Ο εορτασμός του πολιούχου της Κοζάνης – Πλήθος πιστών στην πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Με θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία πλήθους πιστών, εορτάστηκε στην Κοζάνη ο πολιούχος της πόλης, Άγιος Νικόλαος, στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023.

Δείτε το βίντεο & φωτογραφίες του KOZANILIFE.GR από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης :

 

 

 

7 σχόλια στο άρθρο “Ο εορτασμός του πολιούχου της Κοζάνης – Πλήθος πιστών στην πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

  1. Ένα μεταθανάτιο γεγονός του Αγίου Νικολάου.

    Το λείψανο του Αγίου βρισκόταν στα Μύρα της Λυκίας. Όταν το 1080 πλησίαζαν οι Ισμαηλίτες να κατακτήσουν την περιοχή και κινδύνευε να βεβηλωθεί το ιερό λείψανο, εμφανίστηκε ο Άγιος στον ύπνο ενός ευλαβούς ιερέα στο Μπάρι της Ιταλίας και ζήτησε να μεταφέρουν εκεί το λείψανό του. Το μετέφεραν με μεγάλες τιμές στις 9 Μαΐου του 1081. Έκτοτε γιόρταζαν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή την ανακομιδή του ιερού λειψάνου. Σε όλη δε τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ανέβλυζε τόσο πολύ μύρο, ώστε το συγκέντρωναν σε αγγεία και δοχεία και το έστελναν σε διάφορες ενορίες και θεραπεύονταν ασθενείς από ποικίλες ασθένειες. Το γεγονός το αναφέρει και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Τότε η περιοχή του Μπάρι ήταν ορθόδοξη. Όταν όμως περιήλθε ύστερα από χρόνια στη δικαιοδοσία της παπικής Εκκλησίας και λειτουργούσε παπικός ιερέας έπαψε να αναβλύζει. Περίεργοι οι κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν να λειτουργήσει ορθόδοξος ιερέας. Το λείψανο ανέβλυζε και πάλι.

    1. Ω μεγάλα μαύρα ράσα και στα μάτια γρασα

      - Edit

      Απαντήστε

      Πραγματικά η ιστορία σου προκαλεί τρομερό γέλιο με το μύρο. Από εκεί και έπειτα πόσο αίμα χύθηκε σε αυτόν τον τόπο?γιατί δεν μας έσωσε το μύρο? Άντε το μύρο, το λείψανο δεν μπορούσε να κάνει κάτι? Τόσες σφαγές τόσες γενοκτονίες μην ξεχνάμε τόσο εύκολα και μην πάμε μακριά, εδώ στα περίχωρα τι βαρβαρότητες έχουμε υποστεί. ?Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η μυρωδιά από το μύρο και όχι να ξυπνήσεις Ελληνακο

  2. Είμαι στην 4 δόση

    - Edit

    Απαντήστε

    Με παπάδες αγίους και δεσποταδες δεν πήγε ποτέ μπροστά η Ελλάδα. Ξυπνήστε ρε ραγιάδες χανόμαστε. Μελετήσετε λίγο ιστορία, φτάνει η αμάθεια, φτάνει. Έλληνας και Χριστιανός είναι τα δύο άκρα αντίθετα. Ρε προσκυνάτε εβραϊκά παραμύθια και έχετε ξεχάσει την καταγωγή σας. Ξέρω δεν θα καταλάβετε τι λέω αλλά το θλιβερό είναι ότι θα είστε μια ζωή στο σκότος και θα πιστεύετε ένα παραμύθι κάποιον διεστραμμένο και εχθρό του ελληνικού πολιτισμού. Θαυματουργός ο άγιος απλά τώρα τελευταία βρίσκονται όλοι σε αγρανάπαυση γι’αυτό και δεν γίνονται πλέον τα θαύματα. Αρε ελληνακο πως σε έχουν καταντήσει έτσι. Πώς???? Σε σώζει ο γιατρός από μια ασθένεια λέτε βοήθησε ο άγιος, δεν σώζεται ο ασθενής λέτε ο γιατρός τον έφαγε. Βρε άι στο λύκο όλοι σας .

