Έκτακτο ΕΜΥ: Χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας από το απόγευμα του Σαββάτου



Με ισχυρή κακοκαιρία θα κυλήσει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, καθώς βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και θα φέρει ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, θυελλώδεις ανέμους, ενώ στη βόρεια ηπειρωτική χώρα αναμένεται να δούμε χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο, στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρα θα επικρατήσει βροχερός καιρός ενώ προς το μεσημέρι – απόγευμα, οι βροχές θα γίνουν ακόμα πιο έντονες και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κοντά στη θάλασσα.

Αργότερα προς το βράδυ, ο καιρός θα θυμίσει ακόμα περισσότερο χειμώνα, καθώς θα δούμε χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις και θα προσεγγίσουν σταδιακά ακόμα και τα 8 μποφόρ. Ωστόσο, μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, σε αρκετές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα προσεγγίσει ή θα ξεπεράσει τις μεσημβρινές ώρες τους 20 βαθμούς, ωστόσο από το απόγευμα το σκηνικό αλλάζει με κατακόρυφη πτώση τις απογευματινές ώρες.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης από την ΕΜΥ:

Το πρωί του Σαββάτου η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψει τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα, που ονομάστηκε Bettina από την Ομάδα Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Μεσογείου, σχηματίζεται στην Αδριατική, κινείται προς τη χώρα μας και βαθαίνει.

Ααμένεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές. Αναλυτικότερα

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ.

στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά νοτιοδυτικοί 7 με 8 βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ και σταδιακά από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.

τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής

στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρακ αι πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ethnos.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Έκτακτο ΕΜΥ: Χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας από το απόγευμα του Σαββάτου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.