Περιπολίες ομάδων κατοίκων στο Δρέπανο – Ανάστατο το χωριό από τα κρούσματα ληστειών!



Την υπόθεση της προστασίας των περιουσιών και της ίδιας τους της ζωής, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους οι κάτοικοι του Δρεπάνου, οι οποίοι είναι ανάστατοι από τα συνεχή κρούσματα ληστειών, τα οποία πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χωριό τους.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, στο Δρέπανο σημειώθηκαν πάνω από δέκα ληστείες σε ένα εικοσαήμερο. Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι το χωριό τους, όπως και άλλα χωριά του πρώην δήμου Ελλησπόντου, καθώς και τα Κοίλα, η Καρδιά κ.λ.π., επειδή βρίσκονται κοντά στην Εγνατία Οδό, βρίσκονται στο στόχαστρο των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων, δεδομένου ότι δίνουν τη δυνατότητα στους ληστές να «χτυπούν» και να διαφεύγουν τάχιστα.

Και δεν είναι μόνο οι περιουσίες που γίνονται βορρά στις ορέξεις των εγκληματικών ομάδων, αλλά όπως ειπώθηκε κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή, στην περίπτωση που το θύμα βρεθεί ενώπιος ενωπίοις με τους δράστες. Πολύ περισσότερο που οι ληστές μπαίνουν συνήθως νύχτα στα σπίτια, την ώρα που οι κάτοικοι κοιμούνται. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο μπήκαν σε σπίτι στον κεντρικό δρόμο του χωριού από τη μπαλκονόπορτα και αναισθητοποίησαν με σπρέι το ζευγάρι που κοιμόταν. Λιποθύμησε ο ηλικιωμένος άνδρας όχι όμως και η γυναίκα, η οποία έβαλε τις φωνές, αντίδραση η οποία θα μπορούσε να της κοστίσει τη ζωή, αλλά ευτυχώς το μοιραίο αποτράπηκε.

Στη συνέλευση αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης που επιφορτίζονται με το καθήκον να περιπολούν τη νύχτα στο χωριό. Το μέτρο τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, καθώς δύο ομάδες των τριών – τεσσάρων ατόμων η κάθε μία «χτενίζουν» κάθε βράδυ το χωριό. Οι εντολές που έχουν σύμφωνα και με την απόφαση της συνέλευσης, είναι να ειδοποιούν αμέσως την αστυνομία, σε περίπτωση που θα πέσει στην αντίληψή τους κάποια ύποπτη κίνηση. Διευκρινίστηκε και κατέστη σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν επεμβαίνουν οι ίδιοι, δηλαδή «δεν θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους», αλλά η αποστολή τους τελειώνει με την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών. Πάντως από την περασμένο Σάββατο που τέθηκαν σε εφαρμογή οι περιπολίες ομάδων κατοίκων, δεν έχει πέσει το παραμικρό στην αντίληψή τους, ούτε φυσικά σημειώθηκε κρούσμα ληστείας.

Να σημειωθεί ότι η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης των κατοίκων, με πρωτοβουλία της Τοπικής και Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου, είναι σε γνώση της αστυνομίας, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την πρωτοβουλία αυτή. Παράλληλα ζητήθηκε από την αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες στο Δρέπανο, πράγμα που έγινε αισθητό τις τελευταίες ημέρες. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ενήμερη είναι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Στόχος όλων των ενεργειών είναι η μείωση και η εξάλειψη αν είναι δυνατόν της μάστιγας των ληστειών στο Δρέπανο. Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε το φαινόμενο είναι σε έξαρση σε αρκετά χωριά, πρωτίστως κοντά στην Εγνατία – και όχι μόνο – γι’ αυτό πρέπει το θέμα να απασχολήσει πιο σοβαρά τις Αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.