Σύσκεψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κοζάνη για τις δασικές πυρκαγιές

Ο συντονισμός και η οργάνωση των υπηρεσιών και των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της αντιμετώπισης κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Μιχελάκη, στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος», στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κοζάνη.

Η «Βελτίωση συνεργασίας των εμπλεκομένων Φορέων στην αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών καθώς και λοιπών θεμάτων προστασίας δασών», ήταν το κύριο θέμα της σύσκεψης, στην οποία συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προετοιμασία, το σχεδιασμό, τα μέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το ζητούμενο είναι να έχει επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός ετοιμότητας», ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα ύπαρξης καλής συνεργασίας όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων, το θετικό πρόσημο της οποίας θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Από όλους τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και επιβεβαιώθηκε το ήδη υπάρχον καλό κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας, ως σημαντικός παράγοντας στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πιθανής πυρκαγιάς.

Κλιμάκια της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών οι οποίες ενισχύθηκαν με τους προσληφθέντες του Προγράμματος Δασοπροστασίας μέσω του ΟΑΕΔ, θα συνδράμουν καθοριστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και της προστασίας του φυσικού και δασικού πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα πολλαπλά κρούσματα παράνομης συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων κυρίως από αλλοδαπούς κατά παράβαση της δασικής νομοθεσίας, στην παραμεθόρια περιοχή του Γράμμου και γενικότερα της Οροσειράς της Πίνδου. Για τον έγκαιρο εντοπισμό των παρανομούντων και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία της Αστυνομίας και του Στρατού με τις Δασικές Υπηρεσίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος κ. Αριστείδης Μαυρόπουλος, ο κ. Μπάτζιος Γεώργιος από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης κ. Χαράλαμπος Θεοχάρης, ο Σ/χης Πεζικού κ. Ανέστης Ανέστης Διευθυντής της 9ης ΤΞ, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής και των Διευθύνσεων Δασών Δυτικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.