Στην πρώτη θέση της αξιολόγησης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης «Η πόλη κινείται… Κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα»



xartis-kozanis-polis23452

Την καλύτερη βαθμολογία, όπως κοινοποιήθηκε με τον Προσωρινό Πίνακα Επιλογής Προσχεδίων ΕΣΣΒΑΑ στο Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 (5/12/2017) από την επιτροπή αξιολόγησης Τελικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης , απέσπασε το σχέδιο του Δήμου Κοζάνης «Η πόλη κινείται…Κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα» με αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 8.930.000 ευρώ.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης έχει ως όραμα «Μια περιοχή βιώσιμη, πράσινη και φιλική προς τους κατοίκους και τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της πόλης».

Η περιοχή παρέμβασης, συνολικής έκτασης 450.000 τ.μ. εκτείνεται στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και περικλείεται από τις πλατείες Νίκης (κεντρική) και 28ης Οκτωβρίου και τις οδούς Τσιμινάκη – Ολύμπου – Θεσσαλονίκης – Τριών Δένδρων – Κασομούλη – Γερμανού Καραβαγγέλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Μακρυγιάννη – Εμ.Μπενάκη – Κακριδή Ι. – Πρωταγόρα – Καρέλη Ζ. – Κρόκου – Α. Φακίνου – Κυκλάδων – Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου – Βενιζέλου – Αρχελάου – Ολύμπου – Ερμού – Βενιζέλου – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Μια παρέμβαση στο πλαίσιο του Στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Κοζάνης για μία ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη με όραμα τη μετάβαση σε ένα αειφόρο, πολυδιάστατο, εξωστρεφές και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, με ισόρροπη αξιοποίηση όλων των πόρων (φυσικών, οικονομικών και ανθρώπινων), με γνώμονα τον σεβασμό στις επόμενες γενιές και έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών, αξιοποιώντας το πλουτοπαραγωγικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο του Δήμου.

Επιγραμματικά στο ΕΣΣΒΑΑ προβλέπονται οι εξής συγκεκριμένες παρεμβάσεις :

– Ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Λασσάνη, και διαμόρφωση των πέριξ της πλατείας Λασσάνη δρόμων, ήτοι τμήματος της οδού Κωστή Παλαμά, τμημάτων της οδού Αρχελάου, τμήματος της οδού Ολύμπου, της οδού Ιερολοχιτών και της οδού Πολυζούλη, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση των χρήσεων, καθώς και δημιουργία παιδικής χαράς.

– Διαμόρφωση της οδού Ολύμπου, από το ύψος της πλατείας Λασσάνη και μέχρι την περιοχή του ΟΣΕ, καθώς επίσης και τμήματος των οδών Βεροίας και Θεσσαλονίκης.

– Ανάπλαση της περιοχής του ΟΣΕ, με τη δημιουργία βιοκλιματικού πάρκου με εκτενείς χώρους πρασίνου, πάρκο αναψυχής και περιβαλλοντικής αγωγής, και ήπιες παρεμβάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Παράλληλα θα προβλεφθούν χώροι για τις λειτουργικές ανάγκες του σταθμού και διαμόρφωση στεγασμένης λαϊκής αγοράς με κλειστές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μικρής κλίμακας για την εξυπηρέτηση της εβδομαδιαίας κεντρικής λαϊκής αγοράς Κοζάνης, περιοδικών εκθέσεων τοπικών προϊόντων και άλλων δραστηριοτήτων.

– Διαμόρφωση της οδού Αριστοτέλους, και των κοινόχρηστων χώρων που υπάρχουν γύρω από αυτή, από τον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι την διασταύρωση της με την οδό 11ης Οκτωβρίου, με ανάπτυξη διαδρομών πρασίνου, κίνησης πεζών και ποδηλάτων καθώς και τμημάτων των οδών 11ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου και Αρχελάου.

– Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ανέργους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την κοινωνική οικονομία.

– Προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων και ατόμων ΕΚΟ.

– Λειτουργία νέων δομών πρόνοιας.

– Αναβάθμιση εφαρμογών ΤΠΕ Αστικής Αρχής

3 σχόλια στο άρθρο “Στην πρώτη θέση της αξιολόγησης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης «Η πόλη κινείται… Κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα»

  1. Η πόλη κινείται… Κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα για την καταστροφη της ,ερημοποιηση της ενα βημα ακομα για την μη εξυπηρετηση του πολιτη της..οτι χειροτερο εχει βγει ποτε ….

    δεν θα πληρωσουν οι κατοικοι αυτης της πολης τα σχεδια ασχετων επιστημονων επιτροπής αξιολόγησης Τελικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.