Τον Δεκέμβριο το νερό στις βρύσες του Ελλησπόντου



Αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου ύδρευσης Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας, Γαλανίου, Κρεμαστής και Θυμαριάς

Καθαρό και άφθονο νερό θα έχουν τον προσεχή Δεκέμβριο οι κάτοικοι επτά οικισμών του πρώην δήμου Ελλησπόντου, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και περνούν ένα δύσκολο καλοκαίρι, εξ’ αιτίας της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στις δεξαμενές νερού.

Προχτές άνοιξαν οι προσφορές στη ΔΕΥΑ Κοζάνης και αναδείχτηκε ο μειοδότης του έργου «νέο εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης οικισμών Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας, Γαλανίου, Θυμαριάς και Κρεμαστής του Δήμου Κοζάνης από τον αγωγό Ερμακιάς». Σύμφωνα με τη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα η υλοποίηση του έργου προβλέπεται σε τέσσερις μήνες. Ο μειοδότης αναδείχτηκε μεταξύ 9 εταιριών που είχαν καταθέσει προσφορές, ενώ πρέπει να σημειωθεί τα τεύχη δημοπράτησης είχαν λάβει 35 εταιρίες, όμως οι 26 απ’ αυτές δεν κατέθεσαν τελικώς προσφορές. Πρόκειται για τεχνική εταιρία από τα Ιωάννινα, η οποία πρόσφερε 45% έκπτωση επί του ποσού των 942.000 ευρώ που προϋπολογίστηκε το έργο. Να σημειωθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι ανάδοχοι πρόσφεραν εκπτώσεις άνω του 40%.

Φορέας εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου, είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης.

Το έργο εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης με τον προαναφερόμενο προϋπολογισμό των 942.000 ευρώ. Περιλαμβάνει τη διασύνδεση στον αγωγό Ερμακιάς, την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, την κατασκευή φρεατίων απομόνωσης ελέγχου, διακλάδωσης, εκκένωσης και αεραγωγών για την ομαλή λειτουργία του δικτύου. Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στα εξωτερικά δίκτυα των οικισμών για τον καλύτερο δυνατό έλεγχό τους και την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στις υφιστάμενες δεξαμενές.

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νούλα Τουμπουλίδου, διευκρίνισε ότι «προς το παρόν έχουμε την προσωρινή ανάδειξη του μειοδότη. Αυτή τη στιγμή γίνεται λεπτομερής έλεγχος όλων των δικαιολογητικών και απαιτείται διάστημα πέντε ημερών για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια ένσταση. Εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα το δ.σ. της ΔΕΥΑΚ θα κατακυρώσει τον μειοδότη, οπότε ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης, μετά την κατάθεση της απαιτούμενης εγγυητικής από το μειοδότη».

Σερ κάθε περίπτωση η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ εκτιμά ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εγκαθίσταται ο εργολάβος και πλέον «τρέχουν» οι προθεσμίες. Σύμφωνα με τη σύμβαση – η οποία είναι σε γνώση του μειοδότη, το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών, ήτοι στις αρχές Δεκεμβρίου. Στους πρώτους δύο μήνες θα ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του έργου, δίνοντας νερό σε Άγιο Δημήτριο και Ρυάκιο στις αρχές Οκτωβρίου. Σε δεύτερη φάση και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα πάρουν νερό οι οικισμοί Ακρινή, Κοιλάδα, Γαλάνι, Θυμαριά και Κρεμαστή.

Η Νούλα Τουμπουλίδου δήλωσε σχετικά με την ανάδειξη του μειοδότη ότι «είναι μία ιδιαιτέρως ευχάριστη εξέλιξη, στην οποία φτάσαμε έπειτα από σκληρή προσπάθεια. Προηγήθηκε ένα δύσκολο διάστημα για την ωρίμανση του έργου, ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους δημότες των επτά οικισμών, οι οποίοι μετά την  εμφάνιση του εξασθενούς χρωμίου δεν έχουν νερό να πιουν. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες οι συνδημότες μας να έχουν καθαρό, ποιοτικό και ασφαλές νερό».

Σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών ρύπανσης του νερού της περιοχής με εξασθενές χρώμιο, φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο ακόμη και δεν υπάρχει βεβαίως ασφαλές συμπέρασμα. Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη πριν από ένα μήνα με τους καθηγητές του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ, κατά την οποία το ΑΠΘ ζήτησε τη βοήθεια του ΙΓΜΕ για τη διερεύνηση. Είπε ακόμη ότι πρόκειται να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση για διερεύνηση εξασθενούς χρωμίου σε όλο το νομό, όπως ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προηγείται η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου, προκειμένου να εντοπισθούν οι αιτίες ρύπανσης του νερού με χρώμιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.