Η ομιλία – χαιρετισμός του Πάρι Κουκουλόπουλου στο 37ο τακτικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ



sytuutujtysryttras

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι.

Μεταφέρω στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ το χαιρετισμό του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά,  που σήμερα δεν βρίσκεται μαζί μας γιατί δίνει τη μάχη των εθνικών μας συμφερόντων στο Ευρωκοινοβούλιο για το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού.
Θέλω να ξεκινήσω προτάσσοντας κάτι που συνήθως λέγεται ως επίλογος ανάλογων χαιρετισμών.
Περιμένουμε στο ΠΑΣΟΚ με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις του Συνεδρίου σας και θα φροντίσουμε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας να υπάρξει σύντομα συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με το ΠΑΣΟΚ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για μια ουσιαστική συζήτηση.
Δεν πρόκειται για κοινοτοπία, αλλά είναι δέσμευση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που αναλήφθηκε δημόσια σε πολιτική της ομιλία παρουσία και πολλών εργαζομένων της ΔΕΗ (Κοζάνη 31/8/2015).

Η τελική θέση που θα εκφράσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το μέλλον της ΔΕΗ δεν θα προκύψει ερήμην των εργαζομένων ούτε και των περιοχών όπου η παρουσία της Επιχείρησης επηρεάζει καθοριστικά την πραγματική τους οικονομία.
Θα τους ακούσουμε όλους και θα αποφασίσουμε τη στάση μας με ύψιστο κριτήριο το γενικό συμφέρον.
Η ενεργειακή πολιτική ανήκει στον σκληρό πυρήνα των κρατικών υποθέσεων ενός σύγχρονου κράτους και ιεραρχείται δεύτερη σε σημασία αμέσως μετά την εθνική άμυνα.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της ενεργειακής επάρκειας της ασφάλειας εφοδιασμού, της ανταγωνιστικής τιμής της KWh και εδώ και χρόνια και στα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος και του ευρωπαϊκού πλαισίου όπως ισχύει κάθε φορά.
Πίσω από αυτές τις έννοιες υπάρχουν άνθρωποι και ολόκληρες περιοχές και φυσικά η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας που είναι η ΔΕΗ.
Οι συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα στα μέτωπα εξόρυξη-ηλεκτροπαραγωγή-μεταφορά- διανομή.
Η ενίσχυση της παραγωγής με μόνιμο προσωπικό για την αξιοποίηση πανάκριβου παγίου εξοπλισμού που αργεί.
Η διαρκής επιμόρφωση και κατάρτιση του προσωπικού όλων των βαθμίδων.
Τα σημερινά προβλήματα και φυσικά το μέλλον των περιοχών που ωφελούνται οικονομικά από την παρουσία της ΔΕΗ αλλά σηκώνουν και τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό βάρος (μετεγκαταστάσεις, επαναπόδοση γης).
Η σωστή λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής.
Η ρευστότητα της ΔΕΗ και η πιστοληπτική της ικανότητα.
Η τιμή της KWh τόσο σε σχέση με τον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και κυρίως ως κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τέλος
Οι απαραίτητες επενδύσεις με στόχο την αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων με το μέγιστο δυνατό βαθμό εκμετάλλευσης- απόδοσης.
Όλα τα πιο πάνω έχουν μεγάλη σημασία και είναι ενδεικτικά του πολυπαραμετρικού χαρακτήρα της ενεργειακής πολιτικής και της ΔΕΗ που πρέπει να σταθμιστούν υπέρ του γενικού συμφέροντος.

Επέλεξα ωστόσο στο χαιρετισμό μου να μιλήσω για τα δύο καυτά ζητήματα της περιόδου που πρόκειται σύντομα να πάρουν το δρόμο της νομοθέτησης στη Βουλή.
Αναφέρομαι στο ασφαλιστικό και στο μέλλον της ΔΕΗ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η τελική κυβερνητική πρόταση δεν είναι γνωστή ωστόσο φαίνεται  να υπάρχουν δύο δεδομένα που επαναλαμβάνονται διαρκώς.
Το πρώτο είναι η διάκριση των συνταξιούχων όχι ανάλογα με τις εισφορές τους και τα έτη πραγματικής ασφάλισης αλλά ο διαχωρισμός τους σε φτωχούς και πλούσιους.
Το δεύτερο είναι ο διαχωρισμός μέσα στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία των εργαζομένων από τους συνταξιούχους. Οι σημερινοί εργαζόμενοι μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες καλούνται να δώσουν μεγαλύτερες εισφορές για μικρότερες συντάξεις από συναδέλφους τους που ήδη συνταξιοδοτήθηκαν.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις πρωτοφανείς λογικές που αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία και διχάζουν την κοινωνία με προκλητικό τρόπο οδηγώντας τελικά στη φτωχοποίηση όλων.

