Η πιθανή πώληση της ΔΕΗ οδηγεί σε νευρικό κλονισμό την περιοχή μας!



deikozani_00_500x400Εφιαλτικά τα σενάρια εφόσον πουληθεί η ΔΕΗ – Αντιδρούν οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και το ΠΑΣΟΚ

Δε θέλαμε να γίνουμε «μάντεις κακών», ούτε βέβαια να παραστήσουμε τους «προφήτες». Όμως αυτή εδώ η εφημερίδα εδώ και καιρό αναφερόταν στα άσχημα σημάδια που υπήρχαν γύρω απ’ τη ΔΕΗ και οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν να μας επιβεβαιώσουν.

Η πιθανή πλέον (περισσότερο από ποτέ άλλοτε) πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες δημιουργεί αναπόφευκτα για την περιοχή μας εφιαλτικά σενάρια καθώς είναι απολύτως συνδεδεμένη με την τύχη της Επιχείρησης και επιπροσθέτως υπάρχουν ακόμα πολλά μέτωπα ανοικτά, απ’ την έκβαση των οποίων ελπίζαμε όλοι μας να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Όλα αυτά προκαλούν έναν νευρικό κλονισμό σε όλους και οδηγούν μέχρι και τους κυβερνητικούς βουλευτές σε έντονες αντιδράσεις, ενώ το τοπικό ΠΑΣΟΚ στρέφεται ανοιχτά πλέον κατά της ίδιας της κυβέρνησής του.

Η «θυσία» της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας φαίνεται να είναι πλέον δρομολογημένη και το χειρότερο είναι πως αυτή γίνεται με τους δυσμενέστερους όρους και προϋποθέσεις.

Με τη μετοχή της ΔΕΗ Α.Ε. να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και την κυβέρνηση να μην ξεκαθαρίζει τις πραγματικές της προθέσεις, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να εγκρίνει την παραχώρηση του 40% της εκμετάλλευσης λιγνιτών σε ιδιώτες.

Όλα αυτά θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή μας, καθώς πάνε περίπατο οι εξαγγελίες για τη νέα μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Πτολεμαΐδα 5) και πολύ περισσότερο οι όποιες συζητήσεις έπρεπε να γίνουν για την αντικατάσταση των μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, οι οποίες πλέον έχουν ορατό τέλος ζωής!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συζήτηση για την άλλη μονάδα της Φλώρινας, τη Μελίτη 2, δεν υφίσταται καν και οι περιβόητες μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Ακρινής είναι πλέον κυριολεκτικά στον αέρα.

Έντονη ανησυχία παντού
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλη την τοπική κοινωνία και όχι μόνο στις τάξεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, καθώς κανείς δεν παραγνωρίζει πως η περιοχή μας είναι άρρηκτα δεμένη με την παρουσία της Επιχείρησης και η όποια αναπτυξιακή της προσπάθεια περνάει μέσα απ’ αυτή.

Αν όμως η ΔΕΗ περάσει στα χέρια ιδιωτών ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι όλα όσα αποτελούσαν πάγια αιτήματα της περιοχής και συνάμα ελπίδες για την ανάπτυξη θα υλοποιηθούν ποτέ; Κανείς. Το αντίθετο μάλιστα καθώς είναι λογικό και επόμενο ο κάθε ιδιώτης να δει μόνο το προσωπικό του οικονομικό συμφέρον αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές διαστάσεις των δραστηριοτήτων του.

Αντίθετοι βουλευτές και κόμμα
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο στην Πτολεμαΐδα η περιφερειακή οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία των τριών βουλευτών Κοζάνης, καταλήγοντας σε ένα ξεκάθαρο όχι προς την κυβέρνηση για την πώληση της ΔΕΗ.

Είναι δε χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις όλων ξεκινώντας απ’ το γραμματέα της περιφερειακής οργάνωσης Κώστα Κυτίδη ο οποίος τόνισε πως  δεν πρέπει να γίνει οτιδήποτε που θα μειώνει τη θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, να μην προχωρήσει η πολιτική μετοχοποίησης και να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, γιατί το προϊόν που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν που μπορεί να μπαίνει στο χρηματιστήριο, γιατί κανένας ιδιώτης δεν θα μπει στο παιχνίδι των μετοχοποιήσεων για να προσφέρει κοινωνικό αγαθό αλλά θα μπει για να κερδίσει.

Ο βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης σήκωσε πολύ τους τόνους  λέγοντας πως σε λίγα χρόνια η περιοχή μας θα μπει στα δύσκολα, αφού κανένας επενδυτής δεν θα κάνει τις νέες λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαΐδα V και τη νέα μονάδα στη Μελίτη, ούτε και τις μετεγκαταστάσεις σε οικισμούς που δεν έχουν λιγνίτη, όπως η Ακρινή.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση σε μια τέτοια προσπάθεια τονίζοντας «δεν μπορώ αυτή την περιοχή να την πουλήσω γιατί αύριο θα έχω έναν θώκο βουλευτικό. Δεν τον θέλω, δεν με εκφράζει. Θέλω η ΔΕΗ να κρατήσει το 51%, θέλω ανάπτυξη στην περιοχή, θέλω το περιβάλλον να αποκατασταθεί, θέλω νέες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θέλω νέους εργαζόμενους περισσότερους στη ΔΕΗ».

Την αντίθεσή του σ’ ένα τέτοιο σχέδιο εξέφρασε και ο βουλευτής Γιάννης Βλατής, αν και με διαφορετική προσέγγιση υπογραμμίζοντας «σήμερα έχουμε στην περιοχή μας το λιγνίτη, ένα εθνικό ενεργειακό καύσιμο και πρέπει να εξασφαλιστεί η θέση του στην παραγωγή. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί και ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και η δυνατότητα να επενδύσει άμεσα στο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια φθηνή και με μικρότερη ρύπανση».

Ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος δε μάσησε τα λόγια του τονίζοντας «η περιοχή μας έχει έρθει στο σημείο μηδέν. Είναι ώρα για αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, να βρει ο λιγνίτης τη θέση που του αξίζει, γιατί η χώρα βαδίζει ολοταχώς σε ενεργειακή εξάρτηση, η ΔΕΗ σε απαξίωση και η περιοχή μας σε ψυχρή εφεδρεία και με αυτές τις εξελίξεις η κιλοβατώρα τα επόμενα χρόνια «θα πετάξει στα ύψη». Η περιοχή μας δεν έχει να παλέψει μόνο τη μετοχοποίηση και πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και τον αγώνα αυτό πρέπει να τον δώσουμε όλοι σαν ένας άνθρωπος. Και πρέπει να αντιδράσουμε τώρα, γιατί είναι εξελίξεις που μπορεί να κλειδώσουν ανά πάσα στιγμή».

Την έντονη ανησυχία αλλά και διαφωνία τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εξέφρασαν και τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ που πήραν μέρος στη σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι:

–      Είμαστε απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, γιατί θεωρούμε ότι η ΔΕΗ επιτελεί ένα κοινωνικό έργο, παράγει ένα δημόσιο αγαθό και θα βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά εφόσον υλοποιήσει τα έργα που έχει εξαγγείλει (5η μονάδα, Μελίτη 2, φωτοβολταϊκό πάρκο, τις προσλήψεις)

–      Αν η ΔΕΗ έρθει στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα ξένων εταιρειών που θέλουν να παίξουν το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, τότε όλα όσα ζητάμε και παλεύουμε χρόνια τώρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ.

–      Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι φορείς, γιατί ήρθε πραγματικά η ώρα να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.

efkozani.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.