Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. Τι πρωτότυπο, θα έλεγε κανείς! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ασφαλώς την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως μια “μαύρη” περίοδο στην ιστορία της χώρας, ως μια περίοδο όπου το Σύνταγμα έγινε “λάστιχο” και η διακυβέρνηση ασκείται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επιστρατεύσεις, θερινά τμήματα με επιλεγμένους βουλευτές, κατά κανόνα διαδικασίες κατεπείγοντος στη Βουλή, κρατική βία και αυταρχισμό, ένα μέρος του Κοινοβουλίου πίσω απ’ τα κάγκελα, τους δικαστικούς να αποφασίζουν ότι σχεδόν το μόνο που είναι αντισυνταγματικό είναι η μείωση των δικών τους μισθών και την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει ότι “Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων“, την ίδια στιγμή που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες, για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ, ακόμα και για το κυνήγι. Ο επιλεκτικός σεβασμός των αποφάσεων των Δικαστηρίων κατά το δοκούν, μόνο σε δημοκρατική πολιτεία δεν παραπέμπει.
Είναι βέβαιο ότι στα διεθνή πανεπιστήμια η κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα θα δώσει ένα τεράστιο πεδίο εκπόνησης μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών στο πεδίο των πολιτικών επιστημών και του Δικαίου. Και δεν θα είναι και πολύ κολακευτικά για τους κυβερνώντες.
Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, που είναι από τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, το “φοβερό” ύψος του φορτίου αιχμής, που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ήταν μόλις 6850MW στις 10 το βράδυ. Όταν πριν την κρίση, το 2007, το σύστημα αντιμετώπιζε φορτία αιχμής στα επίπεδα των 11.000MW! Όταν μετά το 2007 έχουν προστεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα -και πληρωθεί πανάκριβα απ’ τους καταναλωτές- μερικές χιλιάδες MW από ΑΠΕ ιδιωτών, όχι της ΔΕΗ, αυξάνοντας σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ!
Η “απελευθέρωση” της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, με το Ν. 2773/1999 (κατ’ άλλους μάλιστα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, το 1996 ή το 1990). Μετά από 15 χρόνια “απελευθέρωσης” της ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται επιστράτευση εργαζομένων για φορτίο αιχμής μόλις 6850MW; Ποια είναι τα όρια της ξεφτίλας; Αλλά υπάρχουν κι άλλα, πολύ πιο περίεργα, διαβάστε παρακάτω.
Όπως βλέπουμε στο ΦΕΚ της επιστράτευσης, ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του “την υπ’ αριθμ. 3908/5−7−2014 εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής“. Πολύ θα θέλαμε να τη δούμε αυτή την εισήγηση, για να δούμε τι λέει ο Μανιάτης για τα 6850MW. Καθόσον, αμέσως μετά, το ΦΕΚ μιλάει για “Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας“. Κι όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά γίνονται με τη ζήτηση αιχμής στα 6850MW! Μήπως τίθεται θέμα “ψευδούς βεβαίωσης” για το Μανιάτη; Αλλά εδώ έχουν κάνει το Σύνταγμα “λάστιχο”, πού να ψάχνεις “ψευδή βεβαίωση” και ψύλλους στ’ άχυρα!
