Το δεκαήμερο του τρόμου – Τα 79 μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση

troika_people5437Δραματική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου φέρνουν τα νέα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει σε δέκα μόλις ημέρες. Συνολικά θα πρέπει να υπογραφούν 79 υπουργικές αποφάσεις μαζί με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο δάνειο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτούμενων δράσεων και των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, και το οποίο παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής», προβλέπονται ουσιαστικά αλλαγές που επιφέρουν βίαιη και ταχεία μεταβολή του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι το αργότερο ως την προκήρυξη των εκλογών να έχει κλείσει η οικονομική πολιτική για την περίοδο μέχρι το 2015.

Ανάμεσα στις πιο ανατρεπτικές αποφάσεις βρίσκεται η διά νόμου κατάργηση της μονιμότητας της εργασίας (σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και όπου αλλού υφίσταται) και των συλλογικών συμβάσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ και των πολυτεκνικών επιδομάτων -ακόμη και του επιδόματος τροφής των φοιτητών- και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και περίθαλψη.

Στη «διορία» μέχρι το τέλος του μήνα περιλαμβάνονται επίσης οι μειώσεις στις συντάξεις, οι περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών.

Τα μέτρα αυτά καλείται να εφαρμόσει είτε με αποφάσεις είτε μέσω του εφαρμοστικού η κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI.

newpost.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.