Συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια με τον πρόεδρο της ΔΕΗsomateio_ergazomenon_energeiaΤην Παρασκευή 10 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ του ΣΕΕΕΝ με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Παναγιωτακη στην Αθήνα. Η συνάντηση ήταν συνέχεια της παρέμβασης του ΣΕΕΕΝ κατα τη διάρκεια της παρουσίας του προέδρου στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ αρχικά εξέφρασαν στον πρόεδρο την αντίθεση τους με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του κλάδου το προηγούμενο διάστημα με τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό αλλα και στις εξελίξεις με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση όπως διαφένεται απο την αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη. Επισης επικεντρώθηκαν σε 2 ζητήματα:

1o – Την κατάσταση στις εργολαβίες της ΔΕΗ, με τις αθλιες συνθήκες και μεροκάματα, τις ελλείψείς σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, την απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ εξέφρασαν την πάγια θέση του σωματείου για κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην αθλια κατάσταση με την απλήρωτη εργασία που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 4-5 μήνες και ζήτησαν απο την εργοδοσία να τοποθετηθεί στο θέμα. Ο κ.Παναγιωτάκης ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε παρέμβαση επι του θέματος. Ειναι ξεκάθαρο ότι οι εργολαβίες είναι επιλογή της ΔΕΗ Α.Ε με στόχο τη μείωση του κοστους εργασίας, την ευελιξία για την ανάπτυξη και κλείσιμο δραστηριοτήτων, την διάσπαση των εργαζομενων κ.α. Για το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει μιας και η ΔΕΗ εχει για καιρό απλήρωτους τους εργολάβους και δεν μπορεί να τους πιέσει να είναι συνεπείς με τις πληρωμές των εργαζομενων.

2ο – Τις διώξεις των συνάδελφων εργαζομενων του “Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και ανάπτυξης της περιοχής” που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ κάλεσαν τον κ.Παναγιωτάκη να πάρει πίσω η ΔΕΗ της διώξεις. Η απάντηση του δείχνει, ότι η ΔΕΗ Α.Ε δεν κάνει πίσω και εχει σκοπό να εξαντλήσει την αυστηρότητα της, αντιμετωπίζοντας τους συναδέλφους σαν εγκληματίες και όχι σαν αγωνιζόμενους εργάτες για τα δίκια των χωριών τους (μόλυνση περιβάλλοντος, εξασθενές χρωμιο, ανεργία κ.α).

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η διοικηση της ΔΕΗ ακολουθεί την ίδια πολιτικη με τις προηγούμενες διοικησεις που θέλεί την ενέργεια εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοφορίας και μέσα σε αυτό το περιβάλλον επιδιώκει τα μεγαλύτερα κέρδη. Ταυτόχρονα για να επιτευχθουν οι στόχοι κερδοφορίας κάλεσε ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ουσία ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι απολύσεις που ονομάζουν “εθελούσια” θα έχουν συνέχεια και με αλλα τμήματα του προσωπικού.

Συνάδελφοι,
Μπροστά μας έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς φέρνει νέα σκληρά μέτρα (μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, μειώσεις μισθων κ.α). Παράλληλα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και τα ενεργειακά όπου όλα δέιχνουν ότι θα παμε σε πιο αποφασιστικά βήματα στην προώθση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. Τα όποια δηθεν “αντισταθμιστικά” δεν είναι τίποτα αλλο απο νέα προνόμια σε μονοπωλιακούς ομίλους (μείωση φορολογίας, επιδοτήσεις κ.α).

Μονος δρόμος που μας μένει είναι ο δρόμος του αγώνα. Ενωμένοι μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί με το λαό της περιοχής να βάλουμε φρένο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση που θα είναι καταστροφική για την περιοχή,την ασυδοσία ΔΕΗ και εργολάβων που για τα κέρδη τους καταπατούν ακόμα και αυτή τη κατάπτυστη “εργατική νομοθεσία”.

Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει και το επόμενο διάστημα το σωματείο μας θα αναλάβει δράσεις για κινητοποίηση των εργαζόμενων για διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.