Πολύ καλή η ποιότητα της φακής στη Δυτική Μακεδονία – Αύξηση κατανάλωσης οσπρίων λόγω κρίσης



Ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η συγκομιδή της φακής στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές, παρά τις ζημιές που υπέστησαν αρκετοί από τις χαλαζοπτώσεις. Η ποιότητα της παραγωγής αναμενόταν πολύ υψηλή, λόγω όμως των καιρικών συνθηκών, είναι στο ίδιο πολύ καλό επίπεδο με πέρσι.

«Οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις ήταν πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να χάσουν σχεδόν και το σύνολο της παραγωγής. Ηδη, συνεργεία του ΕΛΓΑ αποτιμούν τις ζημιές, προκειμένου το επόμενο διάστημα να δοθούν οι αποζημιώσεις. Αυτά γενικότερα οδήγησαν σε μια μικρή μείωση της τιμής και δεδομένων των συνθηκών προσπαθούμε να κρατήσουμε υψηλά τα στάνταρ ποιότητας, προκειμένου να έχει μέλλον η καλλιέργεια αυτή στη Δυτική Μακεδονία» λέει ο γεωπόνος και μέτοχος της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοϊου» Γιάννης Παπαϊορδανίδης.

Χρόνο με το χρόνο καταγράφεται άνοδος στην παραγωγή φακής και αυξάνεται η καλλιεργήσιμη έκταση. Σε μια δύσκολη συγκυρία ο κλάδος των οσπρίων δείχνει πως μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα.

«Αυτό δημιουργεί προστιθέμενη αξία και για τη Δυτική Μακεδονία και για τους παραγωγούς. Σκοπός μας είναι να έχουμε καλή ποιότητα για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με ομοειδή προϊόντα, αλλά και να υπάρχει κέρδος για τους παραγωγούς για να μείνουν στην καλλιέργεια. Η προσπάθεια είναι σε αυτή την κατεύθυνση» λέει ο κ. Παπαϊορδανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊορδανίδη η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης των οσπρίων από τα ελληνικά νοικοκυριά και κατά συνέπεια αύξηση της ζήτησης των εγχώριων οσπρίων.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΥΤΙΔΗΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.