‘Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα’ (Α. Λίνκολν) – Του Ανδρέα Τσιφτσιάν 

Λυπάμαι πολύ για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, συμμερίζομαι τη στεναχώρια τους και τους συγχαίρω για τον αγώνα τους, επειδή πίστευαν ότι αυτό είναι το σωστό για την Ελλάδα.

Ίσως όμως δεν κατάλαβαν κάτι που  καταλάβαμε όλοι οι υπόλοιποι. Δεν ψέγω κανέναν, ειδικά σε αυτό, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω.  Ο Μίκης Θεοδωράκης έλεγε, η έννοια του Λαού είναι έννοια με αδιαπραγμάτευτη ηθική αξία. Ο Λαός μπορεί να τα βάζει με όλους και με όλα, αλλά ποτέ εναντίον του εαυτού του. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να δαιμονοποιούμε την ελευθερία των κομματικών επιλογών. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται, να ενίσταται, να αντιδρά, να κρίνει πολιτικούς και πολιτικές, αλλά ποτέ δεν επιτρέπεται να καλεί σε απολογία άλλους πολίτες για τις δικές τους επιλογές.  Κι έτσι πράττω.

Η  επιτυχία όμως της κυβέρνησης είναι η  αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα εισέρχεται στην επόμενη και ίσως πιο δύσκολη μεταμνημονιακή της περίοδο  και κινδυνεύει να μείνει χωρίς δυνατή αντιπολίτευση. Το κατάφερε και αυτό ο μαθητευόμενος μάγος που είπε την ελπίδα, αυταπάτη.   Μαζεύτηκαν πολλά και ξεχείλισε το ποτήρι.

Μόνο στο παράδειγμα της εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας θα αναφερθώ.

Αδίστακτοι μπροστά στο θέλγητρο της εξουσίας, δε ντράπηκαν να αφομοιώσουν και να αναπαράγουν την ρητορική της τουρκικής προπαγάνδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

– Η ανύπαρκτη «μικρή Μαρία», για την οποία δε ζήτησαν ποτέ συγγνώμη. Δεν έχασαν την  ευκαιρία για  αναπαραγωγή fake ειδήσεων τουρκικών και γερμανικών ΜΜΕ που χρηματοδοτούνταν από την ΜΙΤ. Κατέθεσαν μάλιστα  τροπολογία  για μπλόκο στη   χρηματοδότηση του φράχτη στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούσαν την Ελλάδα σε απολογία με καταγγελίες όπως  «το ελληνικό λιμενικό πνίγει πρόσφυγες» και  κατέθεταν κατά ριπάς σειρά επερωτήσεων  στην ευρωβουλή για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».

– Πρέσπες του Αιγαίου, μορατόριουμ στο Αιγαίο και στο βάθος συνεκμετάλλευση, έννοια την οποία επί της ουσίας δεν αρνήθηκαν και δε διέψευσαν ποτέ. Δημιουργοί θολούρας.

– Καταψήφιση των εξοπλισμών. Θυμίζω, ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμα και στα χρόνια έντονης κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ καταψήφιζε όλους του προϋπολογισμούς της ΝΔ, εξαιρούσε πάντα το αντίστοιχο άρθρο για την άμυνα. Αλλοπρόσαλλες και σουρεαλιστικές  ψηφοφορίες για  αγορά Belhara και Rafale,  εξαγγελία για επαναδιαπραγμάτευση των ναυπηγικών συμβάσεων των πλοίων του ΠΝ με κίνδυνο περαιτέρω καθυστερήσεων σε ένα πρόγραμμα που καιγόμαστε για να ολοκληρωθεί. Και αυτό από ποιον; Από τον εθνικό μας διαπραγματευτή που κάθε φορά που διαπραγματεύονταν τρέμαμε.

– Καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας που προέβλεπε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Προφασίστηκαν βέβαια το Σαχέλ, αλλά ξέχασαν μάλλον ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την EU Intervention στο Σαχέλ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το 2018. Όταν έγινε η πρώτη παραγγελία των Rafale είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι η παραγγελία δε συνδέεται με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, όπως υποτίθεται ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως αυτή ήρθε με την παραγγελία των Belhara, την καταψήφισε.

