Λιπαντικά αυτοκινήτων και βιομηχανικά λιπαντικά: Πως επιλέγω κάθε φορά;



Τα λιπαντικά αυτοκινήτων προορίζονται για τον ίδιο σκοπό με την πλειονότητα των βιομηχανικών λιπαντικών. Πέραν τούτου και στις δύο κατηγορίες λιπαντικών κυκλοφορούν τα σύνθετα και τα συμβατικά. Επομένως εύλογα μπορεί να σκεφτεί κανείς, ότι τα λιπαντικά αυτοκινήτων είναι δυνατό να αντικαταστήσουν τα βιομηχανικά λιπαντικά. Σωστά; Όχι!

Κάθετι έχει δημιουργηθεί και προορίζεται από τον κατασκευαστή για ορισμένη χρήση. Γι’ αυτό πριν και πρώτα απ’ όλα καθένας μας θα πρέπει να συμβουλεύεται τις οδηγίες κατασκευαστή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να βεβαιωθεί κάποιος, ότι θα επιλέξει τα κατάλληλα λιπαντικά είτε αυτά προορίζονται για αυτοκίνητο είτε για άλλη βιομηχανική μηχανή. Ας δούμε ορισμένες κατηγοριοποιήσεις ακολούθως.

Λιπαντικά αυτοκινήτων: Συνθετικά ή συμβατικά;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι απλή, καθώς εξαρτάται από τον τύπο του κινητήρα. Οι 3 τύποι λιπαντικών είναι οι ακόλουθοι:

  1. Συμβατικά λιπαντικά αυτοκινήτων: Τα συμβατικά λιπαντικά αυτοκινήτων προέρχονται από την επεξεργασία αργού πετρελαίου. Χρησιμοποιούνται σε συμβατικές μηχανές, σε παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων ή σε στροβιλοσυμπιεστές. Έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα συγκριτικά με τα συνθετική ή ημισυνθετικά λιπαντικά και ταιριάζουν σε ήπια κλίματα, χωρίς έντονες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Οξειδώνονται πιο εύκολα σε σχέση με άλλα λιπαντικά, γι’ αυτό και χρειάζονται συχνή αλλαγή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι το χαμηλό κόστος.

 

  1. Ημισυνθετικά λάδια αυτοκινήτου: Τα συγκεκριμένα λάδια αυτοκινήτου είναι μια μίξη των συνθετικών και των συμβατικών λιπαντικών. Προσθέτοντας συνθετικό λιπαντικό στα συμβατικά λάδια αυτοκινήτου βελτιώνεται αυτόματα η ποιότητά τους και η απόδοσή τους. Ως εκ τούτου πρόκειται για μια καλή αναλογία κόστους/ ποιότητας. Η χρήση τους δεν επηρεάζει τη συχνότητα αλλαγής των λιπαντικών.

 

  1. Συνθετικά λάδια αυτοκινήτου: Τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου είναι προϊόν εργαστηρίου. Ως αποτέλεσμα περιέχουν λιγότερες ακαθαρσίες συγκριτικά με τα συμβατικά λάδια, κάτι που τα κάνει να υπερέχουν των δύο παραπάνω. Είναι σχεδιασμένα για μηχανές υψηλής απόδοσης. Έτσι είναι πιο κατάλληλα για μοντέρνες μηχανές σύγχρονων οχημάτων καθώς και κινητήρες μοτοσυκλετών.

Με τα συγκεκριμένα λάδια αυτοκινήτου ο κινητήρας δεν ζορίζεται στο κρύο ξεκίνημα, ενώ είναι ανθεκτικά στην ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών. Επιπρόσθετα βελτιστοποιούν τη συντήρηση της μηχανής, ενώ περνούν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ της αλλαγής λαδιών είτε μιλάμε για μηχανές, που καίνε βενζίνη είτε για πετρέλαιο.

Τέλος πριν επιλέξετε λάδια αυτοκινήτου είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα εξής:

  • Τον τύπο της μηχανής για την οποία σχεδιάστηκε το λιπαντικό αυτοκινήτου
  • Το επίπεδο απόδοσής του
  • Αν ανταποκρίνεται στα standards που έχει θέσει ο κατασκευαστής

Μπορώ να αντικαταστήσω τα βιομηχανικά λιπαντικά με λάδια αυτοκινήτου;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Για κάθε μηχανή ο κατασκευαστής έχει ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Έτσι και τα βιομηχανικά λιπαντικά δεν αντικαθίστανται από τα λάδια αυτοκινήτου. Ο στόχος των λιπαντικών σε όλο το εύρος των βιομηχανικών εφαρμογών είναι να παρέχουν προστασία στον κινητήρα. Οι βασικές λειτουργίες τους συνοψίζονται ως εξής:

Αποτροπή υπερθέρμανσης: Τα βιομηχανικά λιπαντικά, με πρώτα τα συνθετικά και κατόπιν τα ημι-συνθετικά, απορροφούν τη θερμότητα, που παράγεται στο εσωτερικό ενός κινητήρα, διατηρώντας τα κατάλληλα επίπεδα θερμοκρασίας.

Προστασία από την οξείδωση: Τα συνθετικά βιομηχανικά λιπαντικά περιέχουν πρόσθετα, που καθυστερούν την οξείδωση και τον σχηματισμό οξέων.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: Τα πρόσθετα στα συνθετικά και ημι-συνθετικά βιομηχανικά λιπαντικά αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του λιπαντικού. Ως εκ τούτου προστατεύονται τα κινούμενα μέρη του κινητήρα όσο είναι σε αναμονή καθιστώντας τα λιπαντικά κατάλληλα σε μια σειρά από συνθήκες.

Απομάκρυνση ακαθαρσιών: Τα βιομηχανικά λιπαντικά αποτρέπουν τη δημιουργία ιζημάτων και ακαθαρσιών στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Ειδικά, τα λάδια αυτοκινήτου περιέχουν απορρυπαντικούς παράγοντες, που λειτουργούν ακριβώς για την αποτροπή σχηματισμού γλίτσας.

Προστασία από την τριβή: Τα βιομηχανικά λιπαντικά λειτουργούν ως προστατευτικό φιλμ μεταξύ των κινούμενων μερών αποτρέποντας τη μεταξύ τους τριβή και κατ’ επέκταση τη φθορά τους. Έτσι διασφαλίζετε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα σας.

Μπορώ να αντικαταστήσω τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών με λάδια αυτοκινήτου;

Όπως επανειλημμένως έχει διατυπωθεί στο παρόν, για κάθε κινητήρα ο κατασκευαστής έχει ορίσει τις προδιαγραφές. Επομένως όχι τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών δεν πρέπει να αντικαθίστανται με λιπαντικά αυτοκινήτων. Μπορεί να υπάρξει μία και μόνη εξαίρεση και αυτή σε επείγουσα συνθήκη. Εάν τα λιπαντικά αυτοκινήτων, που έχετε δεν περιέχουν απορρυπαντικούς παράγοντες, τότε μπορείτε να βάλετε λιπαντικά αεροσυμπιεστών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.