Η Δυτ. Μακεδονία στις περιοχές της χώρας με την μεγαλύτερη ανεργία



ditiki_makedoniaΠρωτοβουλίες του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως η ανεργία, έχοντας σκαρφαλώσει στα πιο ψηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων, χτυπά περισσότερο τους νέους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, για τις ηλικίες έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 40,4%. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε σε 19% από 15,5% ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 13,5% από 9,8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι περιοχές με την υψηλότερη ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το Νότιο Αιγαίο όπου καταγράφηκε ανεργία 32,7%, η Δυτική Μακεδονία 24% και τα νησιά του Ιονίου 22,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Πελοπόννησο, 11,7%, στο Βόρειο Αιγαίο 11,9% και στη Στερεά Ελλάδα 13,2%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΑΕΔ διοργανώνει φόρουμ εργασίας, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τις παρωχημένες δράσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα έχουν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Έτσι, το Σαββατοκύριακο, στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo στο Μαρούσι (Λεωφόρος Κηφισίας 39), από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα, άνεργοι και επιχειρήσεις θα συναντηθούν, προκειμένου να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν:

«Ευκαιρίες Καριέρας» δηλαδή συνεντεύξεις ανέργων με υποψήφιους εργοδότες-επιχειρήσεις, που θα διεξαχθούν στο χώρο της εκδήλωσης, με στόχο την επιτυχημένη σύζευξη θέσης εργασίας και κατάλληλου υποψηφίου,
«Εργαστήριο Συμβουλευτικής» πάνω στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας που περιλαμβάνουν τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, τη συνέντευξη επιλογής και την διεύρυνση πηγών αναζήτησης εργασίας και ενεργοποίηση κοινωνικού δικτύου,
Ενημέρωση για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του Οργανισμού,
Ενημέρωση για τις δυνατότητες και ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από συμβούλους της υπηρεσίας Eures και
Ενημέρωση από στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στην αγορά
εργασίας, την προσφορά και τη ζήτηση.
Παράλληλα στο πλαίσιο του φόρουμ, χορηγοί θα προσφέρουν υποτροφίες κατάρτισης σε ΙΕΚ νια σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Στόχος του ΟΑΕΔ είναι, με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας, το Φόρουμ Εργασίας να αναδειχθεί σε θεσμό που θα προάγει δημιουργικές συνέργειες στον τομέα της εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr ή
http://forum.oaed.gr

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, ο ΟΑΕΔ προωθεί βελτιωτικές παρεμβάσεις στο θέμα της πρακτικής άσκησης των μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων ομοσπονδιών και συνδέσμων επαγγελματιών από κλάδους που συνεργάζονται με τις σχολές του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ) καθώς και των διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων Μαθητείας του λεκανοπεδίου Αττικής, συζητήθηκε η δυνατότητα προσαρμογής των ειδικοτήτων των Σχολών προς τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς και ο εμπλουτισμός των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών που προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε μαθητές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Μαθητείας κατέθεσαν στους εκπροσώπους του ΟΑΕΔ τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της εφαρμογής του συστήματος πρακτικής άσκησης μαθητών στους χώρους εργασίας.

Ειδικότερα ζήτησαν την προσαρμογή των ειδικοτήτων των Σχολών προς τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς και τον εμπλουτισμό των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών αν και ζήτησαν την απλοποίηση των διαδικασιών για την απασχόληση των σπουδαστών στους εργοδότες που συνεργάζονται με τις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της Μαθητείας αναγνώρισαν την ανάγκη στήριξης του θεσμού της Μαθητείας.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ανάγκης επίσπευσης της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΕΠΑΣ, καθώς και της αντιστοίχησης των ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας με γνώμονα το βαθμό ευθύνης της κάθε ειδικότητας.

Θάρρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.