Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Κοζάνης για νέες ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ



Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε  εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης ο Πρόεδρος κ. Κώστας Κυριακίδης με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις οφειλών στον ΟΑΕΕ, με κοινούς αποδέκτες τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τον Υφυπουργό Εργασίας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και τη Διοικήτρια του ΟΑΕΕ. κα Γεωργία Κωτίδου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και στα άλλα Επιμελητήρια της χώρας.

Με την επιστολή εκτός από τη διαμαρτυρία που εκφράζεται για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ, επισημαίνεται πλέον η απαίτηση της Διοίκησης του ΕΒΕ για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία και τους σκοπούς που υπηρετεί  σήμερα ο ΟΑΕΕ, ο οποίος εισπράττει αναγκαστικά χωρίς όμως να ενεργεί τις υπηρεσίες που οφείλει να ενεργεί προς όφελος των ασφαλισμένων του.

Το κείμενο της επιστολής επακριβώς έχει ως εξής:

«Στη συνεδρίαση με αριθμό 292/31-10-2012 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου μας, συζητήθηκε το θέμα της νέας ρύθμισης που εξήγγειλε πρόσφατα ο ΟΑΕΕ για τις οφειλές των ασφαλισμένων του που είναι και μέλη των Επιμελητηρίων της Χώρας.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν συνολικά οι  αντιρρήσεις μας για ρυθμίσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα της αδυναμίας εξυπηρέτησης των μελών μας από τον ασφαλιστικό οργανισμό που υπάγονται, αλλά απλά το «κουκουλώνουν» διευρύνοντας έτσι το συναίσθημα δυσπιστίας προς τις δυνατότητες του ΟΑΕΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες  που οφείλει στους ασφαλισμένους του.

Το πρόβλημα  κυριολεκτικά συνίσταται στο γεγονός ότι τα μέλη μας καλούνται  υποχρεωτικά και με την απειλή  προστίμων και βαρέων κυρώσεων,  να καταβάλλουν εξαιρετικά δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς όμως να λαμβάνουν αντίστοιχες αντιπαροχές από τον ασφαλιστικό  τους Οργανισμό που αδυνατεί να παρέχει έστω μια στοιχειώδη αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του. Ως παράδειγμα αναφέρεται η αναφορά των συμβούλων του Επιμελητηρίου από την πόλη της Πτολεμαίδας ότι για 40.000 ασφαλισμένους (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους), υπάρχει μόνο ένας (1) συμβεβλημένος ιατρός παθολόγος!

Συνεπώς η αγανάκτηση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να εξυπηρετηθούν από τον ασφαλιστικό οργανισμό που υπάγονται είναι και δίκαιη και απολύτως τεκμηριωμένη, καθώς καλούνται από το εισόδημα που πλέον δεν διαθέτουν να πληρώνουν εισφορές που στην ουσία δεν επιστρέφονται ως αντιπαροχές, αλλά προορίζονται απλά και μόνο για τη μισθοδοσία των χιλιάδων υπαλλήλων που απασχολεί ο Οργανισμός, ο οποίος δυστυχώς μη κατανοώντας την οικτρή οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων του οδηγεί τα μέλη μας στο λογικό συμπέρασμα ότι  εν κατακλείδι εισπράττει για να «αυτοτροφοδοτείται».

Το ερώτημα που εμείς θέτουμε είναι «μήπως πρέπει επιτέλους να απελευθερωθεί ο Οργανισμός από τα «βάρη» που δεν του επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών που θα έπρεπε να παρέχει στους περήφανους βιοπαλαιστές και επιχειρηματίες, ανθρώπους της ανάπτυξης και της δημιουργίας , ασφαλισμένους του;»

«Μήπως θα πρέπει να προωθηθούν μετατάξεις  σε θέσεις του Δημοσίου, όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικού, των υπεράριθμων διοικητικών υπαλλήλων του ΟΑΕΕ που η οικονομική τους επιβάρυνση δεν επιτρέπει στον Οργανισμό να ανασάνει;»

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, το Δ.Σ του ΕΒΕ Κοζάνης  εκφράζει την άποψη ότι ήδη τα αποτελέσματα των προηγούμενων απέδειξαν ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται από τον ΟΑΕΕ δεν εξυπηρετούν ούτε τον οργανισμό, ούτε τους ασφαλισμένους οφειλέτες.

Είναι προφανές ότι ελάχιστοι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και εξ αυτών ακόμη λιγότεροι θα καταφέρουν να τηρήσουν στη συνέχεια μια αντικειμενικά δυσβάσταχτη υποχρέωση.

Με τα δεδομένα αυτά, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση των εσόδων των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται με άμεσους και έμμεσους φόρους, θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας να θωρακίσει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, προβαίνοντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι εφήμερες ρυθμίσεις που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη κοινωνία όσο και τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Κατόπιν των παραπάνω, προτείνουμε:

– Το πάγωμα όλων των παλαιών οφειλών.
– Την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς με τη δυνατότητα επιλογής μείωσης κατά δυο κλίμακες, όπως ισχύει.
– Τη διαγραφή της οφειλής που αφορά στα ασφάλιστρα υγείας, για όσους επαγγελματίες δεν λάμβαναν υπηρεσίες περίθαλψης το διάστημα που δεν κατέβαλαν εισφορές.
– Την αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, κατά τα πρότυπα των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόρων – μηχανικών κλπ).
– Την άμεση προώθηση συμβάσεων με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ώστε να παρασχεθούν αντίστοιχες με τις εισφορές υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
– Την καταβολή συντάξεων (σε συντάξιμη ηλικία) αντίστοιχων με τα χρόνια καταβολής   ασφαλιστικών εισφορών υπέρ σύνταξης.

Η  άνευ προηγουμένου ύφεση που βιώνει η χώρα και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται, κατά τις επιταγές της Τρόικα, έχουν, κατά κύριο λόγο, πλήξει και  σχεδόν αφανίσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες  πάραυτα αποτελούν τον κορμό της εθνικής μας οικονομίας και την μόνη λύση για την πάταξη της ολοένα διογκούμενης ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων του τόπου μας .  Μέχρι σήμερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά την άνιση φορολογική επιβάρυνσή τους και τη μείωση των εσόδων τους, προσπάθησαν να συμβάλλουν στη διάσωση της χώρας, πληρώνοντας τις υποχρεώσεις και πέραν από τις δυνάμεις τους και διατηρώντας με «νύχια και με δόντια» το προσωπικό τους για να μην το στείλουν στην μακριά λίστα της ανεργίας.

Σήμερα όμως απαιτούμε όχι απλά να ληφθούν μέτρα, αλλά να γίνουν, όπου απαιτείται, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.  Ακόμα και στον ΟΑΕΕ, που θα έπρεπε να είναι Οργανισμός προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρηματιών- ελευθέρων επαγγελματιών, στους οποίους επιτέλους θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα επιλογής του ασφαλιστικού τους Φορέα με κριτήρια αντισταθμιστικά των εισφορών τους.»

Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Κοζάνης
Κωνσταντίνος Κυριακίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.