Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Σουηδικού Υφαντουργείου της Βλάστης



srtyjustryjikstyjikstyjiktsyrt

Την Τρίτη 14-3-2017 παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , μετέβει στην Τ.Κ. Βλάστης κλιμάκιο αποτελούμενο από Υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Εορδαίας και της Διεύθυνσης Νεωτέρων Μνημείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας , προκειμένου να αξιολογήσουν το Σουηδικό Υφαντουργείο της Βλάστης με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Το Κέντρο αυτό υφαντουργίας ιδρύθηκε το 1963 από μία Σουηδική οργάνωση και εγκαταλείφθηκε 25 χρόνια μετά , ενώ παραμένει μέχρι σήμερα άρτιο με πολλούς αργαλειούς και νήματα , που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ξαναλειτουργήσουν .

Επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις του υφαντουργείου ο Δήμαρχος Εορδαίας επεσήμανε ότι: « Πρόκειται για μία ασυνήθιστη και ιδιαίτερη για την περιοχή μας κατασκευή και διαπιστώσαμε με τους καθ’ ύλη αρμόδιους ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί το κτίριο κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης συντήρησης του κτιρίου και του Περιβάλλοντα χώρου, έτσι ώστε να καταστεί επισκέψιμο».

Επιπλέον ο κ. Ζαμανίδης τόνισε ότι ο Δήμος μαζί με την Τοπική Κοινότητα και τους Συλλόγους θα συστήσουν φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας, ώστε ν’ αποφασισθεί ο τρόπος αξιοποίησης του ιστορικού υφαντουργείου.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Αρχιτέκτων Μηχανικός Βασίλειος Κασκάνης υπογράμμισε ότι το κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί, να γίνει λειτουργικό και επισκέψιμο.

Παρούσα στην επίσκεψη ήταν και η Πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας Φυλλιώ Βαρβαρούση, η οποία ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες για το ενδιαφέρον σχετικά με το μέλλον του υφαντουργείου, προσθέτοντας ότι στόχος όλων των Βλατσιωτών είναι η αξιοποίησή του καθώς θα ξαναδώσει ζωή στο χωριό όπως συνέβαινε στα χρόνια της λειτουργίας του.

Νωρίτερα τα μέλη του κλιμακίου συνοδευόμενα από τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου , διαπιστώνοντας ότι χρήζει άμεσης συντήρησης λόγω φθορών που επήλθαν με την πάροδο του χρόνου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.