Το 6850MW ήταν πρόβλεψη, με τη μπλε γραμμή στο διάγραμμα, ενώ το πραγματικό φορτίο είναι η κόκκινη γραμμή, που ακολουθεί και, όπως λέει το διάγραμμα, ενδέχεται να μην είναι απολύτως ακριβές. Ωστόσο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, την ώρα που όλες οι τηλεοράσεις έδειχναν το Ολλανδία-Κόστα Ρίκα (ή, ίσως, το “Φιλίες & Έρωτες” για όσους δεν ενδιαφέρονται για ποδόσφαιρο), το διάγραμμα έλεγε ότι η μέγιστη ζήτηση διαμορφώθηκε σε 6.780,83 MW. Σύμφωνα με τα “Δεδομένα Πραγματικού Χρόνου“, έφτασε στα 6791MW. Άντε λοιπόν, όσο και να μην είναι απόλυτα ακριβή τα νούμερα, να έφθασε η πραγματική ζήτηση στο ύψος της αρχικής πρόβλεψης, στα 6850MW.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Θα πει ίσως κάποιος καλόπιστα “Μα, το Σάββατο είναι κάποιες βιομηχανίες κλειστές, είναι όλες οι υπηρεσίες κλειστές, είναι μειωμένη η ζήτηση”. Σωστό; Ναι, αλλά μόνο κατά ένα μέρος, αφού τα ΣαββατοΚύριακα του Ιουλίου αυξάνεται αντίστοιχα η ζήτηση της τουριστικής βιομηχανίας. Στο διπλανό διάγραμμα βλέπουμε τη ζήτηση της Δευτέρας 30 Ιουνίου, με τη βραδινή αιχμή της ζήτησης (κόκκινη γραμμή) στα επίπεδα των 7145MW, μόλις 295MW ψηλότερα. Πόσο θα διαφέρει η ζήτηση τη Δευτέρα 7 Ιουλίου σε σχέση με τη Δευτέρα 30 Ιουνίου; Απειροελάχιστα μάλλον. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη ζήτηση κι όσο success story και να ονειρεύονται οι ΣαμαροΒενιζέλοι, η ζήτηση του ηλεκτρισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης. Όπως μάλιστα βλέπετε στο διάγραμμα, τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια είχαμε (στις 30 Ιουνίου) μεγάλη περίσσεια ενέργειας (οι πράσινες στήλες στο διάγραμμα). Λόγω των πολλών Φ/Β, έχουμε τις μεσημεριανές ώρες μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας. Πόσο μας κοστίζει το πλεόνασμα; Δείτε τις απελπιστικά ψηλές τιμές, που δίνει το ΥΠΕΚΑ στον πίνακα του Ν. 4254/2014. Και βέβαια πληρώνουμε ενέργεια η οποία δεν χρειάζεται στο σύστημα, η ζήτηση είναι πολύ πιο χαμηλή τις ώρες της ημέρας! Ενέργεια χρειαζόμαστε στις 10 το βράδυ, αλλά τα Φ/Β είναι μηδενικά όταν σκοτεινιάσει!
Τα Φ/Β τα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά, τουλάχιστον, είναι παρόντα στο διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Εκείνα που είναι παντελώς απόντα είναι τα αιολικά! Αιολικά που υπογράφει ο Μανιάτης αβέρτα, δημιουργώντας χωρίς λόγο αναταραχή σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η απεργία της ΔΕΗ ξεγύμνωσε την ΑΠΕτζήδικη απάτη. Πού είναι τα αιολικά σου, Μανιάτη;
Κατά σύμπτωση, στις 4/7, μια μέρα πριν την επιστράτευση, εκδόθηκε από το ΛΑΓΗΕ το “Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ& ΣΗΘΥΑ – Μάιος 2014“. Πόσες είναι οι ΑΠΕ στο διασυνδεμένο σύστημα, που επηρεάζει η απεργία της ΓΕΝΟΠ; Τα αιολικά 1540MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά 220MW, το βιοαέριο-βιομάζα 47MW, τα Φ/Β πάρκα 2074MW και τα Φ/Β σε στέγες 350MW. Συνολικά 4231ΜW αν τα προσθέσει κανείς. Στην πραγματικότητα όμως; Διαβάστε πιο κάτω!
Ποια ήταν τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε στις 2/7 ο ΑΔΜΗΕ, ενόψει της απεργίας, κηρύττοντας στις 3/7 “πορτοκαλί συναγερμό“;
Α) Να σταλεί επιστολή στην ΔΕΗ, στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.
Οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με το Capital, είναι :
– 1300MW θερμική ισχύς & 550MW υδροηλεκτρική ισχύς στο Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).
– 600MW θερμική ισχύς & 100MW υδροηλεκτρική ισχύς στο Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλαδα, Πελοπόννησος), με 255MW θερμικά & 60MW υδροηλεκτρικά στην Πελοπόννησο.