– Μειονοτική πολιτική στη Θράκη; Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. «Ωμή και αισχρή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές της Ροδόπης» καταγγέλλει η Ελένη Λαφτσή, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.  Λειτουργούν τα αντανακλαστικά και σε πατριωτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προφανώς υπάρχουν απέναντι στη γενικότερη κομματική εθνομηδενιστική γραμμή της παρέας του Τσίπρα.   Η Ελένη Λαφτσή φωτογραφίζει  τον Φερχάτ Οζκιούρ ως «ερντογανικό δεκανίκι». Να αγιάσει το στόμα σου κυρία μου.

– Ξεσηκωμός της νεολαίας  ΣΥΡΙΖΑ κατά των ελληνικών δυνάμεων στις Καστανιές του Έβρου  που προσπαθούσαν να αποκρούσουν υβριδική επίθεση του Ερντογάν που θα οδηγούσε σε  εισροή δύο εκατομμυρίων ανθρώπων με  κατακερματισμό της εθνικής ασφάλειας και πρόκληση εσωτερικής ανωμαλίας.

Παρενθετικά βέβαια να πώ, ότι αυτό δεν ήταν έκπληξη από τη διαβόητη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμόμαστε (αν και παλαιότερη ιστορία),  ότι κλιμάκιό της είχε  λάβει μέρος στα Σκόπια, στη  «διαδήλωση αντιεθνικιστικών και αντιμιλιταρικών κινημάτων από την Ελλάδα και τη Μακεδονία» (σύμφωνα με την ανακοίνωση), όπου εμφανίστηκαν και πανό που έγραφαν «Solun will be the capital of Macedonia again». Διαδήλωναν βέβαια μεταξύ άλλων για την  «απόσυρση των μακεδονικών στρατευμάτων από το Ιράκ». Τί στο καλό μ’αυτούς τους a la carte αντιφασίστες πια, μόνο ο ελληνικός φασισμός τους ενοχλεί; Ο ξένος μέλι έχει;

– Στα παραπάνω θυμόμαστε επίσης:

«η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» (Γιώργος Τσίπρας),

«θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους χωρίς εξοπλισμούς» (Γιάννης Μπαλάφας),

«δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος, υπάρχει μόνο Νότια Αλβανία» (Νίκος Φίλης),

«δεν ήταν Γενοκτονία, ήταν εθνοκάθαρση»(Νίκος Φίλης),

«Πρέσπες του Αιγαίου» (Νίκος Φίλης),

«ήταν ένας ναρκομανής που απειλούσε με όπλο» (για τον ακτιβιστή των αγώνων της ελληνικής μειονότητας  Κωνσταντίνου Κατσίφα),

«ήταν νίκη εναντίον του ελληνικού εθνικισμού» (Έφη Αχτσιόγλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών),

«μακεδονομάχοι και περιθωριακοί οι διαδηλωτές» (Τσίπρας σε ξένους ομολόγους του),

«να μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο» (Νίκος Κοτζιάς),

«έχει και η Τουρκία δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο» (Γιώργος Κατρούγκαλος),

«μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας» (πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, τον οποίο οι ίδιοι διόρισαν),

«το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο» (Γιάννης Τσιρώνης).

Σχετικά μάλιστα με το τελευταίο, ανατρέξτε στην  εξαιρετική ανάλυση του Νίκου Μελέτη με τίτλο: «Ασκήσεις γεωγραφίας και ανοησίας – Πού ανήκει και γιατί το Καστελόριζο». Για να δείτε πώς προμοτάρουν τα επιχειρήματα και την προπαγάνδα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Τί προσπαθούσαν να κάνουν όλοι αυτοί; Έριχναν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Προσπαθούσαν συντονισμένα και με σχέδιο να διαβάλουν και να εκμαυλίσουν  αργά και σταθερά την πατριωτική λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ που σφετερίστηκαν, για να την αγκιστρώσουν στη δική τους εθνομηδενιστική ιδεοληψία.

Όταν ο Δημήτρης Βίτσας φώναζε «ζήτω το Πακιστάν» ήταν αριστερός δημοκράτης. Όταν εμείς φωνάζαμε «ζήτω η Μακεδονία» ήμασταν ακροδεξιοί φασίστες.

