Συνέντευξη του αείμνηστου συγγραφέα της Ταμάμα Γεωργίου Ανδρεάδη στα ‘Αληθινά Σενάρια’ με τον Νίκο Ασλανίδη-Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



 

Η συνέντευξη δόθηκε στον Νίκο Ασλανίδη στην εκπομπή << Αληθινά σενάρια >>μιλά για το βιβλίο του Ταμάμα και άλλα πολλά .
Σταύρου Π. Καπλάνογλου . Συγγραφέα – ιστορικού ερευνητή.
Στις δυο τελευταίες δημοσιεύσεις των Προγονικών εστιών για τον Πόντο που αφορούσαν << Την Τρίπολη του Πόντου >> και << την Ταμάμα >> το οκτάχρονο κορίτσι που χάθηκε το 1916 , όταν όλοι οι κάτοικοι του χωρίου Εσπιέ της Τρίπολης, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο , στάλθηκαν εξορία στην Σεβάστεια σε μια πορεία 353 χλμ με τα πόδια , με αποτέλεσμα ελάχιστοι να επιζήσουν . Υιοθετήθηκε από μια Τουρκική οικογένεια , εξισλαμίστηκε ,ξέχασε και την μητρική της γλώσσα ,την Ελληνική Ποντιακή διάλεκτο ,σε ηλικία 70 ετών έπαθε εγκεφαλικό και άρχισε να αναζητά τους δικούς της και να μιλά και πάλι τα Ελληνικά.
Αναφέραμε επανειλημμένα το όνομα του αείμνηστου συγγραφέα Γεωργίου Ανδρεάδη που απεκάλυψε την αληθινή αυτή ιστορία στο βιβλίο του <<Ταμάμα η αγνοουμένη του Πόντου >> , μετέφερε όλο το δράμα του μικρού παιδιού που ήταν συγχρόνως και το δράμα ενός ολοκλήρου λαού που ζούσε στην Μικρασιατική χερσόνησο και όχι μόνον , εκείνες τις μαύρες μέρες .
Ο Γεώργιος Ανδρεάδης έγραψε και άλλα βιβλία και έκανε και άλλες προσπάθειες για την διατήρηση της μνήμης εκείνων των Πατρίδων και των ανθρώπων που τόσα υπέφεραν
Για όλα αυτά μιλά το βιογραφικό του και μια συνέντευξη που έδωσε το 2010 στην εκπομπή του Κωστή Ασλανίδη στην ΕΡΤ 3 <<Αληθινά σενάρια >>
που αμέσως μετά παραθέτουμε τιμώντας την μνήμη του .
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Ο Γεώργιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στις παράγκες της Καλαμαριάς το 1936 ,
Η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στην Ελλάδα το 1930 από το Βατούμ , όπου ο πατέρας του Κυριάκος ήταν μέλος της ποντιακής εθνοσυνέλευσης.
Φοίτησε με υποτροφία στο Αμερικανικό Κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ, και μετά σπούδασε Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία. Ασχολούμενος με τα εθνικά μας θέματα, έχει επισκεφθεί τη γη των προγόνων μας, στη Μαύρη Θάλασσα, 52 φορές, από το 1960 μέχρι το 1998 και έχει δημοσιεύσει 36 τουλάχιστον βιβλία, σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία του, ιδιαίτερα για την ιστορία των Ποντίων Ελλήνων που έφυγαν από εκεί κατά τη δεκαετία μετά το 1910 μετά τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή .και την ανταλλαγή των εναπομεινάντων Ελλήνων με τους Μουσουλμάνους που κατοικούσαν στην Ελλάδα (πλην Θράκης και μέρος της Ηπείρου ) το 1923 με την Συνθήκη της Λοζάνης
Πολλά από τα βιβλία του κυκλοφόρησαν και στην αγγλική, γερμανική, ρωσική, τουρκική, αρμενική, κουρδική και κινεζική γλώσσα.
Το βιβλίο του,<< ΤΑΜΑΜΑ η αγνοουμένη του Πόντου >>, βραβεύτηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, με το Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΗ, πάνω στο οποίο βασίσθηκε η κινηματογραφική ταινία Περιμένοντας τα Σύννεφα (2004) της Τουρκάλας σκηνοθέτριας Γιεσίμ Ουστάο.
Ανάμεσα στα άλλα βιβλία του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα Το μαγκάλι της μνήμης και << Οι Κρυπτοχριστιανοί >>
Απελάθηκε ο ίδιος από την Τουρκία, στις 5 Δεκεμβρίου 1998, εξ’ αιτίας της επιρροής που επέφεραν έξι από τα βιβλία του, σε τουρκική έκδοση, στο χώρο της διανόησης και της νεολαίας, στη γείτονα χώρα.
Τον Δεκέμβριο του 2000, η Ακαδημία Αθηνών, βράβευσε τον συγγραφέα Γεώργιο Ανδρεάδη, διά χειρός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, διά το συγγραφικό του έργο, αλλά και διά την αφύπνιση των εναπομεινάντων εξισλαμισμένων Ποντίων της Μαύρης Θάλασσας. Έφυγε από την ζωή το 2015 στην Θεσσαλονίκη .
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 ΤΟ 2010

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.