Πως αναγνωρίζουμε τα “ηθικά” βιώσιμα κοσμήματα;



Οι έννοιες ηθικός χρυσός ή βιώσιμος χρυσός ακούγονται πλέον συχνά και όταν μιλάμε για χρυσά κοσμήματα. Τι εννοούμε όμως και με ποιον τρόπο η βιωσιμότητα αγγίζει και τον κλάδο των κοσμημάτων και της εξόρυξης λίθων;

Χρυσά κοσμήματα από “ηθικό” χρυσό και διαδικασία εξόρυξης

Όταν ακούτε οίκους κοσμημάτων να διαφημίζουν, ότι εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν ηθικό χρυσό αναφέρονται στη διαδικασία εξόρυξης καταρχάς. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο εξορύσσεται με τη χρήση μη επεμβατικών στο περιβάλλον μεθόδων και τεχνολογιών.

Πρόκειται δηλαδή για τεχνικές, που δε χρησιμοποιούν χημικά ή εκρηκτικά, κάτι που επιβαρύνει τη γη. Οι τεχνικές αυτές είναι σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και δεν πλήττουν ούτε το γεωλογικό τοπίο ούτε τις τοπικές κοινωνίες.

Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τις βιώσιμες εξορύξεις

Στις νέες, βιώσιμες εξορύξεις του ηθικού χρυσού δε χρησιμοποιείται υδράργυρος ή κυανιούχο άλας, δύο από τους παραδοσιακούς χημικούς παράγοντες, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως τώρα. Επίσης πλέον έχει απαγορευτεί η χρήση όλων των μη φιλικών ουσιών προς το περιβάλλον. Γι’ αυτό και τα απόβλητα του ηθικού χρυσού απορροφώνται -προς το παρόν- από το έδαφος, παραμένοντας σε αυτό ως ιζήματα.

Επιπρόσθετα σε σχέση με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της εξόρυξης, οι υπεύθυνες εταιρείες δίνουν έμφαση και στις τοπικές κοινωνίες, που ζουν πέριξ. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται και στο ανθρώπινο δυναμικό, προσλαμβάνοντας ντόπιους σεβόμενοι τα δικαιώματά τους.

Πως αναγνωρίζουμε τα ηθικούς πολύτιμους λίθους, όπως διαμάντια και μέταλλα

Πλέον δεν αρκεί να κοιτάξει κανείς την κοπή ή τη λάμψη στα διαμάντια και τα καράτια στον χρυσό για να αποφασίσει, ότι είναι εντάξει. Για να βεβαιωθείτε, ότι είναι ηθικά υπεύθυνες οι εταιρείες κοσμημάτων αναζητήστε τις ειδικές πιστοποιήσεις. Το RJC, Responsible Jewellery Council, δίνει σε επιχειρήσεις που διαμορφώνουν ηθικά υπεύθυνη στρατηγική εξόρυξης κι εμπορίας πολύτιμων λίθων και μετάλλων.

Για να αποκτήσουν τις πιστοποιήσεις αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται προς έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο κώδικα ηθικής. Σε αυτόν αναφέρονται πτυχές, που αφορούν:

  • στο ανθρώπινο δυναμικό και τα δικαιώματα των εργαζομένων,
  • στον αντίκτυπο των εργασιών στο περιβάλλον,
  • στην επικοινωνία,
  • στην υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

 

Ιδίως η υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι καίριας σημασίας, καθώς ο κλάδος της εξόρυξης επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα ποσά ενέργειας που δαπανώνται ή τις ποσότητες τοξικών αποβλήτων, που δημιουργούνται εξαιτίας των εξορυκτικών διαδικασιών.

Μάλιστα εκτιμάται, ότι το ⅓ της ποσότητας υδραργύρου, που απελευθερώνεται στο περιβάλλον από τους ανθρώπους, προέρχεται από τις εξορυκτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών ευθύνεται για πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως:

Βλάβη στο νευρικό σύστημα, το συκώτι, τον θυρεοειδή, τον εγκέφαλο, τα μάτια, το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ προκαλεί και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποιες οι δεσμεύσεις όσων εξορύσσουν ηθικά σμαράγδια και πολύτιμους λίθους

Όπως προλογίσαμε, το RJC παραχωρεί ειδικές πιστοποιήσεις σε όσους εξορύσσουν ηθικά διαμάντια, σμαράγδια και πολύτιμα μέταλλα. Δείτε ακολούθως ποιοι είναι οι κανόνες, που δεσμεύονται να ακολουθούν, όσοι φέρουν τις εν λόγω πιστοποιήσεις:

 

  • Να σέβονται και να διασφαλίζουν τις διαδικασίες για διαφάνεια, καταδικάζοντας τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.
  • Να αναφέρουν τα πλήρη και λεπτομερή χαρακτηριστικά του προϊόντος, που εμπορεύονται.
  • Πρέπει να διασφαλίζουν την ακεραιότητα και ασφάλεια της μεταφοράς των προϊόντων.
  • Να σέβονται τις αρχές της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.
  • Θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ατομική αξιοπρέπεια
  • Οφείλουν να αποκηρύσσουν την παιδική εργασία
  • Δεν ανέχονται την εκμετάλλευση εξαναγκασμένων και υπό κράτηση φυλακισμένων. Ομοίως αρνούνται την τιμωρία ως μέρος της εταιρικής κουλτούρας.
  • Διασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια στον εργασιακό χώρο.
  • Δεν ενδίδουν σε κάθε είδους διαχωρισμό.
  • Συμμορφώνονται πάντα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Μειώνουν τη χρήση τοξικών ουσιών και της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον.
  • Διαχειρίζονται υπεύθυνα τα απόβλητά τους.
  • Περιορίζουν την κατανάλωση χαρτιού, νερού και ενέργειας.

 

Μπορούν τα ηθικά κοσμήματα να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο;

Τα ηθικά κοσμήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Για να το καταλάβει αυτό κανείς αρκεί να διαβάσει τις προαναφερθείσες δεσμεύσεις. Ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες προσλαμβάνοντας από εκεί προσωπικό, ενώ φροντίζουν για την εκπαίδευσή τους και σέβονται τα δικαιώματά τους.

Όσο για την αξία του ηθικού χρυσού μπορεί να είναι πιο ακριβός και δικαιολογημένα. Οι εμπορικά δίκαιες εργασιακές πρακτικές, τις βιώσιμες πρακτικές και η διαφορά στην τιμή είναι ενδεικτικές της ποιότητας.

Όπως ο παραδοσιακός χρυσός υπήρξε ως τώρα επενδυτικό καταφύγιο, έτσι και η αξία του ηθικού χρυσού είναι αντάξια με την τιμή χρυσής λίρας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε βιώσιμο επίπεδο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.