Nέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν



 

Το ρολόι μετρά ανάποδα για τα αποκαλυπτήρια του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ με την ΑΑΔΕ να αποστέλλει το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου τα εκκαθαριστικά σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ύψος του φόρου παραμένει στα 2,3 δισ. ευρώ και θα αρχίσει να εξοφλείται από το τέλος Μαΐου σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με τη τελευταία να καταβάλλεται έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αλλάζει το τοπίο στις επιστροφές φόρου εισοδήματος με την ΑΑΔΕ να προχωράει από την επομένη εβδομάδα σε συμψηφισμούς επιστροφών με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι αύριο Τετάρτη (26/4), δηλαδή πριν εκδοθεί ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ, θα προλάβουν να πάρουν στο χέρι το ποσό της επιστροφής από τον φόρο εισοδήματος.

Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:
Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.
Για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. Αυτό θα συμβεί γιατί απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν στο Ε9.
Μικρότερος θα είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2022 σε πώληση ακινήτων ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ ψαλιδίζεται στο μισό ή μηδενίζεται για νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.