Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε.



 

Η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκφράζεται από την απολιγνιτοποίηση, έχει οδηγήσει στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΗ Α.Ε. έχει εντείνει την επίθεση της στα δικαιώματα των εργαζόμενων, με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της.

Η εντατικοποίηση με τα συνεχόμενα 12ωρα στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, η ελλιπής επάνδρωση πόστων σε ορυχεία και ΑΗΣ, η λειψή συντήρηση του εξοπλισμού και οχημάτων διαμορφώνουν το έδαφος για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που σωστά ονομάζονται εργοδοτικά εγκλήματα. Παρά το γεγονός ότι  το πρόβλημα έχει αναδειχτεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, η εργοδοσία αντί να παίρνει μέτρα συντήρησης του εξοπλισμού, απαντάει «άστο και όσο πάει», διαμορφώνει κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων και τιμωρεί όσους διεκδίκησαν το δίκιο τους.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις τα εργατικά ατυχήματα δεν δηλώνονται ως τέτοια. Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνεται από το τελευταίο ατύχημα στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, όπου εργαζόμενη χειριστής εσκαφέα έπαθε ρήξη συνδέσμου στον ώμο κατά τη διάρκεια της εργασίας (χειρωνακτική εργασία με φτυάρι) και η εργοδοσία προσπαθεί να το αποδώσει σε παθολογικά αίτια.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • – Για να μην θρηνήσουμε κανέναν άλλο εργαζόμενο, να μην μείνει άλλος εργαζόμενος σακατεμένος.
  • – Να τηρηθούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε.

 

Οι Βουλευτές

Στολτίδης Λεωνίδας

Δελής Γιάννης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.