Τί να πρωτοθυμηθώ, τον αδελφό πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Τζανακόπουλο,  που διαδήλωνε έξω από την πρεσβεία μας στο Λονδίνο με πλακάτ και συνθήματα   «Έλληνες φονιάδες των λαών»; Μα, θα μου πείτε  και τί φταίει ο  αδερφός του, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά, μόνο που ο Αντώνης Τζανακόπουλος  ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την συμφωνία της λίμνης ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ελλάδας και δεξί χέρι του υπ.εξ Νίκου Κοτζιά. Σας φαίνονται λογικά όλα αυτά; Να υπηρετείς στο υπουργείο εξωτερικών από τη μια κι από την άλλη να να βγαίνεις έξω και να διαδηλώνεις εναντίον της εθνικής αντιπροσωπίας, την οποία υποτίθεται υπηρετούσες; Φυσικά, ο αδερφός του, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν παρέλειψε να επικροτήσει την πράξη και να δηλώσει ότι «αισθάνεται υπερήφανος για τον αδερφό του».

Τί να θυμηθώ, τη δήλωση του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ, ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του υπερήφανου ελληνικού Λαού «διαπραγματεύτηκε» και υποσχέθηκε τη «μακεδονική γλώσσα»,  στα όρθια, σε ένα πάρκινγκ στη Δοϊράνη; Ποιον Λαό νόμιζε ότι εκπροσωπεί;

Ναι, γι’αυτή ακριβώς  τη Συμφωνία μιλάω, που ονόμαζε τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» και τη δική μου Πατρίδα «βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους». Αυτή τη Συμφωνία, για την οποία ο τότε υπ.εξ. Νίκος  Κοτζιάς και για να ενεργοποιήσει τους Αλβανούς στα Σκόπια να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα είπε επί λέξη:  «οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου- που δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων- μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν». Κατά τρόπο αδίστακτο άνοιγαν ακόμη και θέμα αποζημιώσεων με την Αλβανία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι και μόνο η δήλωση ενός υπουργού εξωτερικών μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένο απαιτήσεων.

Θυμόμαστε επίσης πώς ήταν η Μόρια επί ΣΥΡΙΖΑ και καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για απάνθρωπες συνθήκες, το κάψιμο της Μόριας από τους μετανάστες και προσπάθεια πρόκλησης εσωτερικής ανωμαλίας. Οι μεταπράτες της αγαπολογίας. Θυμόμαστε και την παρέλαση των 50άριδων «μαθητριών» στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίες  ήταν αργότερα και υποψήφιες βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξευτέλιζαν  την ημέρα μνήμης και το δέος απέναντι στη θυσία και στον θάνατο με ελευθεριάζουσες χαζομάρες.

Έβαλαν απέναντί τους την Ελλάδα, τον στρατό, το λιμενικό, τη συνοριοφυλακή, μόνο και μόνο για να στηρίξουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα απέναντι στην κυβέρνηση.

Λες και είναι ταυτόσημες έννοιες, η Ελλάδα και η κυβέρνησή της!

Όποιος τολμούσε να αντιδράσει στηλιτεύονταν  αυτομάτως ως φασίστας. Αυτή ήταν σαφής εντολή και γραμμή από  την «Κουμουνδούρου». Οποιοσδήποτε δημοκρατικός αντίλογος έπρεπε  να καταπνίγεται εν τη γενέσει του ως εθνικιστικός παροξυσμός. Το γνωρίζουμε σήμερα από ανθρώπους που αποχώρησαν. Η καθύβριση λοιπόν, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιφασιστικής ευαισθησίας, αλλά δόλου.

Τί να σας πω τώρα από τις εμπειρίες μου. Με τους «αγανακτισμένους» βάζαμε την ελληνική σημαία πάνω στο κεφάλι για να μη μας χτυπάνε τα ΜΑΤ με τα γκλοπς. Ξέραμε ότι τους απαγορεύονταν  δια ροπάλου να χτυπήσουν τη σημαία. Με αυτό το κόλπο κατεβαίναμε να διαδηλώσουμε.  Αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ δεν «έπιανε». Καλυπτόμασταν με τη σημαία και χτυπούσαν ακριβώς εκεί, στο κεφάλι, στη σημαία!

Δεν ξεχνώ.