Όπως απορρίπτουμε και τη λύση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει στο στόχαστρό του το ασφαλιστικό της ΔΕΗ αγνοώντας το ιστορικό του.
Οφείλω τέλος για το ασφαλιστικό να πω πολύ καθαρά ότι το 1,8 δις Ευρώ που ψάχνει τώρα η Κυβέρνηση είναι η τρύπα που  η ίδια δημιούργησε με το μεγάλο της κατόρθωμα να μας πάει από τη ανάπτυξη στην ύφεση.
Στη διετία 2015-2016 όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έβλεπαν ανάπτυξη αθροιστικά 6-6,5% και η διετία θα κλείσει με ύφεση 1-1,5%. Σε αυτή τη διαφορά των 7-8 ποσοστιαίων μονάδων εντοπίζεται σήμερα το κυνήγι των χαμένων αριθμών από τη Κυβέρνηση.
ΔΕΗ

Γνωρίζετε, οι περισσότεροι ίσως, ότι εδώ και χρόνια έχω τοποθετηθεί δημόσια για το μέλλον της ΔΕΗ.
Πιστεύω ότι η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ενιαία  και το management της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας να αναλάβει στρατηγικός επενδυτής που πληροί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου στην ενέργεια, δηλαδή μεγάλη κρατική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί όλα τα δικαιώματα ως καταστατική μειοψηφία με το 34%. Εννοείται ότι σε αυτή τη λύση το 17% του ΤΑΙΠΕΔ επανέρχεται στη ΔΕΗ που διενεργεί την όλη διαδικασία και εισπράττει και το τίμημα.
Γνωρίζω ότι η άποψή μου δεν είναι δημοφιλής αλλά πιστεύω πολύ καθαρά ότι είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για τη χώρα, για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της.
Το ίδιο καθαρά έχω υποχρέωση να πω ότι οι μέχρι σήμερα γνωστές προτάσεις της κυβέρνησης που τίθενται ως εναλλακτικές στους ισχύοντες νόμους για ΑΔΜΗΕ και Μικρή ΔΕΗ είναι κατά πολύ χειρότερες, τόσο για τη χώρα όσο και για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της.

Θα περιμένουμε τις τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε μετά και από διάλογο με τη ΓΕΝΟΠ πολύ ξεκάθαρα.
Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει σήμερα να θέσουμε τρία σοβαρά ερωτήματα.
Αληθεύει ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με αμφίβολο ή και ανύπαρκτο τίμημα οδηγώντας τη ΔΕΗ σε οικονομική ασφυξία;
Αληθεύει ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την παραχώρηση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών σταθμών με ελάχιστο ή και καθόλου τίμημα – κοινώς ξεπούλημα- κάνοντας κυριολεκτικά δώρο σε ξένους και ντόπιους μεταπράτες την περιουσία του ελληνικού Λαού;
Μήπως τελικά ο μέχρις εσχάτων αγώνας του κ. Τσίπρα κόντρα στη Μικρή ΔΕΗ είχε ως αφετηρία του την προτίμηση του σε γνωστούς μεταπράτες αντί σε πιθανούς επενδυτές;
Γνωρίζω άριστα και από πρώτο χέρι τον αγώνα των εργαζόμενων κόντρα στη μικρή ΔΕΗ και ξέρω καλά ότι ο αγώνας τους δεν έγινε για να ανοίξει ο δρόμος σε μεταπράτες.
Πρέπει να γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι αυτό το σχέδιό της επιχειρήθηκε άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και απετράπη με δυναμικές παρεμβάσεις.
Δε μπορεί, λοιπόν, ένα διάτρητο σχέδιο να επανέρχεται στο προσκήνιο που οι ορατές του συνέπειες είναι :
Η πλήρης αποδυνάμωση της ΔΕΗ
Οι μηδενικές επενδύσεις στην Ενέργεια και
Τα εύκολα κέρδη των μεταπρατών.

Αυτό το σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους γιατί μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν τα πόδια τους.
Ισχυρή ΔΕΗ και μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια είναι οι βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και με αυτές περιμένουμε για μια ουσιαστική συζήτηση τη ΓΕΝΟΠ μετά το Συνέδριο.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.