Υπότροφος του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble για το Berklee της Βοστώνης, ο Κοζανίτης κλαρινίστας Κωνσταντίνος Σακαρίδης



 

Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος μουσικός Κωνσταντίνος Σακαρίδης από την Κοζάνη, μέλος του «Επίλεκτου Ηπειρώτικου Ensemble» με ειδίκευση στο κλαρίνο, απέσπασε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πρόγραμμα FiveWeek Music Performance Intensive του Berklee College of Music των Η.Π.Α. το καλοκαίρι του 2024.

Η δράση αυτή, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον διεθνή λαουτίστα / υποψήφιο για βραβείο Grammy και απόφοιτο του Berklee Βασίλη Κώστα, υποστηρίζεται πλήρως από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων που χορηγεί τις υποτροφίες σε ετήσια βάση στοχεύοντας στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τη νέα γενιά και τη διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble καλεί τους νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς του προγράμματος να αξιοποιήσουν την κλίση τους προσφέροντας τους συνεχώς νέα ερεθίσματα και κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη. Ο Κωνσταντίνος Σακαρίδης επιλέχθηκε να είναι ένας από τους δύο μουσικούς που μέσω της υποτροφίας θα βρεθούν στη Βοστώνη του χρόνου το καλοκαίρι έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει για πρώτη φορά το κλαρίνο στο Berklee College of Music, ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά ιδρύματα στον κόσμο.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Σακαρίδης  «Η συμμετοχή μου στο “Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble” στάθηκε αφορμή να διευρύνω του μουσικούς μου ορίζοντές και να θέσω στόχους για τους οποίους θα καταβάλλω αμέριστη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δούλευα σκληρά σε καθημερινή βάση τόσο για τις απαιτήσεις του προγράμματος όσο και για του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας που φοιτώ. Οι καθηγητές του εν λόγω προγράμματος, οι οποίοι αποτελούν παραδειγματικό πρότυπο για όλους τους συμμετέχοντες ήταν πάντα δίπλα μας και σε όλους τους σπουδαστές του προγράμματος και μοιραζόταν μαζί μας τις αστείρευτες γνώσεις, τις αμέτρητες εμπειρίες τους αλλά και τα βιώματά τους. Επιπλέον, μέσα από τα σεμινάρια που μας παρείχε το πρόγραμμα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω υψηλού επιπέδου μουσικούς, όπως τον Ed Saindon, τον Eugene Friesen, τον Γιώργο Λέρνη καθώς και να συμπράξουμε μουσικά με τον μεγάλο μουσικό Layth Sidiq! Εγκάρδιες ευχαριστίες για όλα όσα έζησα και θα ζήσω στο εξαιρετικό εν λόγω πρόγραμμα.»

Το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι ένα διετές μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κοινωνική και πολιτιστική δράση. Βασίζεται σε εβδομαδιαία ατομικά και ομαδικά μαθήματα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βασίλη Κώστα και τους καθηγητές Νεκτάριο Παπαγεωργίου και Θανάση Βόλλα, τελικές παρουσιάσεις/συναυλίες αλλά και σεμινάρια με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Οι σπουδαστές/στριες του είχαν ήδη την ευκαιρία σε αυτό τον πρώτο χρόνο να συμπράξουν επί σκηνής με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Τζίμα, τον Ιορδανό βιολονίστα Layth Sidiq αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια με κορυφαίους καθηγητές του Berklee College of Music όπως οι Ed Saindon, Eugene Friesen και George Lernis.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Σακαρίδης, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από την Κοζάνη. Είναι είκοσι ετών και σπουδάζει στο τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο λαϊκό κλαρίνο και με υπεύθυνο καθηγητή τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο. Παίζει κλαρίνο από την ηλικία των επτά ετών και κλασικό πιάνο στο οποίο βρίσκεται στην τάξη Γ’ ανωτέρα. Φοίτησε στο μουσικό σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου». Από το 2022 είναι μέλος του μουσικό-εκπαιδευτικού προγράμματος «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble» με έδρα τα Ιωάννινα. Σπούδασε και σπουδάζει κλασική μουσική στο ωδείο «Δημήτρης Δημόπουλος» από το οποίο παρέλαβε με βαθμό άριστα το πτυχίο Αρμονίας (έτος κτήσης:2019) και το πτυχίο Αντίστιξης (έτος κτήσης:2021) και φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές στη Φούγκα. Από το 2013 είναι μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Κοζάνης «Πανδώρα» – ως κλασικό κλαρινέτο. Το 2014 βραβεύτηκε από την ΚΟΘ για την επίδοση του στο πλαίσιο σχολικού προγράμματος. Συμμετείχε σε σεμινάρια καταξιωμένων μουσικών όπως του διάσημου Αμερικανού σολίστ Vince Di Martino, Layth Sidiq, Ed Saindon, Eugene Friesen, Γιώργου Λέρνη, Βασίλη Κώστα, Δημήτρη Δημόπουλου, Παναγιώτη Δημόπουλου, Γιάννη Γράμψα και άλλων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.