Δεν ξεχνώ τα χημικά που πέσανε σε μία ειρηνική διαδήλωση για το σκοπιανό στο Σύνταγμα, όταν τα έριξαν στο κέντρο του «πλήθους» (έτσι μας έλεγαν), ξαφνικά, χωρίς καμία πρόκληση και ποδοπατιόμασταν προσπαθώντας να βγούμε σε χώρο να ανασάνουμε με τα παιδάκια να τσιρίζουν και να πέφτουν λιπόθυμα δίπλα μας.  Να σε πιάνει απελπισία, να μη μπορείς να αναπνεύσεις και να μη μπορείς να διαφύγεις. Αλλά θα μου πεις, εδώ στους παππούδες συνταξιούχους έριξαν χημικά, σε εμάς τους «φασίστες» θα δείλιαζαν;

«Η κοινωνική αναταραχή είναι η αναγκαία συνθήκη που οδηγεί πάντα στην σοσιαλιστική ολοκλήρωση». Μόνοι τους μας τα έλεγαν. Αυτή ακριβώς η κοινωνική αναταραχή δεν ήταν το απευκταίο, αλλά το ζητούμενο, το μέσον που θα τους οδηγούσε στον  στρατηγικό πολιτικό τους στόχο. Από αυτήν θρέφεται ο πολιτικός τους ετεροπροσδιορισμός.

Αυτή ήταν η δική μας  αυταπάτη τότε. Αυτό που ήταν για εμάς το πρόβλημα,  ήταν για αυτούς η ευκαιρία!

Μπορούσαν να καταργούν τον νόμο Κατσέλη για προστασία της πρώτης κατοικίας, να νομοθετούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και με την ίδια ευκολία να βρίσκονται για «συμπαράσταση» στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, την οποία  με τον δικό τους νόμο πέταξαν έξω από το σπίτι της.

Μπορούν να μιλούν για ρήξη με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και την ίδια στιγμή να λέει η Πόπη  Τσαπανίδου, ότι  «διακύβευμα των εκλογών είναι να μη χάσει η χώρα τον ευρωπαϊσμό της».

Μπορούσαν να αγκαλιάζουν και να «παρηγορούν» τη μάνα του Παύλου Φύσσα στο δικαστήριο,  να παγώνουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής για τέσσερα χρόνια και την ίδια στιγμή να λέει ο Τσίπρας ότι «δεν είναι φασίστες οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής».

Μπορούν να είναι αντιμνημονιακή αντιπολίτευση με την ίδια ευκολία που μπορούν να είναι και μνημονιακή κυβέρνηση και να διεξάγουν τριτοκοσμικά δημοψηφίσματα, όχι για να ρωτήσουν τον Λαό, αλλά για να τον κάνουν συνένοχο.

Δεν έχουν τσίπα. Ο σουρεαλισμός είναι η πολιτική τους παιδεία. Έχουν «ποτιστεί» με αυτόν. Στον συρφετό ετερόκλητων συνιστωσών που πλακώνονταν στο ξύλο μεταξύ τους, δε μπορούσαν  να αυτοπροσδιοριστούν ως κάτι διακριτά συγκεκριμένο.  Η «δημιουργική ασάφεια», η διγλωσσία,  οι αντιφάσεις, είναι το πολιτικό τους έθος, η δική τους  κανονικότητα.

Δεν είναι ούτε σοσιαλδημοκράτες ούτε κεντροαριστεροί ούτε τίποτα. Κι ούτε πρόκειται να ποτέ γίνουν, διότι για να γίνουν, πρέπει να διασπατούν και να πετάξουν σχεδόν ολοκληρη την κοινοβουλευτική τους ομάδα απ’έξω.  Είναι ό,τι γουστάρουν, όλα και ταυτόχρονα τίποτα.

Προοδευτισμός δεν είναι για αυτούς η αλλαγή προς τη βελτίωση, αλλά ο μηδενισμός διαχρονικών αξιών, διότι το ιδεολόγημα της ρήξης, ο συμπλεγματισμός, ο φθόνος και το μίσος ήταν πάντα τα στοιχεία της  συνοχής και της ενότητάς τους. Ένα συνονθύλευμα συνιστωσών της περιθωριακής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς των Εξαρχείων που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και την αναμπουμπούλα, με συνιστώσες που κατοικοέδρευαν σε μαντρωμένα κτίρια με χτισμένες  πόρτες και παράθυρα.

Δεν έχουν  πατριωτική παιδεία, την ταυτίζουν με τον εθνικισμό, τον σωβινισμό και πλειοδοτούν με φούμαρα  πουλώντας  αριστερίλα. Μειοδοτούν μόνο ως χρήσιμοι ηλίθιοι υπέρ τρίτων. Δεν τους ήταν αρκετό να παραπλανήσουν τον Λαό. Για να γαντζωθούν στην εξουσία έπρεπε να τον εκμαυλίσουν κι όλας. Να του αλλάξουν το πολιτικό κριτήριο, να τον αφομοιώσουν στη δική τους μηδενιστική  πολιτική κουλτούρα.

