Χιμπατζής και άνθρωπος – Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



 

Μιας και αυτές τις μέρες στους μαθητές της Β΄ Λυκείου στο μάθημα της Βιολογίας τους διδάσκουμε το 3ο κεφάλαιο που ασχολείται με την θεωρία της εξέλιξης είδα στο Netflix την σειρά ντοκιμαντέρ 4 ωριαίων επεισοδίων «Η αυτοκρατορία των χιμπατζήδων». Σύμφωνα με την θεωρία οι χιμπατζήδες είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς μας επειδή πριν 6 εκατομμύρια χρόνια είχαμε τον ίδιο κοινό πρόγονο. Με τους χιμπατζήδες το DNA μας διαφέρει 1,27% και οι πρωτεΐνες μας μοιάζουν πάρα πολύ.

Σε μια περιοχή λοιπόν της ζούγκλας στην Αφρική υπήρχαν περιοχές που κατοικούσαν ομάδες περίπου των 40 χιμπατζήδων. Η κάθε ομάδα ζούσε μέσα στην περιοχή της, θεωρούσε εχθρικές τις άλλες ομάδες και μάλιστα κατά διαστήματα τα αρσενικά της ομάδας έκαμναν περιπολίες στα σύνορα για να βεβαιωθούν ότι δεν παραβιάστηκαν από άλλη ομάδα. Τρέφονταν κυρίως από καρπούς οπορωφόρων δέντρων και πιο σπάνια από κρέας μαϊμούδων και άλλων μικρότερων ζώων, αν κατόρθωναν να τα πιάσουν.

Ο δυνατότερος χιμπατζής ήταν ο κυρίαρχος της ομάδας και καθοδηγούσε την πορεία της. Κυρίως αυτός είχε σεξουαλική επαφή με τα θηλυκά κάθε 5 χρόνια περίπου γι αυτό και ήταν ο πιθανότερος πατέρας των μικρών χιμπατζήδων. Είχαν συμπάθειες και αντιπάθειες μεταξύ τους. Επειδή προφανώς με το πλούσιο τρίχωμα που έχουν είναι γεμάτοι ψείρες, έδειχναν την συμπάθειά τους ξεψειρίζοντας τον άλλο. Την αντιπάθειά τους την έδειχναν μη δίνοντας να φάει κρέας όποιον αντιπαθούσαν. Η τεχνολογία που ανέπτυξαν περιοριζόταν στο να χρησιμοποιούν πέτρες για να σπάσουν καρπούς, ξύλα για να βγάζουν μυρμήγκια, κλαδιά για να κάμνουν φωλιές … Όσο για την ομιλία μπορούν να βγάζουν κάποιους διαφορετικούς ήχους.

Η θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζει ότι οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι προήλθαμε από το ίδιο ανθρωποειδές. Και πως έγινε αυτό ; Ζούσε πριν 6 εκατομμύρια χρόνια ένα ανθρωποειδές. Φυσικά θα ζούσαν κάποια εκατομμύρια άτομα. Με την πάροδο των χρόνων είτε από τυχαία λάθη κατά τον αυτοδιπλασιασμό του DNA είτε από φυσικούς ή χημικούς παράγοντες όπως UV ακτινοβολία, κακή διατροφή, κακή ποιότητα ζωής, συνέβαιναν μεταλλάξεις στο DNA του ανθρωποειδούς . Μεταλλάξεις σημαίνει νέα γονίδια, άρα νέες πρωτεΐνες, άρα νέα χαρακτηριστικά. Επειδή οι μεταλλάξεις γίνονται στην τύχη, σχεδόν πάντα τα νέα χαρακτηριστικά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Βέβαια σπάνια σε κάποια περίπτωση μπορεί να συμβεί κάποιο χαρακτηριστικό να είναι ωφέλιμο και να βοηθάει στην καλύτερη επιβίωση του οργανισμού.

Ας πούμε λοιπόν ότι με την πάροδο των εκατομμυρίων χρόνων κάποιες μεταλλάξεις ήταν ωφέλιμες και μεταμόρφωσαν τα χέρια του ανθρωποειδούς κάπως σαν του ανθρώπου.  Σε κάποια άλλα ανθρωποειδή μεταλλάξεις μεταμόρφωσαν τα πόδια τους σαν του ανθρώπου. Σε κάποια άλλα το πρόσωπο σαν του ανθρώπου. Βέβαια ότι ανθρώπινο χαρακτηριστικό αποκτούσαν τα ανθρωποειδή τα βοηθούσε να είναι πιο καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους και να επιβιώνουν καλύτερα. Στην συνέχεια εννοείται άλλες μεταλλάξεις τα έκαμναν περισσότερο σαν του ανθρώπου και μετά άλλες ακόμα περισσότερο σαν του ανθρώπου. Με συγχωρείτε, αυτά δεν είναι τυχαίες διαδικασίες, αλλά διαδικασίες ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ.

