Φανή Φτάκα: Για ποιους λόγους είμαι υποψήφια στη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» -Γιατί ο Νομός Κοζάνης πρέπει να ψηφίσει οικολογικά

 

Διότι η πολιτική οικολογία είναι απαραίτητη και στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη οι Πράσινοι έχουν ένα πλούσιο έργο, ειδικά στη Γερμανία όπου είναι το 2ο κόμμα, συμμετέχοντας μάλιστα στην Κυβέρνηση. Πλέον και οι Έλληνες Πράσινοι διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή με σημαία τη βιώσιμη και καθαρή ανάπτυξη και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου, για μια ομοσπονδιακή και δημοκρατική Ευρώπη.

Διότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει στο σύνολό του. Τα μεγάλα κόμματα δοκιμάστηκαν, κυβέρνησαν και απέτυχαν. Δεν μπορούμε με τις συνταγές του παρελθόντος να λύσουμε τα προβλήματα του μέλλοντος.

Διότι επείγει να βγει άμεσα ο Ν. Κοζάνης, από το αδιέξοδο  στο οποίο τον οδήγησε η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη. Η μεταλιγνιτική μετάβαση απαιτεί την παρουσία της Οικολογίας, δεδομένου ότι είναι θέμα πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, περιβαλλοντικής  αποκατάστασης των πληγών από άφησε η ΔΕΗ και ενεργού κοινωνικής συμμετοχής.  Σε αυτή την τεράστια πράσινη στροφή οι Οικολόγοι δεν έχουν το δικαίωμα να είναι απόντες.

Διότι η πολιτική οικολογία ανήκει στα νέα πολιτικά κινήματα και απευθύνεται κυρίως στους νέους οι οποίοι πορεύονται στο μέλλον με μόνη «προίκα» τα χρέη των προηγούμενων γενιών: Χρέη οικονομικά, περιβαλλοντικά, κλιματικά και «πανδημικά». Χώρια η μετανάστευση. Έχουν λοιπόν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο έλλειμα βιωσιμότητας, (ειδικά στο Ν. Κοζάνης). Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό πράσινο σχέδιο εξόδου από την κρίση με πολλές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά.   Γιατί τους χρωστούμε ένα καλύτερο αύριο

ΜΗΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ, ΨΗΦΙΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Στο  σύντομο βιογραφικό μου,  που ακολουθεί, θα μπορέσετε να κρίνετε τη μακρόχρονη θητεία μου στα κοινά. (Πάνω από 40 χρόνια συμμετέχω στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Από τα νιάτα είμαι παρούσα στα αμφιθέατρα, στους φοιτητικούς Συλλόγους, στους δρόμους και τις πλατείες, αργότερα στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών και τους γυναικείου κινήματος,  στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, στο Δημοτικό Συμβούλιο και την προεδρία του ΟΑΠΝ, στην πνευματική και πολιτιστική ατζέντα του νομού μας, στον αγώνα για το περιβάλλον και την οικολογία, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για αειφόρα πράσινη οικονομία και ένα βιώσιμο μέλλον για τους νέους μας).

Σύντομο βιογραφικό

 • Πτυχιούχος Γαλλικής φιλολογίας ΑΠΘ
 • Καθηγήτρια σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια της  Κοζάνης με πληθώρα εξωσχολικών δράσεων και εκδηλώσεων  στο ενεργητικό της. Συντονίστρια και εταίρος σε 40  ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα (Comenius, Erasmus, Youth for Europe, Lingua, Καινοτόμες Δράσεις του Υπουργείου Παιδείας  κλπ).
 • Συμμετοχή επί 40 συναπτά έτη στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου, στον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό, στο συνδικαλισμό, στην οικολογία και στον πολιτισμό. Συγκεκριμένα διατέλεσε:
  • Μέλος του Δ.Σ των φοιτητών του Ινστιτούτου Γαλλικής γλώσσας και μέλος του Δ.Σ της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
  • Πρόεδρος Δ.Σ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κοζάνης
  • Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γαλλικής Ν. Κοζάνης
  • Μέλος του Δ.Σ και Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Ν.Κοζάνης
  • Πρόεδρος  Α  Κρατικού Παιδικού Σταθμού Κοζάνης
  • Δημοτική Σύμβουλος Κοζάνης την περίοδο 2014-2019
  • Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού , Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου (ΟΑΠΝ ) Κοζάνης από το Φθινόπωρο του 2014 έως την Άνοιξη του 2017
  • Μέλος Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Κοζάνης 2014-2023
  • Στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
  • Ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κόζιανη»
  • Μέλος πολλών άλλων συλλόγων και ομάδων (Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, Φανός Λάκκος τ’ Μαγγανη, Σύνδεσμος, Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζανης, Μακεδνοί, Ορειβατικοί Σύλλογοι Κοζάνης)
  • Οργανωτής ή μέτοχος σε ακτιβιστικές ενέργειες (καθαρισμοί δημόσιων χώρων, δράσεις και εκδηλώσεις βοήθειας ευπαθών ομάδων και πολιτών
 • Σταθερά παρούσα από τα φοιτητικά χρόνια στους πολιτικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης, στους διεκδικητικούς αγώνες του γυναικείου κινήματος,  στους εργασιακούς αγώνες των εκπαιδευτικών, στις ιδιαίτερες διεκδικήσεις του Συλλόγου Γαλλικής και των Συλλόγων Γονέων, στους δίκαιους αγώνες της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης από το μακρινό 1988.
 • Ομοίως ενεργητική συμμετοχήσε κινητοποιήσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, για βιώσιμη και καθαρή ανάπτυξη, για εργασιακά δικαιώματα, για ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Συγγραφέας τουδίτομου Βιβλίου «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» από κοινού με τη Ματίνα Μόμτσιου-Τσικριτζή.
 • Παράλληλα συντάκτης πολλών άρθρων και εκτεταμένων αναφορών σε αντικείμενα σχετικά με τη λαογραφία, τα έθιμα την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.
 • Παντρεμένη με τον χημικό μηχανικό Λάζαρο Τσικριτζή, μητέρα 3 παιδιών και γιαγιά 3 εγγονών.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Φανή Φτάκα: Για ποιους λόγους είμαι υποψήφια στη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» -Γιατί ο Νομός Κοζάνης πρέπει να ψηφίσει οικολογικά

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.