Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σωματείων Εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Κοζάνηsigkentrosi_diamartirias_dei

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 συνεδρίασε το Δ.Σ του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με κύριο θέμα την ενημέρωση σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους και με τις εξελίξεις σχετικά με το Ορυχείο Αμυνταίου, ένα μήνα μετά τη μεγάλη κατολίσθηση.

Επί της ουσίας η πλειοψηφία έφερε ειλημμένες αποφάσεις που έχουν συμφωνήσει (ΓΕΝΟΠ – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ) σχετικά με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που θα μετακινηθούν σε πρώτη φάση από το Ορυχείο Αμυνταίου σε άλλα ορυχεία του ΛΚΔΜ.

Δεν άγγιξαν καθόλου το ζήτημα των εργαζομένων στις εργολαβίες και το τι θα γίνει με τα 8μηνα από δω και πέρα. Ένα δείγμα έδωσε η Διευθύντρια Ορυχείων κα. Κουρίδου, η οποία είπε στην ουσία ότι αναζητούν λύσεις για το πώς θα απαλλαγούν από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.

Έφεραν ως τετελεσμένο και συμφωνημένο γεγονός με την εργοδοσία τις απολύσεις με bonus 15.000 € στην αρχή για τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Αμυνταίου και μετά θα το γενικεύσουν. Αφού έριξαν μαύρο δάκρυ για τις πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες (με βάση τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο φωτογραφήθηκαν ο ΑΗΣ Αμυνταίου, η Μελίτη Ι και η άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ), δεν έχασαν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν την ΕΕ και να αναζητήσουν για μια φορά ακόμα τον υγιή ανταγωνισμό.

Και ενώ υπήρχαν μεγάλα και σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν προσπάθησαν επί 2 ώρες να δημιουργήσουν θεσμικό ζήτημα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη στο Ορυχείο Αμυνταίου. Στην ουσία αντανακλά τις ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς. Προσπάθησαν με θεατρινισμούς να κρύψουν την πλήρη αποδοχή τους στις γενικότερες κατευθύνσεις που θέτουν Κυβέρνηση και εργοδοσία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πριν και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα, έχουν μεγάλες ευθύνες ως πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ –ΜΕΤΑ) που μετά το λίφτινγκ που έκαναν εμφανίζονται σαν ΔΡΑΣΕ – ΚΟΙΡΙΞΕ – ΑΡΚΙ, βάζουν πλάτη να περάσει η πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, του ανταγωνισμού, της διάλυσης του ασφαλιστικού και της μετοχοποίησης της ΔΕΗ. Χρησιμοποίησαν τον αγώνα ενάντια στη μικρή ΔΕΗ τον Ιούλη του 2014 για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά.

Σήμερα, όσο κρίσιμο είναι το ζήτημα να μη θεωρήσουν οι εργαζόμενοι όλα όσα έχασαν τα χρόνια της κρίσης περασμένα – ξεχασμένα, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να οργανώσουν την πάλη τους για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Διεκδικούμε:
Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του.
Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην πώληση ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργολαβιών στη ΔΕΗ Α.Ε. Καμία μέρα καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΛΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΤΙΣ 18:00

Κάλεσμα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) για κινητοποίηση τη μέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κοζάνη

Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον πρωθυπουργό – «πλασιέ» ενεργειακών μονάδων
Την Τετάρτη 12 Ιούλη θα επισκεφθεί την Κοζάνη ο πρωθυπουργός και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης,  στα πλαίσια του συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Θα είμαστε εκεί για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μονοπωλίων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του τομέα της Ενέργειας και το λαό της περιοχής να δώσουν αγωνιστικό παρόν.

Να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και “θεσμών” για πώληση ενεργειακών μονάδων. Έχουν πλέον αρκετή πείρα από τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων που πρέπει να την αξιοποιήσουν για να μη γίνουν οι ανησυχίες τους και τα προβλήματά τους “μπαλάκι” στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε:
Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, ΑΗΣ και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Ακύρωση όλων των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποκλειστικά Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις εργατικές -λαϊκές ανάγκες.
Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του.
Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Άμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ Α.Ε με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού 2007-2008.

Ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς για το σύνολο του προσωπικού. Κατώτατος μισθός 751ευρώ. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις (οκταμηνιτες, εργολαβικοί). Να δοθεί τέρμα στην απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας υψηλού επιπέδου για το σύνολο του προσωπικού. Να προσληφθεί το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού σε γιατρούς και νοσοκόμους. Μελέτη για συνέπειες στην υγεία των εργαζόμενων στη ΔΕΗ λόγω συνθηκών εργασίας. Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή.

Άμεσα να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις σε Ποντοκώμη, Αναργύρους και Ακρινή. Μελέτες βιωσιμότητας για οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στη δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΤΙΣ 18:00

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία-Μέλη της με αφορμή το 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία , που πραγματοποιείται στην Κοζάνη (11- 12 Ιουλίου) με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου με τον Πρωθυπουργό κατά την οποία η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα εκφράσει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ -ένα ενδεχόμενο που ο ίδιος ο κ.Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «εθνικό έγκλημα» – και να παρουσιάσει τις θέσεις της με στόχο την ακύρωση των συγκεκριμένων μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί τα Σωματεία-Μέλη της και τους εργαζομένους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας – συλλαλητήριο που συνδιοργανώνει με τον «Σπάρτακο» και όλα τα Σωματεία την Τετάρτη 12/7 στο Εκθεσιακό Κέντρο (Κοίλα) στις 18:00

ώστε να καταδειχθεί στην Κυβέρνηση η καθολική αντίθεση των κοινωνικών οργανώσεων και των πολιτών στην προοπτική της κατάρρευσης και του οικονομικού μαρασμού της περιοχής που θα σημάνει ο ακρωτηριασμός της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να προβληθούν τα επιχειρήματά μας για μια ισχυρή ΔΕΗ που είναι μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σεβόμενη απόλυτα τους στόχους του Αναπτυξιακού Συνεδρίου εύχεται και ελπίζει , όπως και οι υπόλοιποι φορείς, ότι το Συνέδριο θα έχει θετικό αντίκτυπο για την Περιφέρεια και τους Πολίτες της αλλά την ίδια στιγμή εκφράζει και πάλι την αγωνία της για τις καταστροφικές συνέπειες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την υιοθέτηση των μνημονιακών επιλογών στον Όμιλο ΔΕΗ.

2 σχόλια στο άρθρο “Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σωματείων Εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Κοζάνη

  1. Τα λαμογια του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνδικαλιστες που φερανε την ΔΕΗ σε μαυρο χαλι διαδηλωνουν για την καταντια που δημιουργησαν τι ειρωνια ?????????????

  2. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΚΑΡΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΓΕΝΙΑΔΑΣ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ,ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ Η ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΕΙ ΠΟΥΛΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ……..αρε φουρκα……παντως ψωμι θα φαει σε πανηγυρια σαν τραγουδιστης..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.