Μετά από τις μεταλλάξεις παίρνει την σκυτάλη η φυσική επιλογή η οποία λέει απλώς το προφανές, ότι τα ανθρωποειδή που έτυχε να αποκτήσουν κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά θα επιβιώνουν περισσότερο. Αυτό θα συμβαίνει επειδή ας πούμε τα ανθρωποειδή που θα έχουν σαν ανθρώπινα χέρια θα αξιοποιούν αποτελεσματικότερα το περιβάλλον τους για διατροφή, για διαμονή, για αποφυγή των εχθρών … Έτσι τα κλασικά ανθρωποειδή θα πεθαίνουν πιο εύκολα και γρήγορα ενώ τα μεταλλαγμένα θα επιβιώνουν, άρα και τα γονίδια για χέρια ανθρωποειδούς σιγά σιγά θα μειώνονται ενώ τα γονίδια για τα σαν ανθρώπινα χέρια θα αυξάνονται και θα επικρατούν.

Δεν αρκούν όμως αυτά. Για να φτάσουμε σε καινούργιο είδος, τον άνθρωπο, πρέπει να μην διασταυρώνονται τα μεταλλαγμένα ανθρωποειδή με τα πρώτα ανθρωποειδή, άρα πρέπει να υπάρξει γεωγραφική απομόνωση. Δηλαδή τα μεταλλαγμένα ανθρωποειδή πρέπει να απομονωθούν είτε σε κάποιο νησί είτε με κάποιο βουνό , με λίμνη… έτσι ώστε να διασταυρώνονται μόνο μεταξύ τους. Κι έτσι σιγά σιγά τα γονίδια για τα σαν ανθρώπινα χέρια, ανθρώπινα πόδια, ανθρώπινο κεφάλι… να περάσουν σε όλα τα μεταλλαγμένα ανθρωποειδή με αποτέλεσμα με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Από το ίδιο ανθρωποειδές με ανάλογη διαδρομή δημιουργήθηκαν και οι χιμπατζήδες.

Με παρόμοιο τρόπο ισχυρίζεται η θεωρία ότι δημιουργήθηκαν όλοι οι οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα. Δηλαδή από τα λιοντάρια, τους ελέφαντες μέχρι όλα τα πουλιά, τις πεταλούδες, τα έντομα, ακόμα και τις τριανταφυλλιές, τις μηλιές, τα ερπετά, τα ψάρια, όλη η ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο. Τουλάχιστον υποστηρίζει η θεωρία ότι την διαδικασία την κατεύθυνε κάποιος Νους ;  Όχι, η θεωρία της εξέλιξης είναι κατηγορηματική. Όλα γινόντουσαν ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ.

Όλα τα επιχειρήματα της θεωρίας στηρίζονται στο γεγονός ότι όλοι οι οργανισμοί είναι φτιαγμένοι με παρόμοιο τρόπο με σπουδαιότερο το επιχείρημα ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα. Αυτός είναι ένας κώδικας του πως η γλώσσα του DNA μεταφράζεται σε πρωτεΐνες. Βέβαια τα απολιθώματα των ενδιάμεσων ειδών για παράδειγμα ανθρωποειδούς – χιμπατζή και ανθρωποειδούς – ανθρώπου είναι εκπληκτικά ελάχιστα, γιατί αν είναι σωστή η θεωρία έπρεπε να είναι πάρα πολλά. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ούτε αυτά τα ελάχιστα υπάρχουν, αλλά αυτοί που λένε ότι τα είδαν κάπου κάμνουν λάθος (ή υπάρχει δόλος).

Οι πρωτεΐνες είναι τα πιο σπουδαία χημικά μόρια στους οργανισμούς. Καμιά εργασία δεν γίνεται στο σώμα μας χωρίς να συμμετέχουν πρωτεΐνες. Είναι δομικά τα πιο πολύπλοκα και λειτουργικά τα πιο «έξυπνα» χημικά μόρια που είναι μέχρι σήμερα γνωστά. Όλα μας τα χαρακτηριστικά, ύψος, χρώμα ματιών, σχήμα μύτης, αυτιών, τα πάντα, οφείλονται στις πρωτεΐνες. Φτιάχνονται από συνδυασμό 20 ουσιών (αμινοξέα),συνήθως από 50 μέχρι 2.000 απ’ αυτά. Δηλαδή φανταστείτε τις σαν αλυσίδες που είναι φτιαγμένες από 20 είδη κρίκων και πρέπει σε κάθε ένα από αυτά τα περίπου τριάντα χιλιάδες είδη αλυσίδων, σε κάθε θέση να είναι ο κρίκος που πρέπει, χωρίς το παραμικρό λάθος.

