Το Συνδικάτο Πτολεμαΐδας για τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο



Το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας που πραγματοποιείται στις 8-9 Φλεβάρη είναι ένα ακόμα Συνέδριο μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των παιδιών της, των ανέργων, των συνταξιούχων. Σε μια περιοχή, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργατικού δυναμικού με την ανεργία στα ύψη (60% στη νεολαία) ξεδιπλώνεται η αντεργατική επίθεση από την μεγαλοεργοδοσία, την Ε.Ε, και την κυβέρνηση για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας δέχονται μια ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα τους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μειώσεις μισθών στη ΔΕΗ στο μόνιμο προσωπικό πάνω από 35 %, στους οκταμηνίτες, επίσης, μειώσεις, στους εργολάβους η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μεγαλώνει, η εντατικοποίηση και τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί, ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται. Η παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που συνεχίζεται με την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα σημαίνει νέες μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ  που στόχο έχει να εξασφαλίσει κέρδη στα μονοπώλια στον κλάδο της ενέργειας και στέλνει στη φτώχεια και εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

Στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών, το κόψιμο επιδομάτων, η κατάργηση της Κυριακής- αργίας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι απολύσεις, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, εργοδότες που πληρώνουν με διατακτικές. Αυτή είναι η ανάπτυξη που έρχεται, πάνω στα αποκαϊδια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στον κλάδο των κατασκευών η ανεργία είναι μεγαλύτερη από 90 %. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη οι διαθεσιμότητες στο Δημόσιο με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων που κύρια χτυπάνε βασικές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές εργατικές λαϊκές ανάγκες. Στην παιδεία τα παιδιά της εργατικής τάξης στην ουσία αποκλείονται από την μόρφωση, στην υγεία όποιος δεν θα έχει θα πεθαίνει ενώ είναι στα σκαριά νέα μέτρα με απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, νέοι φόροι και χαράτσια.

Απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ, μεγαλοεργοδοσίας να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων η μόνη διέξοδος είναι η ανασύνταξη του κινήματος. Ανασύνταξη σημαίνει κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής-εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα-ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι.

Ή εμείς ή τα μονοπώλια! -Ή με το κεφάλαιο ή με το λαό!  -Ανάπτυξη για το λαό ή για τα κέρδη των μονοπωλίων.
 
Μόνο με αυτή τη γραμμή πάλης μπορούν σήμερα οι εργαζόμενοι να βάζουν φρένο στα αντεργατικά μέτρα, να ανοίξουν το δρόμο για να γίνουν οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν οι ίδιοι. Αυτό απαιτεί αγώνες που θα δυναμώνουν σε κάθε τόπο δουλειάς και εργοστάσιο, ανοίγοντας την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο από σωματεία και λαϊκές επιτροπές, που θα φρενάρουν και θα σταματούν στην πράξη τα μέτρα πτώχευσης του λαού μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους στην Ενέργεια, στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στις κατασκευές, σε ολόκληρο τον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τη στάση των πλειοψηφιών στο Εργατικό Κέντρο  (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ), που έχουν υπογράψει όλα τα αντεργατικά μέτρα, από την υπογραφή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στη διάλυση του ασφαλιστικού, στο διαχωρισμό της ΔΕΗ. Που καλλιεργούν την ηττοπάθεια και την υποταγή στους εργαζόμενους με την λογική του λιγότερου κακού, ότι «κρίση είναι τι να κάνουμε» «ας δεχτούμε μειώσεις για να σωθεί η επιχείρηση, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», εκθειάζοντας ως πρότυπο επενδύσεων τους μισθούς των 250 ευρώ σε σούπερ μάρκετ. Στηρίζουν σταθερά τη στρατηγική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, των κυβερνητικών επιλογών, είναι απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων. Με τη στάση της ταξικής συνεργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας φέρνουν στις γραμμές των εργατών το δηλητήριο των απόψεων της μεγαλοεργοδοσίας. Για αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να τους κάνουν πέρα, είναι ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Η Αγωνιστική Συνεργασία, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, μαζί με πολλούς τίμιους συνδικαλιστές, όχι μόνο έχουμε διαχωρίσει τις ευθύνες μας από  την κατρακύλα του εργοδοτικού παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και πρωτοστατήσαμε όσο μπορούσαμε για την ανασύνταξη και αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωση της αντίστασής του στον πόλεμο που εξαπολύθηκε, για την ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης με βάση τα ταξικά της συμφέροντα. Ο αγώνας για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Καλούμε κάθε συνδικαλιστή, κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενο να προβληματιστούν, να μπουν στον αγώνα με τις ταξικές δυνάμεις. Οι στόχοι μας δε μπορεί να είναι ίδιοι με των εκμεταλλευτών μας και για εμάς καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν παροχές υγείας – παιδείας και πρόνοιας. Σημαίνει ρήξη με την ΕΕ,  ρήξη με τη μήτρα που γεννά τα μνημόνια, με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της μεγαλοεργοδοσίας που βαδίζουν από άλλο μονοπάτι στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Για να μπορούν να ελπίζουν οι εργαζόμενοι ότι θα φέρουν τα πάνω κάτω! Για να γίνουν οι ίδιοι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.