Επίσκεψη του Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου στο Επιμελητήριο Κοζάνης



Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κοζάνης πραγματοποίησε την  Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 το απόγευμα και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Υποδιοικητής του Οργανισμού (στις 29/6/2015), κ. Δημήτρη Χριστοφορίδη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να   συναντηθεί προσωπικά με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους του Παραγωγικού κόσμου της περιοχής, να ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν από πλευράς ασφαλισμένων με τον Οργανισμό, να ενημερώσει για τις λύσεις που προτείνονται σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και   για τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τη βελτίωση των σχέσεων του ΟΑΕΕ με τους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, διαβεβαίωσε ότι προωθείται η βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος περίθαλψης, ούτως ώστε να μην μένει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κανένας επαγγελματίας και εξήγησε ότι με το νέο σύστημα που προωθείται θα ωφεληθούν και οι ως τώρα ανασφάλιστοι ασφαλισμένοι του Ταμείου.
Μίλησε ακόμα για τη θεσμοθέτηση της άρσης της ποινικοποίησης για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και τη διατήρηση μόνο των διοικητικών μέτρων  και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι καλύτερο για να βελτιωθούν οι σχέσεις του Οργανισμού με τους ασφαλισμένους.
 
Από την πλευρά τους τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου έθεσαν υπόψη του Διοικητή όλες τις προτάσεις, τα μέτρα και τα ζητούμενα των επαγγελματιών που η υλοποίηση τους  θα επιτρέψει στους ασφαλισμένους «να ανασάνουν».  
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση  και εν γένει οι ισχύουσες μέχρι τώρα οικονομικές απαιτήσεις του Οργανισμού,  μη λαμβάνοντας υπόψη του τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις οποίες οδήγησε η παρατεταμένη κρίση όλο τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμών ακόμη μεγαλύτερη μερίδα ενεργών επαγγελματιών, αλλά και  να μπουν περισσότερα «λουκέτα» σε μέχρι τώρα ενεργές επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε το γεγονός  ότι τα «Λουκέτα» επιφέρουν τεράστια ζημία  όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά  και στον ΟΑΕΕ, ο οποίος χάνει με αυτό τον τρόπο  τους «αιμοδότες» του.
Όλα τα μέλη της διοίκησης επεσήμαναν ότι «είναι καιρός» να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τα οικονομικά δεδομένα της κρίσης και ο Οργανισμός να πάψει να λειτουργεί μόνο εισπρακτικά χωρίς να προσφέρει στους ασφαλισμένους του.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Κυριακίδης, επέδωσε στον  κ. Πετρόπουλο νέο υπόμνημα αιτημάτων,  τονίζοντας ότι η υλοποίηση αυτών θα  είναι ουσιαστική προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης καλών και βιώσιμων σχέσεων μεταξύ ΟΑΕΕ και ασφαλισμένων και κυρίως προς την  κατεύθυνση της αποκατάστασης  της ήδη σοβαρά κλονισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Το κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:  
«Αξιότιμε κ. Διοικητή
Σας  υποβάλλουμε τα αιτήματα του Φορέα μας για τη βελτίωση των σχέσεων του ΟΑΕΕ με τους ασφαλισμένους – μέλη του Επιμελητηρίου μας,  με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψή σας στο Επιμελητήριό μας, μέρος των οποίων θέσαμε υπόψη και του Υποδιοικητή του Οργανισμού σας κ. Δ. Χριστοφορίδη κατά την επίσκεψή του στο Επιμελητήριό μας στις 29/5/2015 προκειμένου να λάβετε γνώση.
Παρακαλούμε δε για την άμεση   προώθηση εξεύρεσης λύσεων που θα επιτρέψουν στον επιχειρηματικό/επαγγελματικό  κόσμο και γενικά στα μέλη των Επιμελητηρίων, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά αντιμετωπίζουν σοβαρά  προβλήματα στις σχέσεις τους με τον ΟΑΕΕ, να ανασάνουν  και να αποφύγουν τα «λουκέτα».
Ζητούμε:
-Την εξ ολοκλήρου διαγραφή των πρόσθετων τελών- προσαυξήσεων και λοιπές επιβαρύνσεις για όσους υπάγονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων
– Το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση» των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και φυσικά με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό οφειλετών που αδυνατούν αποδεδειγμένα να καταβάλλουν τις εισφορές λόγω μείωσης του εισοδήματός τους. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες επαγγελματίες/επιχειρηματίες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.
-Την κατάργηση όλων των οφειλών και προσαυξήσεων που αφορούν μη παρασχεθείσες υπηρεσίες περίθαλψης στους ασφαλισμένους που λόγω οφειλών δεν τους κάλυψε ο Οργανισμός ιατροφαρμακευτικά. Δεν είναι δυνατή η βεβαίωση και αναζήτηση ασφαλιστικών εισφορών για υπηρεσίες που ουδέποτε παρασχέθηκαν. Για το λόγο αυτό ζητάμε το διαχωρισμό ασφάλιστρων περίθαλψης και συντάξιμων.
– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, δεδομένου ότι αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές, λαμβανομένης υπόψη της σημερινής οικονομικής συγκυρίας και της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν έγκαιρα τα ποσά που τους αναλογούν.
– Να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια για το ύψος της μηνιαίας καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς, ώστε αυτή να μην υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
– Την αποποινικοποίηση της μη καταβολής εισφορών
– Την κατάργηση της παράλληλης ασφάλισης σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης στις περιπτώσεις των αδίκως υπόχρεων προς τούτο (π.χ. διπλωματούχων μηχανικών)
-Να προωθηθεί άμεσα η ηλεκτρονική διασύνδεση του Οργανισμού σας με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και με το ΓΕΜΗ από τις οποίες αναζητούνται για διεκπεραίωση υποθέσεων ασφαλισμένων διάφορα έγγραφα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να εξαλειφθεί παντελώς η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις μεταξύ σας συναλλαγές. Ειδικότερα στο θέμα αυτό προτείνουμε και την καθιέρωση της «εξ αποστάσεως» εξυπηρέτησης.
– Την άμεση καθιέρωση με πρόταση προς την Κυβέρνηση συστήματος  αναλογικής συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαιτούμενα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης. Θεωρούμε το θέμα θα πρέπει να εγερθεί με δική σας πρωτοβουλία, καθώς είναι άδικο να χάνουν παντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη γήρατος ασφαλισμένοι με λιγότερα χρόνια ασφάλισης