Αντί να αφαιρέσουν τον αέρα από τα πνευμόνια στην επικίνδυνα ανερχόμενη ακροδεξιά  με πατριωτικές θέσεις, την ενδυνάμωσαν, της έδιναν «πάτημα», ρέποντας στον εθνομηδενισμό, της έδωσαν υπόσταση, ανατροφοδοτώντας τον δικό της πολιτικό ετεροπροσδιορισμό.

Λειτουργούν,  ο ένας για τον άλλον, ακροδεξιοί και  εθνομηδενιστές, ως οι χρήσιμοι «Βάρβαροι» του Καβάφη.

Όχι, δεν είχαν  αυταπάτες. Αυτοί, οι ίδιοι ήταν η αυταπάτη, από την αρχή.

 

Ανδρέας Τσιφτσιάν

Οικονομολόγος

13 σχόλια στο άρθρο “‘Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα’ (Α. Λίνκολν) – Του Ανδρέα Τσιφτσιάν

 1. Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μ αυτά που λες. Αλλά μιας και τα είπες τόσο ωραία για αυτούς , πες μας και τα της Νέας Δημοκρατίας. Μην πιάνουμε μόνο το ένα “στραβό” κόμμα. Είναι πολλά. Ξεκινά σε παρακαλώ και για τους άλλους. Μην το δεις όμως κομματικά και κλείσεις τα μάτια στα τόσα που έκανε μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση. Ή μήπως δεν βρίσκεις κάτι να πεις για τους άριστους; Θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιήσω μία έκφραση της περιοχής μας. Φούρκα όλοι…

  1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

   - Edit

   Απαντήστε

   Τώρα με την λίστα μπορεί να εκλεγεις
   και βουλευτής της Νέας Δημοκρατιας!
   Και αν δε θες εσύ να μπεις στη λίστα
   θα σε βάλουν εκείνοι,μάλλον θα σε βάλει
   το άρθρο σου.
   Είσαι ένας Χίος για τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να σε
   κάνουν και υπουργάκο.
   Στο δικαστηριο που θα δικάσει τον Τσιπρα ,σε βλέπω στη θέση εισαγγελέως
   ετοίμασε γουνάκια,καθάρισε το Γουδή,ναναι καθαρό κι ο Αλέξης στον άσπρο τοίχο με άσπρο πουκάμισο με ένα γαρυφαλο κόκκινο στο χερι!
   Κρίμα,κρίμα γιατί διάβαζα τα άρθρα σου και ήταν πολύ ευστοχα, το παραπάνω άρθρο σου είναι ένας οχετός ολάνοιχτος,
   Τα άρθρα σου ήταν ο δούρειος ίππος και βγήκε από μέσα του ένας δήμιος του Αλέξη Τσιπρα!
   Μάλλον ” ο Μισάνθρωπος” εγράφη απ τον Μολιερο για σένα!
   Και μάλλον για το παραπάνω κείμενο σου αξίζει να ειπωθεί αυτό που είπε ο Μπερτολτ Μπρεχτ” μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμο”
   Για τον βοριδη;για τον γεωργιαδη;για τον πλευρη;τα μυριπνοα άνθη της δημοκρατιας;δε θα μας πεις κατι;
   Γιαυτα τα φασιστοειδή;μια κουβεντα;κατάπιες τη γλώσσα σου;
   Περίμενες και συ να πάρεις ο τέλειος πρωθυπουργος το 42% για να
   βγεις στο αποβρεχο σαν τα σαλιγκαρια για να γλιστράνε πιο πολύ και με φόρα.
   Αυτό δεν το ειπε ο Λινκολν,το είπα εγώ!
   Ειπε και κάτι άλλο ο Λινκολν,αλλά στο κρατάω όταν βρεθούμε σε κάποιο debate
   οι δύο μας κι έχει σχέση με τον αριθμό 3,εδώ δεν το γράφω,θα στο πω κατάμουτρα,εδώ υπάρχει και η λογοκρισία, εκεί δε θα υπάρχει…θα ειμαστε on air.
   Μάθε υποστηρικτή του μητσοτακη που αποκαλύφτηκες μετά το 42%,ως φοβισμένος λαγωος( γιατί δε βγήκες από πριν),μάθε πως ο Τσιπρας όταν έγινε
   πρωθυπουργος άμα τη ορκωμοσία του ..μ’ενα γαρυφαλο στο χερι κατευθύνθηκε
   στην Καισαριανή για να τιμήσει τα παλικάρια που εκτελούσαν οι Γερμανοι!
   Δεν πιστεύω…όταν κάποτε το 42% του μητσοτακη γίνει 32% ..μάλλον δεν θα ξαναμπείς στην τρύπα σου..οταν…. θα βρεχει καταρρακτωδως;
   ” το γαρ πολύ του φασισμού,γεννά παραφροσύνη”

