‘’Θέματα του παρόντος και του μέλλοντος της Ποντοκώμης’’ συζήτησε με τους κατοίκους ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης-ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης

 

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 09/04/2023, στα γραφεία της Κοινότητας Ποντοκώμης με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης-ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα απομάκρυνσης των κατοίκων από τον απαλλοτριωθέντα για λόγους δημόσιας ωφέλειας οικισμό Ποντοκώμης, δεδομένου  ότι έχει καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση στους δικαιούχους.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν από το Βουλευτή και συζητήθηκαν τα παρακάτω :

1ον. Η από 26/01/2023 Απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ σύμφωνα με την οποία το έργο υπογειοποίησης των γραμμών υπερυψηλής τάσης, στη θέση του νέου οικισμού Ποντοκώμης, θα υλοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

Το κόστος θα ανακτηθεί από τις χρεώσεις Χρήσης Συστήματος ως έργο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Το ζητούμενο και επόμενος στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών υπογειοποίησης των γραμμών, σύμφωνα και με το πνεύμα της Απόφασης.

2ον. Η Αρ. Πρωτοκ : 2785/21-3-2023 ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή, μέσω της ισχύουσας Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, προς τον Αναπλ. Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση Νίκο σχετικά με :

  • Την ανάγκη παράτασης υλοποίησης των έργων ισοπέδωσης και εν τέλει την απομάκρυνση των κατοίκων από τον παλαιό οικισμό Ποντοκώμης πέραν της ενδεικτικά προβλεπόμενης ημερομηνίας 31/12/2024.
  • Το χρονικό συντονισμό απομάκρυνσης των κατοίκων από την Ποντοκώμη με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη θέση του νέου οικισμού.
  • Την αναστολή εκτέλεσης των εκδοθέντων διοικητικών πράξεων ή δικαστικών αποφάσεων αποβολής των κατοίκων από το χωριό.
  • Την αξιοποίηση από τους κατοίκους, στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη νέα θέση, των απαλλοτριωθέντων εγκαταστάσεων καθώς και των δημόσιων υποδομών και δομών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του χωριού.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η τροποποίηση της από 7/7/2022 υπογραφείσας προγραμματικής σύμβασης (σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 155 του ν.4759/2020) και η έγκριση αυτής, αντίστοιχα, με νόμο.

3ον. Τρέχοντα θέματα που αφορούν στην Ποντοκώμη όπως πχ η συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

‘’Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι, η ρύθμιση των ανωτέρω θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη προς τους κατοίκους χωρίς να αποστερεί τη δυνατότητα υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.’’

Κοζάνη, 10/04/2023

Από το Γραφείο

του Βουλευτή Ν. Κοζάνης-ΝΔ

Γιώργου Αμανατίδη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.