθανόμενα βαθειά την ευθύνη μας απέναντι στη γεωλογική κληρονομιά και το μέλλον του τόπου μας το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο με τα μεταλλεία και τη γεωλογία, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και την αφορμή που μας δίνετε για τα τιμητικά ενθύμια που αφιερώνουμε στις τέσσερις προσωπικότητες.
Jan Brunn (1911-2006), αθάνατος, καθηγητής Πανεπιστημίου Παρισίων.
Alan Smith (1937-2017), αθάνατος, καθηγητής Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.
Eldridge Moores, παρών σήμερα, καθηγητής Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, Ντέϊβιντ.
Annie Rassios, παρούσα σήμερα, Dr Γεωλογίας Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας – ΙΓΜΕ.

Οφείλουμε να πούμε πριν ξεκινήσουμε την αποκάλυψη των αφιερωματικών πλακών και βράχων πως:
Επιθυμία και στόχος μας είναι:

Ο Κεντρικός ξενώνας των εγκαταστάσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, όπου φιλοξενείσθε να είναι μόνιμα στη διάθεση σας για το επιστημονικό και ερευνητικό έργο σας καθώς και των γεωλόγων όλου του κόσμου.

Η γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία μας να τοποθετηθεί στο παλαιό κοινοτικό κατάστημα της κοινότητας μας όπου φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μουσειακή συλλογή.

Σε συνεργασία μαζί σας, με τοπικούς επιστήμονες και φορείς να διοργανώσουμε τον επόμενο χρόνο για τα 50 χρόνια της διατύπωσης της θεωρίας των τεκτονικών πλακών αξιόλογο συνέδριο.

Να ενταχθεί ο φορέας Γεωπάρκο Τηθύος Γρεβενών – Κοζάνης στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.

Να φροντίσει η πολιτεία σύντομα η περιοχή να αποκτήσει σύγχρονο δίκτυο Internet για την αυτονόητη εξυπηρέτηση όλων.

Η Τοπική Κοινότητα χρωμίου
Ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ‹‹Ρωμιοσύνη››
Ο ΤΟΕΒ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.