Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γ. Κοκκαλιάρης για πράσινη μετάβαση και κυκλική οικονομία – Τι είπε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



Σε ενημερωτικές ημερίδες για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυκλική οικονομία, που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κοκκαλιάρης ήταν εισηγητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 8 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, δηλώνοντας ότι οι πράσινες επενδύσεις αναφορικά με το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και τις ενεργειακές κοινότητες, θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Είναι επιταγή τόσο ενός δημοκρατικού-συμμετοχικού κράτους όσο και ενός κράτους δικαίου, να κινούμαστε με συνέπεια στη δέσμευσή μας για κλιματική ουδετερότητα από και προς τον πολίτη, με τη συμμετοχή του όμως και τη σύμφωνη γνώμη του», τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αλλά και τους προβληματισμούς που εγείρουν από την πλευρά τους, οι τοπικές κοινωνίες».

Στη δεύτερη εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τρίτη 12 Μαρτίου στην Αθήνα, ο Δήμαρχος επεσήμανε στο συνέδριο του Future of Cities Conference 2024 ότι οι πόλεις πέρα από κλιματικά ουδέτερες θα πρέπει να είναι ψηφιακά “έξυπνες” και να λειτουργούν “πολιτοκεντρικά”, να έχουν δηλαδή τον δημότη στο κέντρο, με γνώμονα πάντα την βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και της ποιότητας της ζωής του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, όπου, όπως είπε ο κ. Κοκκαλιάρης, «είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης για την περιοχή μας, η οποία δεκαετίες τώρα καταστρεφόταν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σε επίπεδο υγείας, για να ηλεκτροδοτείται απρόσκοπτα όλη η χώρα».

Γραφείο Τύπου

Δήμου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.