Ημερίδα στην Κοζάνη με θέμα: «Η Εφαρμογή των Στρατηγικών Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο Σπίτι, το Σχολείο και σε Άλλα Κοινωνικά Πλαίσια»Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ  διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή  8 Μαρτίου 2015  με τίτλο

«Η Εφαρμογή των Στρατηγικών Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο Σπίτι, το Σχολείο και σε Άλλα Κοινωνικά Πλαίσια»

Εισηγήτρια:
Άννα Σαμψωνίδου , εργοθεραπεύτρια MA, OTR
Διάρκεια ημερίδας  ώρες   9:00 έως  16:00
Στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας
 Μπουσίου και Εστίας (πίσω από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο)
Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ποσό συμμετοχής : 10€
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Πληροφορίες – Προεγγραφές  : Γραμματεία σεμιναρίου : Γραφείο Συλλόγου  , Πανδώρας 2 Κοζάνη
Τηλ/fax 2461039224  ηλεκτρονική διεύθυνση autismkozani@yahoo.gr
Υπεύθυνη σεμιναρίου:  Μάρα Κατερίνα
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας  Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 έως 14:00

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει μια  εισαγωγή στη προσέγγιση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (ΑΟ) σε γονείς και εκπαιδευτικούς.  Η προσέγγιση  της ΑΟ χρησιμοποιεί τις αρχές της νευροεπιστήμης, της εργοθεραπείας και της ανάπτυξης του παιδιού για να βοηθήσει τα παιδιά που εκδηλώνουν αισθητηριακής βάσεως προβλήματα.  Θα γίνει μια ανασκόπηση των αισθητηριακών συστημάτων και μια σύντομη αναφορά στην έρευνα που στηρίζει τη μέθοδο.  Στη συνέχεια θα  παρουσιαστούν παραδείγματα εφαρμογής της μεθόδου στους διάφορους τομείς της καθημερινής λειτουργικότητας και στα διάφορα πλαίσια του παιδιού και της οικογένειας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν ποιές στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη και στο σπίτι έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους και με τη μάθηση που οφείλονται στην ανεπαρκή επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών.

Στόχοι:
Ανασκόπηση των 7 αισθητηριακών συστημάτων και τις συμπεριφορές που συσχετίζονται με δυσλειτουργία στο καθένα από αυτά.
Κατανόηση επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζει τη προσέγγιση αυτή και τους περιορισμούς της παρέμβασης
Η εφαρμογή των αρχών της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης μέσα από παραδείγματα περιπτώσεων.
Εκμάθηση συγκεκριμένων στρατηγικών για τη βοήθεια των παιδιών που εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης, τα οποία πιθανών να σχετίζονται με ανεπαρκής επεξεργασία & ολοκλήρωση των αισθητηριακών πληροφοριών.

Βιογραφικό σημείωμα της εισηγήτριας

Η Άννα Σαμψωνίδου MA, OTR απέκτησε το πτυχίο (B.A.) στην Ψυχολογία και στη συνέχεια το επαγγελματικό μεταπτυχιακό  (M.A.) της  στην Εργοθεραπεία, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) το 1989 και εξάσκησε το επάγγελμα της Εργοθεραπεύτριας στις ΗΠΑ έως το 1993 με τομέα εξειδίκευσης στη παιδιατρική.

Είναι  πιστοποιημένη στην αξιολόγηση και τη παρέμβαση της Αισθητηριακής Ολοκλήρωση της Ayres.  Είναι εισηγήτρια στη σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση με τους φορείς  Western Psychological Services  και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern California ) στην Ελλάδα  και στις ΗΠΑ.
Ως ιδρυτικό μέλος  & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας για την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, αντιπροσωπεύει την Ελλάδα  στις παγκόσμιες οργανώσεις όπως, Sensory Integration Global Network (SIGN)  και International Coalition on the Education of Sensory Integration (ICESI).
Είναι συν-ιδιοκτήτρια και Υπεύθυνη Επιστημονικής Ανάπτυξης των θεραπευτηρίων  «Συν – Εργασία, Θεραπευτική Παρέμβαση» στην Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη και Υπεύθυνη του νεοσύστατου Τμήματος Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη.
Έχει συνεργαστεί στη συγγραφή διαφόρων άρθρων και πρόσφατα σε κεφάλαιο βιβλίου για την ανάμιξη θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά τη παρέμβαση.  Έχει κλινική εμπειρία 25 χρόνων στην παιδιατρική εργοθεραπεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9:00-10: 30      Ανασκόπηση στις Αρχές της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης της Ayres®
                          (Ayres Sensory Integration – ASI®)
10:30 -10:45    Διάλειμμα
10:45-12:30     H αναγνώριση των δυσλειτουργιών της αισθητηριακής επεξεργασίας
με βίντεο  ανάλυση
Γνωριμία με τη «Πιστότητα στις Αρχές της Παρέμβασης ASI®»
12:30-1:00     Διάλειμμα
  1:00-2:30     Πως επιδρούν τα αισθητηριακά συμπτώματα στην συμπεριφορά, στη
               μάθηση και τη ζωή της οικογένειας
        «Αισθητηριακές» αρχές για την παρέμβαση διάφορων συμπεριφορών &  
                              ελλειμμάτων
  2:30-2:45     Διάλειμμα
  2:45-3:30     Παραδείγματα προγραμμάτων που βασίζονται στην ατομική
θεραπευτική παρέμβαση και τις θεραπευτικές προσαρμογές σε διάφορα περιβάλλοντα
  3:30-4:00    Ερωτήσεις & Διευκρινήσεις

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.