  3. οι Εκκλησιέμποροι,καλά κρατούν!
    Σ ολον τον κόσμο ,εδώ και αιώνες,
    αγύρτες,έχουν σε πόλεις και χωριά και
    Μοναστήρια, λείψανα αμέτρητα του ίδιου Αγίου!
    χρήμα,χρήμα,χρήμα!

  4. Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ο άγιος έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304) και του Μαξιμιανού (286-305). Στην αρχή έγινε μοναχός και αφού διέπρεψε στην αρετή έγινε επίσκοπος των Μύρων της Λυκίας. Φυλακίστηκε από τους διώκτες της Εκκλησίας και κακοποιήθηκε πολύ και σκληρά.
    Στα χρόνια του αγίου εμφανίστηκε η αίρεση του Αρείου, η οποία δεν δεχόταν τη θεότητα του Χριστού. Τότε (325) ο άγιος Κωνσταντίνος εκάλεσε την Α΄Οικουμενική Σύνοδο, η οποία κατεδίκασε την αίρεση. Στην Σύνοδο συμμετείχε και ο άγιος Νικόλαος με άλλους 317 πατέρες. Ο ζήλος του για την ορθοδοξία υπήρξε παραδειγματικός , ώστε να ονομαστεί ¨Κανών Πίστεως¨ .
    Ο άγιος Νικόλαος, «κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητας», κοιμήθηκε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία.
    ΠΗΓΗ ΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Έτ. Η΄, Φύλ.49

  5. Σήμερα δεν φαίνεται πια παράδοξος ο ισχυρισμός ότι η επιβίωση της κλασσικής ελληνικής γραμματείας στο Βυζάντιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Εκκλησία.
    Η Εκκλησία, όσο και ο αυτοκράτορας, αναζητούσε υπαλλήλους ικανούς να συγγράφουν σε αττικά ελληνικά.
    Ο αριθμός κλασσικών κειμένων που αλλοιώθηκαν από μέλη της βυζαντινής Εκκλησίας είναι ασήμαντος, ακόμα και αν τους αποδώσουμε όλες τις αμφίβολες περιπτώσεις. Την όρεξη που επέδειξαν οι βυζαντινοί για διδακτική ποίηση μονάχα λαιμαργία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.

    Nigel Guy Wilson, διαπρεπής Ελληνιστής και παλαιογράφος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Από άρθρο του στο «The Church and Classical Studiesin Byzantium», Antike und Abendland 16 (1970),σ. 68-77

  6. ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΚΟΛΑΟΥ
    Ὃ Ἄρειος πρέσβευε ὅτι ὁ Χριστὸς δὲν εἶναι Θεὸς ἀλλὰ κτίσμα τοῦ Θεοῦ. Ο ἐπίσκοπος ἀπὸ τὰ Μύρα τῆς Λυκίας Ἅγιος Νικόλαος χαστούκισε τόν αἰρετικὸ Ἄρειο εἰς τὴν Α΄ Σύνοδο τῆς Νίκαιας το 325 μ.Χ. Χριστιανικὰ ἡ χειρονομία του παραμένει ἀπαράδεκτη.
    Όμως δὲν επρόκειτο γιὰ μία ἐμπαθὴ χειρονομία, ἀλλὰ γιὰ ἀποτέλεσμα τῆς θεολογικῆς ἀκρίβειας, συνοδευόμενης ὅμως ἀπὸ ἕνα ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΒΙΩΜΑ, ἀντίστοιχο τοῦ ὁποίου μποροῦμε νὰ βροῦμε μόνο στὴν ἁγιογραφικὴ διήγηση τῆς ἀπομάκρυνσης, από το ΧΡΙΣΤΟ, τῶν ἐμπόρων ἀπὸ τὸν ναό.

    Τελικά τί εἶναι ἀνώτερο, ἡ ἀγάπη ἢ ἡ ἀλήθεια.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.