   1. Προς όλους που καίγονταν για “σταθερη’ κυβέρνηση!
    Σταθερή κυβέρνηση είναι και η μοναρχία οπότε ναστε έτοιμοι να λουστειτε τον μονάρχη που επιλέξατε .
    Για την πρώτη τετραετία δε δικαιουστε κχ να βγάλετε και για τη δεύτερη επίσης όσοι απομεινετε όρθιοι κ αλώβητοι……καλή τυχη

   2. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΛΗ-ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ.
    ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΚΟΥΛΗΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ.
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΗΤΑΝ ΘΟΛΟ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙΓΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΟΛΟΥΡΑ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ.ΑΣ ΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
    ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΟΥ.

  2. Να πούμε και της ΝΔ. Σταμάτησε λαθροεισβολή στον Έβρο την ώρα που ΣΥΡΙΖΑίοι και ακροδεξιοί εύχονταν να καταρρεύσει. Πήρε λεφτά για επέκταση του φράχτη από την ΕΕ την ώρα που συριζαίοι πάλευαν στο ευρωκοινοβούλιο να μην πάρει κονδύλια η Ελλάδα γι’ αυτό. Αντιστάθηκε στον ιμπεριαλιστή Ερντογάν και στα γαυγίσματά του που υιοθετούσαν οι συριζαίοι με το παραμικρό. Ενίσχυσε τις περιπολίες των νησιών ώστε οι λαθρομετανάστες να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Ψήφισε στη βουλή νόμο που θεωρεί την Τουρκία “ασφαλή” χώρα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που την θεωρεί μη-ασφαλή για να μπορούν χιλιάδες λαθρομετανάστες να θεωρούνται “πρόσφυγες”. Συνέλαβε εκατοντάδες διακινητές και τους τιμώρησε με βαριές ποινές. Οι ροές μειώθηκαν στο 1/100 από αυτό που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενίσχυσε το στρατό και την αμυντική θωράκιση της χώρας με νέα όπλα και εξοπλισμό. Ακύρωσε το “τουρκολυβικό” μνημόνιο με διπλωματικές κινήσεις. Ενίσχυσε τους διπλωματικούς δεσμούς με άλλες χώρες όπως Γαλλία και Ισραήλ. Ενίσχυσε την άμυνα στον Έβρο και την νέα αμερικανική βάση. Η Ελλάδα πλέον γίνεται σεβαστή από τους γείτονες και συμμάχους και δεν θεωρείται αναξιόπιστο κλωτσσκούφι όπως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και σε όλα αυτά δεν υποστηρίχθηκε ούτε στιγμή από συριζαίους και ακροδεξιούς!

 2. Προς όλους που καίγονταν για “σταθερη’ κυβέρνηση!
  Σταθερή κυβέρνηση είναι και η μοναρχία οπότε ναστε έτοιμοι να λουστειτε τον μονάρχη που επιλέξατε .
  Για την πρώτη τετραετία δε δικαιουστε κχ να βγάλετε και για τη δεύτερη επίσης όσοι απομεινετε όρθιοι κ αλώβητοι……καλή τυχη

  1. Μα και οι αριστεροί “σταθερές” κυβερνήσεις θέλουν. Μόνο που σε εκείνες δεν επιτρέπεται ο αντίλογος, δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και δεν γίνονται και εκλογές. ¨Αρα καλύτερα με σταθερή κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά με “σταθερή” κομμουνιστική κυβέρνηση.

  2. Αυτός που έγραψε το άρθρο ,έχει σχέση με το ΕΠΑΜ που το 2021
   συνεργάστηκε με τους Ελεύθερους Ανθρώπους του Γιώργου Τράγκα;
   Ερώτησιν ποιούμαι.

