Νικ Νταβάτζες: Ο Καστοριανός ιδιοκτήτης του History Channel – Βίντεο



O πατέρας του ήταν γουναράς από την Καστοριά που μετανάστευσε στην Αμερική το 1930. Ο ίδιος άφησε εποχή στην καλωδιακή τηλεόραση δημιουργώντας… μεταξύ άλλων, το History Channel και το Biography Channel.

Ο λόγος για τον Νικ Νταβάτζες. «Σκεφτόμουν να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά όταν απολύθηκα από τους πεζοναύτες είχα βαρεθεί να είμαι φτωχός. Είχα κάτι γνωστούς που δούλευαν στη Xerox και απασχολήθηκα εκεί για 12 χρόνια».

Το 1983 προσλαμβάνεται για να διοικήσει την Arts & Entertainment, μια συνένωση δύο σχεδόν χρεοκοπημένων εταιρειών. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι οι ίδιοι οι συνεταίροι της A&E ήταν αντίπαλοι στον τηλεοπτικό στίβο έχοντας στην ιδιοκτησία τους δύο ανταγωνιστικά κανάλια, το ABC και το NBC. Διαθέτοντας ιδιαίτερες διπλωματικές ικανότητες καθώς και ένα όραμα σε βάθος δεκαετιών, ο Νικ Νταβάτζες προτείνει στους μετόχους του τη δημιουργία του HISTORY CHANNEL. Κατ’ αρχήν η πρότασή του αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. «Τους είπα ότι, εάν δεν ήθελαν να το κάνουν, θα το κάνω μόνος μου. Αν είσαι παθιασμένος με κάτι, γίνεται»

Ίδρυσε επίσης τα : The Biography Channel , The Military History Channel , The History Channel International και το History Channel στα Ισπανικά και ήταν αυτός που ξεκίνησε το ‘The Crime and Investigation Network”

Έχει στο ενεργητικό του πολλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις: Έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Σπουδών από τον Πρόεδρο George W. Bush , τα Chevalier des Arts et Lettres από τη γαλλική κυβέρνηση , το βραβείο Vanguard κ.α

Η φιλανθρωπική και η κοινωνική δράση αποδεικνύεται με την ίδρυση του Ιδρύματος Davatzes Family που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση και την ιατρική έρευνα και τη μετατροπή του παιδαγωγικού προγράμματος ” Take A Veteran To School Day” από τοπικό σε εθνικό , στο οποίο, σήμερα , συμμετέχουν περισσότερα από 10.000 δημόσια σχολεία .

Σήμερα παρακολουθούν το HISTORY CHANNEL πάνω από 200 εκατ. τηλεθεατές σε 141 χώρες και σε 24 γλώσσες. «Νομίζω ότι η επιτυχία μας έγκειται στο ότι καταφέραμε να κάνουμε την ιστορική γνώση προσιτή στο μεγάλο κοινό. Να αλλάξουμε το νόημα της ιστορίας από ένα βαρετό μάθημα του σχολείου σε κάτι ζωντανό και ενδιαφέρον που αφορά τη ζωή όλων μας.”

Ο Νικ Νταβάτζες και η σύζυγός του Δωροθέα είναι μεγάλοι ευεργέτες του Συλλόγου Καστοριανών της Νέας Υόρκης “ΟΜΟΝΟΙΑ’

 

Πηγή: fouit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.