Η αλήθεια για τις καταλήψεις των Πανεπιστημίων – Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Μετά τα Χριστούγεννα σχεδόν σε όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές της Ελλάδας σταμάτησαν τα μαθήματα επειδή ξεκίνησαν οι καταλήψεις. Το φαινόμενο των καταλήψεων ξεκίνησε μετά την μεταπολίτευση του 1974. Πριν την Χούντα δεν νομίζω να γινόντουσαν καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

Όταν πήγα πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Οκτώβριο του 1979 οι φοιτητές του Φυσικού είχαν ήδη χάσει ένα εξάμηνο εξ αιτίας κατάληψης του Τμήματος την προηγούμενη χρονιά. Ολόκληρο τον Ιανουάριο του 1982 που ήμουν τριτοετής φοιτητής υπήρχε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο για να μην περάσει ο νόμος – Πλαίσιο, αλλά ευτυχώς δεν χάσαμε το εξάμηνο.

Τώρα που είναι η μικρή μου κόρη φοιτήτρια στο ΑΠΘ εδώ και 2 μήνες δεν κάμνουν μαθήματα επειδή η Σχολή της τελεί υπό κατάληψη. Δηλαδή πολλοί γονείς που νοικιάζουμε σπίτι στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν τα παιδιά μας, έχουμε ήδη πληρώσει άδικα, αφού τα παιδιά μας έφυγαν από την Θεσσαλονίκη, 2 ενοίκια συν τα κοινόχρηστα.

Ο λόγος που γίνονται τώρα οι καταλήψεις είναι γνωστό σε όλους πως είναι για να μη δημιουργηθούν στην Ελλάδα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα έχουμε Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά το Σύνταγμα απαγορεύει την δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Δηλαδή αυτό που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η Κυβέρνηση είναι αντίθετο με το Σύνταγμα της Ελλάδας (θαρρείς και τόσα άλλα που έχουν νομοθετήσει ήταν σύμφωνα).

Είναι όμως σύμφωνο με το Σύνταγμα κάθε τόσο να γίνεται μπάχαλο στα κρατικά Πανεπιστήμια ; Είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα στα Πανεπιστήμια να υπάρχει αναξιοκρατία και να καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτοί που είναι σε κλίκες κι ας μην το αξίζουν ;

Είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα τα παιδιά μας να κινδυνεύουν από κάθε εγκληματία που βρίσκει άσυλο στους  χώρους του Πανεπιστημίου επειδή η κυβέρνηση αν και διόρισε κάποιους για την φύλαξη δεν τόλμησε να τους τοποθετήσει στα Πανεπιστήμια αλλά τους πήρε σαν αστυνομικούς σε Αστυνομικά τμήματα ;

Είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα όποιος δεν εισάγεται με  τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας να εγγράφεται απ’ ευθείας σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και πληρώνοντας ένα σωρό χρήματα στις χώρες αυτές να επιστρέφει μετά στην Ελλάδα ως Πτυχιούχος ;

Είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα εδώ και 2 μήνες μικρές ομάδες φοιτητών να έχουν κάνει κατάληψη σε όλες τις Σχολές και δεν επιτρέπουν να γίνουν τα μαθήματα ; Για να μη πει κάποιος πως είναι απόφαση της πλειοψηφίας των φοιτητών οι καταλήψεις θα σας περιγράψω την διαδικασία.

Συνήθως μια φορά την εβδομάδα γίνεται συνέλευση των φοιτητών για το αν θα συνεχιστεί η κατάληψη ή όχι. Πηγαίνουν λοιπόν αρκετοί φοιτητές που διαφωνούν με την κατάληψη, αλλά αυτές οι ομάδες φοιτητών που είναι υπέρ της κατάληψης τραβάνε την συνέλευση για 6 – 7 ώρες. Για τόσες ώρες σ’ ένα περιβάλλον με φωνές, βρισιές, καπνίλες, δεν κάθονται οι σοβαροί φοιτητές και πολλοί σηκώνονται και φεύγουν.

Και όταν έρθει επιτέλους η ώρα να ψηφίσουν αυτοί που είναι υπέρ της κατάληψης δεν δέχονται η ψηφοφορία να γίνει δείχνοντας την φοιτητική ταυτότητα για να είναι σίγουρο πως κάποιος είναι φοιτητής σ’ αυτή τη Σχολή. Άρα μπορεί να ψηφίζουν και κάποιοι που δεν είναι καν φοιτητές. Συχνά μέσα στον χώρο κυκλοφορούν κουκουλοφόροι (γιατί άραγε 😉 οπότε ιδίως πολλές φοιτήτριες όπου φύγει φύγει.

Αυτές οι ομάδες φοιτητών δεν δέχονται ούτε να γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία, πράγμα που θα εξασφάλιζε την καθολική συμμετοχή όλων των φοιτητών κάθε Σχολής. Και φυσικά το αποτέλεσμα κάθε ψηφοφορίας είναι υπέρ της κατάληψης. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας ;

Ποιο είναι το αποτέλεσμα ; Τα Πανεπιστήμια κλειστά εδώ και 2 μήνες, οι φοιτητές σκοτώνουν τον χρόνο τους, και οι γονείς πληρώνουμε τζάμπα τα ενοίκια των σπιτιών.

Περνώντας κάποιες φορές έξω από το ΑΠΘ έβλεπα καμιά δεκαριά καταληψίες φοιτητές να είναι καθισμένοι ή ξαπλωμένοι με τα τσιγάρα και τους καφέδες έξω από τις Σχολές αφοσιωμένοι στα κινητά και προσέχοντας  να μην περάσει μέσα κανείς. Και αυτό το μπάχαλο στην Ελλάδα το ονομάζουμε Ανώτατη Εκπαίδευση ! Μετά μας φταίνε τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.