2εκ. ευρώ έργα για το Κουρί – Σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Δήμου Κοζάνης – Aναλυτικά τα έργα



Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος πρόκειται να συναφθεί  για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων δασικής αναψυχής , άθλησης και περιβαλλοντικής ενημέρωσης  στο  «Κουρί» , ύψους 2εκ ευρώ.

Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση στο Δήμο Κοζάνης 300 από τα 1700 στρ. που συνολικά είναι το Κουρί και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης των χρημάτων.

Εισηγητής του θέματος ήταν  ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε λόγο για τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης, που παρουσιάζει το Κουρί για το οποίο σημείωσε πως  από το 1962 ανήκει στη δασική υπηρεσία Κοζάνης και όχι στο Δήμο Κοζάνης.

 «Η αναγκαιότητα αυτή το να είναι δηλαδή καθαρό το Κουρί ώθησε το Δήμο Κοζάνης να υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση για να μπορέσουμε να το ανακαινίσουμε και να το παραδώσουμε στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υπαρχόντων δραστηριοτήτων αναψυχής και τη δημιουργία υποδομών για νέες δυνατότητες στη δασική αναψυχή που θα αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και θα προβάλλουν τα ιδιαίτερα σημεία του χώρου με βάση την αρχή της αειφορίας. στο δημόσιο δάσος «Κουρί» του Δήμου Κοζάνης. Επομένως οι προτεινόμενοι χειρισμοί και τα έργα θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον, θα αναβαθμίσουν τη χρήση και τη σύνδεση των χρηστών με τα διαφορετικά περιβάλλοντα του Δάσους και την κατανόηση της φύσης, παρέχοντας ευκολίες για την παραμονή τους στο χώρο.

Τα προβλεπόμενα έργα περιλαμβάνουν εργασίες για τη συντήρηση  και βελτίωση των ορίων του χώρου (περιφράξεις, είσοδοι κλπ), για τη συντήρηση και  μερική επέκταση αναγκαίων δικτύων λιθόστρωτων πεζόδρομων και χωμάτινων μονοπατιών, βελτίωση και αύξηση των υπαρχόντων χώρων και εγκαταστάσεων αναψυχής, Υπαίθριου Γεύματος και διημέρευσης με επισκευή και εμπλουτισμό των στοιχείων που περιέχουν, όπως τραπεζόπαγκους, κιόσκια, πετρόχιστες βρύσες, WC, όργανα παιχνιδιού, τη συντήρηση υπαρχόντων γηπέδων, την ανάπτυξη ήπιων υποδομών για την περιβαλλοντική ενημέρωση και την εκτίμηση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία του χώρου και τους απαραίτητους φυτοκομικούς χειρισμούς για προστασία της αναγέννησης και βελτίωση της βλάστησης.

Ειδικότερες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

1.    Συντήρηση της περιμετρικής λιθόκτιστης περίφραξης, μήκους 1330μ. και της εσωτερικής  περίφραξης, μήκους  570μ. με συμπληρωματική φύτευση θάμνων

2.   Συντήρηση των λιθόστρωτων πεζοδρόμων, μήκους περίπου 1200μ. και δημιουργία νέων τμημάτων, μήκους περίπου 440μ. για τη βελτίωση της διασύνδεσης των ευκολιών αναψυχής και άθλησης.

3.    Διάνοιξη στα 6 μ πλάτους των υπαρχουσών  χωμάτινων λωρίδων αντιπυρικής προστασίας με τις απαραίτητες εκθαμνώσεις, συνολικού μήκους περίπου 2000μ.

4.    Δημιουργία αθλητικού μονοπατιού μήκους 1540μ. μέσα από διαφορετικούς οικοτόπους του Δάσους (ξέφωτα, συστάδες κωνοφόρων, συστάδες πλατύφυλλων κλπ)

5.     Επισκευές των υπαρχόντων αθλοπαιδιών

6.     Δημιουργία δύο νέων παιδότοπων έκτασης περίπου 2,3 και 1,5 στρ. ο καθένας και εγκατάσταση σύνθετων ξυλοκατασκευών και οργάνων σύμφωνα με τη σχετικές σύγχρονες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις για τους παιδότοπους.

7.      Κατασκευή ξύλινου Κέντρου Πληροφόρησης επισκεπτών προκειμένου για δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

8.      Εγκατάσταση λυόμενου ξύλινου οικίσκου επιστάτη για τη φύλαξη και εποπτεία του χώρου.

9.     Δασοκομικοί και φυτοκομικοί  χειρισμοί για καθαρισμό της βλάστησης, εξευγενιστικές αραιώσεις των πυκνών τμημάτων του δάσους, καθαρισμό της χαμηλής βλάστησης στα μονοπάτια για τη διέλευση των πεζών και φυτεύσεις με αειθαλή και γηγενή πλατύφυλλα για εμπλουτισμό της χλωρίδας του χώρου.

10.  Εγκατάσταση Ηλεκτροφωτισμού στους χώρους στάθμευσης, στα γήπεδα και στους παιδότοπους.
1.            Κατασκευές

Παρακάτω αναφέρονται τεχνικές κατασκευές και  εργασίες σήμανσης που θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των μονοπατιών, των χώρων υπαίθριου γεύματος και των χώρων άθλησης και παιχνιδιού.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΞΥΛΙΝΑ ΚΙΟΣΚΙΑ ΕΞΑΓΩΝΑ ΜΕ ΔΑΠΕΔΟ ΑΠΟ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ

ΞΥΛΙΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΠΑΓΚΟΙ ΜΕ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ

ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ

ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΜΕ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ

ΞΥΛΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΞΥΛΙΝΟ ΔΙΟΡΟΦΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΞΥΛΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΛΙΘΟΔΟΜΗ

ΤΡΑΠΕΖΟΠΑΓΚΟΙ ΑΠΟ ΛΙΘΟΔΟΜΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΩΝ -ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΩΝ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΦΩΤΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ – ΟΔΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΛΙΘΟΔΟΜΩΝ (ΥΠΑΙΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΒΡΥΣΩΝ, wc κλπ)

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΕΣ -ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ -ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΒΕΛΟΥΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ

Η προεκτιμούμενη δαπάνη για την υλοποίηση του έργου, που ανέρχεται στο ύψος των δύο εκατομμυρίων ευρώ  (2.000.000,00 €), συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ θα καλυφθεί εξολοκλήρου με μέριμνα του Δήμου Κοζάνης από πόρους που έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ο ίδιος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.