– Την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των ασφαλισμένων για οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους ή κανονισμούς του Οργανισμού που συνεπάγονται την απαίτηση για αναδρομική καταβολή αυξήσεων ή και ολόκληρων εισφορών  και κυρίως η καθοδήγηση τους από τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΕ για τις διαδικασίες προώθησης των αιτημάτων τους

– Τη χορήγηση έκπτωσης στους συνεπείς ασφαλισμένους για την έγκαιρη καταβολή των εισφορών τους

– Τη χορήγηση της δυνατότητας να συνεχίζουν οι αιτούντες σύνταξη την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων έως και την έκδοση της σύνταξης.
– Τη βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος  περίθαλψης, ούτως ώστε κανένας Επαγγελματίας να μην μένει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
-Την πλήρη αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επι κινητών ή ακινήτων των οφειλετών
– Χορήγηση σύνταξης με 37 έτη πραγματικής εργασίας, ανεξαρτήτου ηλικίας.
-Να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία συνταξιοδότησης εξ αιτίας οφειλών.
– Την επαναφορά της  ρύθμισης μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων άλλων φορέων που έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους σε ορεινές  περιοχές ή σε περιοχές  με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων
– Να επαναλειτουργήσει άμεσα το γραφείο ΟΑΕΕ στην πόλη της Πτολεμαΐδας το οποίο «έπαψε» τη λειτουργία του από το έτος 2013, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και συστάσεις  μας  στο τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου «Οδύσσεια» χιλιάδων ασφαλισμένων της επαρχίας Εορδαίας οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Κοζάνη για να εξυπηρετηθούν από το ένα και μοναδικό κατάστημα ΟΑΕΕ της Π.Ε. Κοζάνης.
          Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει και της ανεργίας που συνεχώς διογκώνεται από την αντικειμενική δυσκολία  των επιχειρήσεων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επισημαίνουμε την ανάγκη να δοθούν επιτέλους οι παραπάνω ενδεικτικές αλλά απαραίτητες «λύσεις» που προτείνουμε από τον ΟΑΕΕ .  
Με τη βεβαιότητα ότι η προώθηση των αιτημάτων – προτάσεων του Επιμελητηρίου μας θα οδηγήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην αποκατάσταση των καλών σχέσεων που επιβάλλεται να έχει ο Οργανισμός σας με τους ασφαλισμένους σας  και μέλη μας, ήτοι τους  εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, που στις ημέρες μας εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν παρθεί  από τις Κυβερνήσεις της Χώρας μας, αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας.»

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.