– 750MW υδροηλεκτρική ισχύς στη Δυτική Ελλάδα (Ηπειρος-Αιτωλοακαρνανία)
Είδατε πουθενά να αναφέρονται αιολικά ή Φ/Β; Πουθενά!
Β) Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ’ ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας την διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση πέραν των εμπορικά διαθέσιμων και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).
Όπως είδαμε στον ΑΔΜΗΕ, έγιναν εισαγωγές κυρίως από Βουλγαρία, Σκόπια & Τουρκία, λίγες από Αλβανία αλλά όχι και από Ιταλία. Οι εισαγωγές ήταν μεταξύ 1200-1300MWh, με μέγιστη τιμή 1303MWh στις 18:00. Δεν τηρήθηκε δηλαδή το “κατ’ ελάχιστον 1400”, οι ανάγκες ήταν κατά τι μικρότερες.
Γ) Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς, όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Το κατά πόσο υλοποιήθηκε θα το δούμε πιο κάτω.
Δ) Να ζητηθεί από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής και Μέσης τάσης να μειώσουν την απορροφούμενη ισχύ.
Καταρχήν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης, είναι εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας.
Ε) Να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την διακοπή των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής του φορτίου.
Οι ώρες λειτουργίας των αντλιοστασίων μπορούν ενδεχομένως να μεταφερθούν στις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας, αυτό θα το δουν οι ΤΟΕΒ.
Εκείνο όμως που είδαμε και κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο “Προγραμματισμός Κατανομής Μονάδων” του ΑΔΜΗΕ για το Σάββατο 5/7, (βλ. διάγραμμα), που η απεργία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι ΑΠΕ (RENEWABLES) λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδα 350-1020MW και όλες οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου πλην δυο (Alouminio & Protergia) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, λαμβάνονται μηδενικές! Οι μονάδες HERON1, HERON2, HERON3, HERON CC, Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Motoroil και Korinthos Power εμφανίζονται στον πίνακα ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ, όπως ακριβώς και οι λιγνιτικές, που δεν λειτουργούν λόγω απεργίας. Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών μονάδων, οι ιδιωτικές μονάδες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, η κυβέρνηση αναφέρει κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία, οι εργαζόμενοι επιστρατεύονται. Ποιος θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ; Κάτι δεν διαβάζουμε σωστά στο Excel; Ή μήπως υπάρχει ένα τέλειο “στήσιμο”, να εμφανίσουν τεχνητή έλλειψη ενέργειας, για να σπάσουν την απεργία;
Στον “Προγραμματισμό Κατανομής Μονάδων” του ΑΔΜΗΕ για την Κυριακή 6/7, που φυσιολογικά θα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση και δεν θα έχουν προλάβει να επιδοθούν από νωρίς τα Φύλλα Επιστράτευσης, βλέπουμε ότι οι ΑΠΕ (RENEWABLES) λαμβάνονται υπόψη σε επίπεδα 240-320MW, ενώ οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου (HERON1, HERON2, HERON3, Elpedison Θεσσαλονίκης, Protergia & Motoroil) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, λαμβάνονται μηδενικές. Οι Μονάδες HERON CC, Elpedison Θίσβης και Korinthos Power δουλεύουν απ’ το βράδι για 5, 11 & 13 ώρες αντίστοιχα και μετά σταματούν. Στις ώρες της βραδινής αιχμής φορτίου μπαίνουν πολλές λιγνιτικές μονάδες, (εφαρμόζεται η επιστράτευση). Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών μονάδων, αλλά βλέπουμε εντελώς περιορισμένη λειτουργία των ιδιωτικών Μονάδων, οι περισσότερες ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και κατά τα λοιπά έγινε επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ επειδή υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία; Και πώς οι ΑΠΕ ξαφνικά μειώνονται τόσο πολύ, ενώ θα υπάρχει ηλιοφάνεια; Το ερώτημα παραμένει: ποιος θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ;