Ρύθμιση, διαγραφή, κούρεμα, αποπληρωμή, επιτόκιο, πάγωμα είναι μερικές από τις λέξεις που έχουμε συνδέσει άμεσα με τα χρέη. Όλοι, λίγο ως πολύ χρωστάμε είτε σε κάποια τράπεζα ή σε πιστωτικές κάρτες, ακόμα και σε οικεία πρόσωπα. Η αποπληρωμή των χρεών είναι μια διαδικασία που προκαλεί άγχος και ίσως πανικό. Οι ενέργειες για την τελική εξόφληση των χρεών, θα πρέπει να γίνονται σταδιακά και οργανωμένα.
Το πρώτο στάδιο είναι να τα βάλετε σε μια τάξη τις οφειλές σας, για να ξεκινήσετε με ένα πλάνο την αποπληρωμή τους. Μην προσπαθήσετε να τα πραγματοποιήσετε όλα σε μια μέρα
Αντίθετα θα σας φανεί χρήσιμη η τμηματοποίηση των χρεών σας. Ας δούμε κάποια βήματα για την καλύτερη οργάνωση των οφειλών σας.
Καθορίστε τα χρέη σας
Το πρώτο βήμα θα είναι να συγκεντρώσετε όλες τις οφειλές που μπορεί να έχετε. Κατόπιν να διαπιστώσετε τι χρωστάτε και σε ποιούς. Μπορεί να είναι από τραπεζικά δάνεια έως συγγενικές «ενισχύσεις». Ένας τρόπος για να
τα ανακαλύψετε είναι ο έλεγχος των τραπεζικών σας συναλλαγών ή αποδείξεις και λογαριασμοί από πιστωτικές κάρτες. Η όλη διαδικασία μπορεί να σας ρίξει ψυχολογικά, όμως θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε δυναμικά και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.
Διαχωρισμός χρεών
Μπορείτε να διαχωρίσετε τα χρέη σας σε διάφορες κατηγορίες. Για παράδειγμα να τα κατηγοριοποιήσετε σε: τρέχοντα χρέη, χρέη που έχετε αμελήσει, και χρέη υψηλού ενδιαφέροντος. Διαχωρισμός που μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμος για να βάλετε προτεραιότητα στις οφειλές σας, είναι να φτιάξετε μια λίστα με αυτές, από το υψηλότερο στο χαμηλότερο επιτόκιο.
Βάλτε προτεραιότητα στις οφειλές σας
Όταν θα φτιάξετε τη λίστα προτεραιότητας, φροντίστε να επικεντρωθείτε στα τρέχοντα χρέη. Δώστε βάση σε ένα συγκεκριμένο χρέος, που θα δώσετε τη δέουσα προσοχή. Σημαντικό είναι να πληρώσετε πρώτα τα χρέη που θα έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις σε περίπτωση που τα καθυστερήσετε. Τέτοια είναι η πληρωμή ενοικίων ή υποθήκης, οι τρέχοντες λογαριασμοί (ρεύματος, νερού κ.α.), οι πληρωμές ΦΠΑ και λοιπής φορολογίας και τα δικαστικά πρόστιμα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που μπορεί κανείς να θέσει προτεραιότητα στις οφειλές του. Αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθενός. Υπάρχει πιθανότητα να δώσει κανείς προτεραιότητα στις οφειλές με το μικρότερο υπόλοιπο. Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρει να ξεχρεώσει γρήγορα κάτι μικρό και με τονωμένο πλέον το ηθικό του, να προχωρήσει στις επόμενες. Άλλη περίπτωση είναι να ρυθμίσετε την πληρωμή βάση επιτοκίου. Αποπληρώστε πρώτα τις οφειλές με το υψηλότερο επιτόκιο. Τέλος μπορείτε να θέσετε σε προτεραιότητα το δάνειο που σας βαραίνει περισσότερο ψυχολογικά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση που θα σας δώσει δύναμη για να τελειώσετε κάθε εναπομείνουσα οφειλή.
Αυξήστε το εισόδημα και μειώστε τα έξοδά σας
Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από κάθε οφειλή που έχετε, θα πρέπει να φανείτε συνεπείς και να θυσιάσετε κάποια πράγματα. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που τα χρέη σας έχουν πάρει την ανιούσα, μια δεύτερη –part time- δουλειά για επιπλέον εισόδημα θα φάνταζε ιδανική. Επίσης θα μπορούσατε να δουλέψετε υπερωρίες στην εργασία σας αν αυτό είναι εφικτό.
Από την άλλη θα πρέπει να μειώσετε και ανούσια κατά βάθος έξοδα που κάνατε μέχρι πρόσφατα. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να αποφύγετε τα έξοδα μετακίνησής σας και να χρησιμοποιήσετε τα μέσα. Στο γενικότερο κλίμα λιτότητας μπορείτε να εξοικονομήσετε καθημερινά αρκετά λεφτά όπως για παράδειγμα με το φαγητό στη δουλειά ή εξοικονομώντας από τους λογαριασμούς τηλεφώνου και ρεύματος.
Αποπληρωμή
Αφού έχετε οργανώσει πλήρως τα χρέη σας και ξέρετε πως να κινηθείτε, πρέπει να πραγματοποιήσετε το ξεχωριστό βήμα της αποπληρωμής. Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες συμβουλές ανάλογα με την οφειλή σας.
Πιστωτικές κάρτες
Εάν διαθέτετε πολλές κάρτες μεταφέρετε όσα υπόλοιπα έχετε, στην κάρτα με το καλύτερο επιτόκιο. Μη χρησιμοποιήσετε βέβαια τη συγκεκριμένη κάρτα μέχρι να την αποπληρώσετε. Τέλος επιλέξτε δύο ή τρεις κάρτες που θα κρατήσετε για χρήση με μέτρο και βεβαιωθείτε πως έχουν το απαραίτητο όριο, για να καλύψουν τα μηνιαία σας έξοδα.
Τράπεζες
Οι τράπεζες πλέον κάνουν αναδιοργάνωση των δανείων σε πολλές περιπτώσεις. Συνηθίζεται λοιπόν να μειώνεται το ποσό μιας δόσης, αλλά να επιμηκύνετε ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου. Σε γενικές γραμμές χρήσιμο θα ήταν να πάρετε συμβουλές για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές σας. Μην προσφέρετε όλο σας το εισόδημα σε έναν πιστωτή και για να κερδίσετε την ευνοϊκότερη συμφωνία διαπραγματευτείτε κατάλληλα μαζί του. Κάντε λοιπόν την αρχή με το χρέος που επείγει να αποπληρωθεί για να μειώσετε το ποσό των δόσεων. Εάν πάλι κάτι τέτοιο δεν συμφωνηθεί, συνεχίστε να αποπληρώνετε με τη σταθερή σας δόση καθώς η συνέπειά σας μπορεί να μεταπείσει τους πιστωτές. Κρατάτε πάντα τις αποδείξεις από τις πληρωμές και διατηρείτε γραπτά όποια συμφωνία υπογράφετε. Αφού καταφέρετε να ελαχιστοποιήστε το κόστος του επιτοκίου, οφείλετε να είστε συνεπείς στις πληρωμές. Η διαδικασία αυτή θα σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.
Πηγή: flowmagazine
το είδαμε στο kano-oikonomia.gr