Εφορία: Θα κατάσχουν μισθούς – συντάξεις από 1.000 ευρώ το μήνα και πάνω

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη το σχέδιο της κυβέρνησης που είχε αποκαλύψει την περασμένη Τετάρτη το iefimerida.gr για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από την πλευρά των φορολογουμένων για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω.

Ακολουθώντας τις σαφείς εντολές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε σήμερα σαφέστατες εντολές προς του επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας να προχωρήσουν με βάση τον σχεδιασμό που έχουν στα χέρια τους και σε πλήρη συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που υπουργείου στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την είσπραξη χρεών από 3.000 ευρώ και άνω.

Πρόκειται για περίπου 2.500.000 φορολογούμενους οι οποίοι οφείλουν από 3.000 ευρώ και άνω. Σε αυτούς αρχικά θα αποσταλεί ειδοποιητήριο με το οποίοι θα καλούνται μέσα σε σαφή προθεσμία είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής τους είτε να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Σε δεύτερη φάση, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποστέλλεται νέα επιστολή στην οποία θα επισημαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων.

Σε τρίτη φάση θα αποστέλλεται εξώδικο και στο τέλος θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Αυτές θα αφορούν τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα εισπραττόμενα ενοίκια ακόμη και οι μισθοί ή οι συντάξεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Σήμερα, με βάση νομοθετική πρόβλεψη το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει ακόμη και όλο το ποσό μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, θα κατάσχεται το υπόλοιπο, έως τη στιγμή που θα καλύπτεται η απαίτηση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το όριο αυτό, εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τα δημόσια έσοδα θα κατέβει ακόμη και στα 600 ευρώ. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο κ Θοχάρης παρεμβαίνοντας το βράδυ στο τηλεοπτικό δελτίο του Mega διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από πολιτική απόφαση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Σε ότι αφορά τους διακανονισμούς οι δόσεις που ισχύουν σήμερα είναι 48 ενώ ήδη γίνεται συζήτηση με την Τρόικα να ανέβει ο αριθμός των δόσεων ακόμη και στις 100.

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.