Μεταφορά κλινικών και ενιαία διοίκηση για τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαίδας προτείνει το Υπουργείο Υγείας



mamatseio_nosokomioΤο επιχειρησιακό σχέδιο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μεταφορά κλινικών και μετατροπή νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε Κέντρα Υγείας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, που αφορά στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είναι: ο κοινός διοικητής, η κοινή διοίκηση, οι συγχωνεύσεις μονάδων εντός των νοσοκομείων, η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων και η μετατροπή ενός ή δύο μικρών νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες ή σε Κέντρα Υγείας.

Για τα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας, το Μαμάτσειο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο Πτολεμαίδας, προτείνεται να υπάρξει ενιαία διοίκηση, με το Μαμάτσειο να αναπτύσσει Καρδιολογική Μονάδα, ενώ στο Μποδοσάκειο να μεταφέρεται η Παιδιατρική Μονάδα και η Μαιευτική-Γυναικολογική Μονάδα Νοσοκομείο Κοζάνης.
Αναλυτικά οι προτάσεις της μελέτης:

Νοσοκομείο Κοζάνης:
Ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Ανάπτυξη νέων κτηριακών εγκαταστάσεων
Λειτουργούν ήδη Καρδιολογικό Τμήμα και Στεφανιαία Μονάδα. Απορρόφησης της λειτουργίας του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις
Ανάπτυξη Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Απαιτείται η ανάπτυξη ΜΕΘ (επί του παρόντος λειτουργεί στεφανιαία μονάδα) και η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου.
Ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου Ι
Ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ και ενίσχυση με προσωπικό
Μεταφορά του Παιδιατρικού Τμήματος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και ανάπτυξη Διαβητολογικής  Μονάδας τύπου Ι για παιδιά
Μεταφορά του Μαιευτικού –Γυναικολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Κοζάνης
Μεταφορά του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Κοζάνης
Λειτουργούν ήδη ΜΕΘ και Αξονικός Τομογράφος. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπου Ι
Ανάπτυξη Μονάδας Αναπνευστικής Αποκατάστασης Τύπου ΙΙ
Ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας τύπου ΙΙ και Διαβητολογικής Μονάδας τύπου Ι στην Παιδιατρική κλινική
Απορρόφηση της λειτουργίας του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσ. Κοζάνης από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Απορρόφηση της λειτουργίας του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσ. Κοζάνης από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και στις 2 Ιουλίου θα γίνει πραγματικότητα η συγχώνευση των νοσοκομείων.
Στο πλαίσιο του διαλόγου οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Αρις Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων που υπάγονται στις αρμοδιότητές στους στις 25 Μαϊου.
Το τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάθρωσης των νοσοκομείων που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπει την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στη ΥΠΕ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.