Οι πληροφορίες (οδηγίες) για το σωστό φτιάξιμο κάθε πρωτεΐνης είναι στο DNA που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων μας. Το DNA είναι αλυσίδες από δισεκατομμύρια κρίκους. Εδώ οι κρίκοι είναι 4 είδη, Α, T, G, C. Για χρόνια οι επιστήμονες έψαχναν το πώς αυτοί οι 4 κρίκοι «μεταφράζονται» στους 20 κρίκους των πρωτεϊνών. Αυτό ακριβώς είναι ο γενετικός κώδικας, που λέει κάθε τριπλέτα από τους κρίκους του DNA π.χ. ΑCC ποιον από τους 20 κρίκους των πρωτεϊνών κωδικοποιεί. Η ίδια τριπλέτα του DNA κωδικοποιεί το ίδιο αμινοξύ σε όλους τους οργανισμούς, σε μας, στα ζώα, βατράχια, φυτά, ψάρια, πουλιά, μικρόβια … κι αυτό είναι το σπουδαιότερο επιχείρημα της θεωρίας της εξέλιξης.

Θα μας ρωτούσαν οι υποστηρικτές της θεωρίας : «πως γίνεται ο χιμπατζής και ο άνθρωπος να έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα και το DNA τους διαφέρει μόνο 1,27% και οι πρωτεΐνες τους να μοιάζουν πάρα πολύ ;». Προσωπικά θα απαντούσα «πιθανόν επειδή ο χιμπατζής και ο άνθρωπος έχουν κοινό πρόγονο ή πιθανόν για κάποιον άλλο λόγο».  Θα μας έλεγαν «επειδή οπωσδήποτε έχουν κοινό πρόγονο, για κανέναν άλλο λόγο».

Πριν χρόνια σε συνέδριο Βιολογίας μου εκμυστηρεύτηκε ένας Πανεπιστημιακός, ότι όποιος εκφράσει αμφιβολίες ή δισταγμούς για την ορθότητα της θεωρίας δεν του επιτρέπουν να διδάξει στα Βιολογικά Τμήματα. Ναι αλλά με τόσα ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ που υπάρχουν μέσα στην θεωρία πώς να μην έχει ένας σοβαρός επιστήμονας αμφιβολίες ;

Μήπως τελικά και στην θεωρία αυτή εφαρμόζεται  το παραμύθι του Άντερσεν ;  «Ένας βασιλιάς επιθυμούσε να εμφανίζεται στον λαό του με καινούργια ρούχα. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν δυο ράπτες απατεώνες που τον έπεισαν ότι θα του φτιάξουν πολύ όμορφα ρούχα αλλά θα μπορούσαν να τα βλέπουν μόνο οι πολύ έξυπνοι. Το νέο διαδόθηκε σε όλο το βασίλειο και οι δυο ράπτες έκαμναν δήθεν ότι δουλεύουν και ετοιμάζουν τα ρούχα και κανείς δεν τολμούσε να πει ότι δεν βλέπει τίποτα για να μην χαρακτηριστεί κουτός. Όταν τελείωσε η στολή ο βασιλιάς την φόρεσε και εμφανίστηκε στον λαό του. Ενώ όλοι έβλεπαν ότι ήταν γυμνός κανείς δεν τολμούσε να το πει, μέχρι που φώναξε ένα παιδάκι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και τότε φώναξαν όλοι και έσκασαν στα γέλια και ο βασιλιάς επέστρεψε ντροπιασμένος στο παλάτι».

Έλεγε ο τόσο λαοφιλής άγιος Παΐσιος : «Τι ανοησίες λένε τώρα στα σχολεία με την θεωρία του Δαρβίνου κλπ ! Ενώ οι ίδιοι αυτές τις ανοησίες δεν τις πιστεύουν, τις λένε όμως, για να μολύνουν τα παιδιά, να τα απομακρύνουν από την Εκκλησία … Και ύστερα, αν σκεφθείς ότι από άνθρωπο, την Παναγία μας, γεννήθηκε ο Χριστός ! Δηλαδή πρόγονος του Χριστού ήταν ο πίθηκος ; Τι βλασφημία ! Και δεν το καταλαβαίνουν ότι βλασφημούν. Ρίχνουν μια πέτρα και δεν κοιτούν πόσα κεφάλια θα σπάσει ».

4 σχόλια στο άρθρο “Χιμπατζής και άνθρωπος – Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Ο άνθρωπος σταύρωσε Ανθρωπο και Θεό,ο άνθρωπος σκοτώνει ανθρωπους,
    Ο άνθρωπος κλέβει,αδικεί ανθρωπους,απλά ο άνθρωπος τρώει ανθρωπους κι ο
    Χιμπατζής τρώει μπανάνες και φράουλες.
    Μετά από 15 εκατομμύρια χρόνια,ίσως αντιστραφουν τα παραπάνω.
    Τα πάντα ρει και ουδέν μένει..
    Χιμπατζής και άνθρωπος ή άνθρωπος και χιμπατζής.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.