Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Εορδαίας για τη δέσμευση αποθεματικών



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δήμου Εορδαίας καταγγέλλει την αρπαγή των αποθεματικών των δημόσιων φορέων που αποτελεί «πάγιο αίτημα των θεσμών» (δηλαδή της τρόικας).

Η συγκυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν σε διαβούλευση και με την προκάτοχο συγκυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης «αξιολόγησης» που συνεχίζεται σήμερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή, προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους.

Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.

Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI».

Η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι καταδίκη και απόσυρση, αλλά και να παρθεί απόφαση για μη εφαρμογή Δεν πρέπει να εφαρμοστεί.. Είναι κρίσιμο το θέμα και δεν πρόκειται αυτό το μέτρο να μας “σώσει”. Θα πληρωθεί η δόση, θα έρθει μετά η συμφωνία με τους δανειστές και οι δήμοι θα ψάχνουν να βρουν ΚΑΠ, δηλαδή χρήματα που έχει δώσει ο κόσμος, οι δημότες, αφού αφορά εννοείται και τα ανταποδοτικά. Διαφορετικά δεν θα έδινε τους ΚΑΠ.

Είναι η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σε ένα μήνα, συνεχίζοντας τις απαράδεκτες και αυταρχικές διαδικασίες που προηγούμενα κατήγγειλε».

Η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων δημόσιων φορέων μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – που όπως αποδεικνύεται είναι «τροϊκανή» απαίτηση – είναι ένα ακόμα βήμα που αποδεικνύει πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί μια πολιτική σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Με λίγα λόγια, με το «χέρι» που βάζει στα ταμεία όλων αυτών των οργανισμών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και τρέχουσες ανάγκες του κράτους στην πραγματικότητα καταδικάζει ξανά εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε νέες θυσίες ενώ μένει ξανά στο απυρόβλητο το κεφάλαιο. Το επιχείρημα ότι η συγκυβέρνηση προχώρησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις δεν αλλάζει καθόλου την ουσία, πως πληρώνει ξανά ο λαός. Και θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα το γιατί. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον “Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος». Οι επιπτώσεις από την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων μπορεί να είναι ενδεικτικά οι εξής: Δήμοι και Περιφέρειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους, θα πρέπει να επιβάλουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να αυξήσουν τη φορολογία που ήδη επιβάλλεται, να παραδώσουν υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, την καθαριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν προσωπικό και να κάνουν συντήρηση των μηχανημάτων.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που τα ταμειακά τους διαθέσιμα δεσμεύονται υποχρεωτικά;Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις (Υδρευσης, Αποχέτευσης κ.λπ.), Προγράμματα Πρόνοιας, Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα, Δημοτικά Ωδεία, Πνευματικά Κέντρα, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Οργανισμοί, Σύνδεσμοι Διαχείρισης Απορριμμάτων, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, Ερευνητικά Κέντρα, Δημοτικές Βιβλιοθήκες κ.ά. Εκτός από όλα τα παραπάνω, βέβαια, υπάρχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες συνολικά. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη σοβαρή υποχρηματοδότηση των τοπικών διοικήσεων που είχε προηγηθεί, δίνοντας τη χαριστική βολή. Κατάσταση για την οποία δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, που σήμερα διαμαρτύρονται και πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή είναι δήθεν «ανεξάρτητοι». Γιατί και αυτοί έχουν βάλει το χεράκι τους όλα τα προηγούμενα χρόνια με την υλοποίηση του αντιδραστικού «Καλλικράτη», αποδεχόμενοι τις τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις, έως και 80%, με αποτέλεσμα να περιορίσουν δράσεις και υπηρεσίες που παρείχαν, υλοποιώντας πολιτικές περικοπών, μείωσης του προσωπικού, απληρωσιάς, επιβάλλοντας χαράτσια και αυξάνοντας ανταποδοτικά τέλη και τους φόρους που πληρώνει ο λαός…

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οτι θέτει ένα άθλιο δίλημμα αναπαράγοντας τη λογική της έκπτωσης των λαϊκών αναγκών. Ο λαός, οι εργαζόμενοι καλούνται να διαλέξουν λοιπόν τι θα χάσουν!!! Και όλα αυτά βεβαίως γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, θεωρεί ιερά και όσια τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τα οποία όχι μόνο δεν πειράζεται ούτε ευρώ αλλά δίνονται εγγυήσεις ότι θα στηριχθούν και θα ενισχυθούν. Αποδεικνύοντας και έτσι τον ταξικό χαρακτήρα και αυτής της συγκυβέρνησης.

Καμιά ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει στις διάφορες «εκκλήσεις» τόσο της συγκυβέρνησης όσο και διαφόρων – αντιδρώντων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υποτίθεται! – δημάρχων, περιφερειαρχών κ.τ.λ., για «να βάλουμε όλοι πλάτη αν χρειαστεί για να μην πάει η χώρα στα βράχια».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δήμου Εορδαίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.