Δραματική έκκληση για αντιμετώπιση της ανεργίας με την επαναλειτουργία των λατομείων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο

Η δραματική έκκληση για αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα βέβαια από την επαναλειτουργία των λατομείων μαρμάρου, ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που απηύθυναν οι κάτοικοι του Τρανοβάλτου στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Σερβίων-Βελβεντού, στο πλαίσιο της καταγραφής προβλημάτων και προτάσεων που θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου.

Με συντονιστή -και εδώ- τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζήνωνα Παπαδημητρίου, και αφού έκαναν τις εισαγωγικές τοποθετήσεις ο δήμαρχος Θανάσης Κοσματόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Θύμιος Δισερής και Νίκος Τέτος, ο κύκλος των αναφορών των προβλημάτων ξεκίνησε από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Τρανοβάλτου Θύμιο Σκετόπουλο που παρουσίασε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα, και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους κατοίκους που με τη σειρά τους  εξέφρασαν έντονα -όπως προαναφέραμε- το κυρίαρχο θέμα της ανεργίας που τους απασχολεί και συνέχισαν με τα υπόλοιπα -αρκετά μείζονος σημασίας- θέματα.

Συνολικά και συνοπτικά τα προβλήματα και αιτήματα που καταγράφηκαν για το Τρανόβαλτο και τους οικισμούς των Λαζαράδων και του Φρουρίου που ανήκουν στην τοπική κοινότητα Τρανοβάλτου, είναι:

– Αντιμετώπιση της ανεργίας που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, κυρίως μέσα από την επαναδραστηριοποίηση των λατομείων μαρμάρου (Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει στο Τρανόβαλτο ειδική θεματική συγκέντρωση για τα λατομεία με τη συμμετοχή φορέων, για αναζήτηση βιώσιμης λύσης).
– Νερό Λαζαράδων, που κρίθηκε ακατάλληλο για πόση από το 2010. Προτάθηκε να γίνει νέα γεώτρηση στη θέση Παλημάνα.
– Άρδευση κάμπου Τρανοβάλτου-Λαζαράδων. Ερώτημα για το αρδευτικό της ΔΕΗ (δέσμευση ανταποδοτικού έργου).
– Κατασκευής πλακοσκεπής υπολοίπου κεντρικού ρέματος Τρανοβάλτου.
– Αλλαγή σωληνώσεων δικτύου ύδρευσης από θέση Τσιαΐρι προς κεντρική δεξαμενή (αμιαντοσωλήνες). Αλλαγή τμήματος εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Συντήρηση δεξαμενών.
– Αντιμετώπιση θεμάτων καθημερινότητας (καθαριότητα χώρων, λαμπτήρες, κοπή χόρτων κ.α.)
– Σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία του ΚΑΠΗ (έλλειψη υπαλλήλου, θέρμανσης κ.α. – προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου με τα μέλη του ΚΑΠΗ)
–  Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας στο Τρανόβαλτο. Ασφαλτόστρωση σε τμήματα στους Λαζαράδες.
– Ασφαλτόστρωση του δρόμου Φρουρίου-Τρανοβάλτου. Τουλάχιστον άμεση συντήρηση.
– Ασφαλτόστρωση προς Ζιδάνι.
– Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας (συνολικά). Διευθέτηση καναλιών αποστράγγισης.
– Συντήρηση – Ολοκλήρωση κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Τρανοβάλτου.
– Συντήρηση τάπητα αύλειου χώρου Δημοτικού Σχολείου. Συντήρηση κτιρίου Γυμνασίου.
– Συντήρηση δημοτικού γηπέδου Τρανοβάλτου (το χρησιμοποιούν οι ομάδες του Τρανοβάλτου, του Μικροβάλτου και της Ελάτης και το συντηρούν με έξοδά τους οι ομάδες).
– Υποστήριξη δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού γενικότερα.
 – Ολοκλήρωση κτιρίου Δημοτικού Σχολείου Λαζαράδων (στόχος η δημιουργία Πολεμικού Μουσείου της Μάχης των Λαζαράδων).
– Συντήρηση μεταβυζαντινών εκκλησιαστικών μνημείων Τρανοβάλτου, Βογγόπετρας, Φρουρίου.
– Συντήρηση ποτίστρων, κατασκευή νέας ποτίστρας στη θέση Δημαρέλι.
– Κατασκευή παροχής νερού για αγρότες στη θέση Τσιαΐρι.
– Αποπεράτωση πλακόστρωσης στο χώρο των Κοιμητηρίων Τρανοβάλτου.
– Αλλαγή τμήματος αποχέτευσης στο Φρούριο.
– Συντήρηση-Λειτουργία γεωπάρκου Μπουχαριών. Αίτημα για έλεγχο ενδεχόμενης καταπάτησης χώρου πλησίον του οικίσκου.
– Αίτημα βελτιωτικής τροποποίησης κριτηρίων μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας για προσλήψεις στη ΔΕΗ.
– Διέλευση γιατρού για φάρμακα-εξετάσεις από Λαζαράδες. Έλλειψη γιατρού τα Σαββατοκύριακα σε όλα τα Καμβούνια
– Πρόταση για δημιουργία στοκ χαλικιών για την αγροτική οδοποιία, από θραύση μαρμάρων.
– Άμεση παροχή καυσοξύλων μέσω της ξύλευσης από τη δασική υπηρεσία (φέτος θα δοθούν από Ιούνιο διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Δισερής).
– Πρόβλημα ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος Digea.

Απαντήσεις στα παραπάνω έδωσαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Θύμιος Δισερής, Νίκος Τέτος και Σταύρος Παπαδόπουλος, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Σερβίων-Βελβεντού και δημοτικός σύμβουλος Μίλτος Ζορμπάς. Δόθηκε ακόμη ο λόγος στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκη Λιάκο που επικέντρωσε την τοποθέτησή του στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, του νερού των Λαζαράδων και του δρόμου Φρουρίου-Τρανοβάλτου, καθώς και στον τ. δήμαρχο Καμβουνίων Αχιλλέα Ντοβόλη που πρότεινε να υλοποιηθούν μελέτες έργων που είχαν γίνει επί θητείας του (δρόμος Φρουρίου-Λαζαράδων, δρόμος προς Ζιδάνι, πλακοσκεπή, κλειστό γυμναστήριο).

Παρόντες ήταν ακόμη -είναι αλήθεια ότι η συνέλευση θύμιζε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου- οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Γεμενετζίδης Παύλος, Ζάκης Δημήτριος, Παπαστέργιος Θωμάς και Χαραλαμπίδης Ευάγγελος, και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελάτης Λευτέρης Παλούκας.   

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.