 3. Αυτός που έγραψε το άρθρο ,έχει σχέση με το ΕΠΑΜ που το 2021
  συνεργάστηκε με τους Ελεύθερους Ανθρώπους του Γιώργου Τράγκα;
  Ερώτησιν ποιούμαι.

 4. Ανδρέας Τσιφτσιάν

  - Edit

  Απαντήστε

  Ως ψηφοφόρος του ΕΠΑΜ και για να σας ωθήσω να το στηρίξετε, παραθέτω παρακάτω ηχητικό (από το 2012) ως ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικού πολιτισμού και πολιτικού διαλόγου.

  Παρενθετική διευκρίνηση. Ο Καζάκης είχε ισχυριστεί τότε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι,

  “ο πληθωρισμός δεν εξαρτάται από την ισοτιμία του νομίσματος, αλλά από τις δομές της αγοράς! Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε αύξηση τιμών. Αυτό το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε που έχει περάσει έστω και από το προαύλιο μιας οικονομικής σχολής”!

  Σε αυτό συγκεκριμένα απάντησα, στη σχέση υποτίμησης και πληθωρισμού:

  “Αναρωτιέμαι, δεν έχει ακούσει τίποτα ο κύριος Καζάκης σχετικά με τo international Fisher effect; Δεν αισθάνομαι την παραμικρή ανάγκη εν είδει εξυπνακισμού να κάνω μαθήματα μακροοικονομίας στον οποιοδήποτε, όμως αισθάνομαι ταπεινά την υποχρέωση να προστατεύσω το ακροατήριο του από την άγνοια, στην οποία φαίνεται πως επενδύει και εκ του πονηρού κεφαλαιοποιείται προφανώς σε βάρος της επιστήμης που καλείται να υπηρετήσει. Παραθέτω απλά για την ιστορία την παρακάτω εξίσωση χωρίς την απόδειξή της (1+nεσ)/(1+nεξ) = (1+πες)/(1+πεξ) = et+1/et (όπου n: ονομαστικό επιτόκιο, π: δείκτης πληθωρισμού, e: νομισματική ισοτιμία στην προσφερόμενη τιμή). Αυτή η εξίσωση του Fisher λοιπόν δε μας λέει τίποτε άλλο παρά το ότι, νομίσματα με υψηλά ονομαστικά επιτόκια έναντι άλλων με χαμηλά υποτιμούνται, πράγμα που με την σειρά του αντικατοπτρίζει αντίστοιχα υψηλές τιμές πληθωρισμού. Σε απλά ελληνικά: πληθωρισμός μεγαλώνει σε αντιστοιχία της πτώσης του νομίσματος. Αλλά και η οικονομετρία έχει αποδείξει την σχέση πληθωρισμού και ισοτιμίας του νομίσματος. Θέλω να πιστεύω, ότι κ. Καζάκης έχει ξαναδεί τον τύπο P= α0 + Σwi Mt-I + Σyj Et-j (όπου Ρ: ρυθμός μεταβολής τιμών, Μ: ρυθμός μεταβολής νομισματικής κυκλοφορίας, Ε: ρυθμός μεταβολής συναλλαγματικής ισοτιμίας). Ας μην επιχειρεί να καταργεί λοιπόν την επιστήμη του με ψεύδη”.

  Ακούστε πώς σπαρταράει στα δίχτυα σαν το ψάρι που προσπαθεί απελπισμένα να διαφύγει. Βρισιές, συκοφαντίες και στρίβειν δια του αρραβώνος. Καμία απάντηση επί της ουσίας. Η μόνη διαφυγή η συκοφαντία. Για ισοτιμίες και πληθωρισμούς μιλούσα εγώ, Μέρκελ καταλάβαινε αυτός.

  Μόνο έτσι μπορούν.

  Μόνο έτσι μπορείτε ΟΛΟΙ ΣΑΣ!

  Τόσοι είστε, τόσο μπορείτε άλλωστε. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.

  https://www.youtube.com/watch?v=z-7s_JIfhXI

  Ανδρέας Τσιφτσιάν

  ΥΓ. Ως επίσης ψηφοφόρος της ΝΔ σας παραπέμπω σε πλειάδα άρθρων στο παρελθόν, όπου όχι μόνο δε μιλάω για ΝΔ γενικά και αόριστα, αλλά του προκαλώ μάλιστα και ονομαστικά με ανοιχτές επιστολές να λάβουν θέση. Αυτοί βέβαια ήταν πιο έξυπνοι και σιώπησαν. Δεν πήγαν γυρεύοντας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.