Εξάρθρωση κυκλώματος από την ΕΛ.ΑΣ: Χτύπημα με αέρια, βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά ετοίμαζε τρομοκρατικό κύκλωμα

 

Μετά από δύο περιστατικά άρχισε να ξετυλίγουν οι ελληνικές αρχές το κουβάρι της υπόθεσης τρομοκρατίας και έφτασαν στη σύλληψη δύο ανδρών. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών στην Κύπρο το 2021 για επίθεση σε ισραηλινό στόχο, ενώ έναν χρόνο έγιναν συλλήψεις Πακιστανών στην Τουρκία, που ετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο Πακιστανοί 27 και 29 ετών βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, ενώ έκαναν αγροτικές και οικοδομικές εργασίες σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο, ο οποίος φέρεται να διαμένει στο Ιράν. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι πριν από 1,5 μήνα, οι δύο άνδρες προσήχθησαν και στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκαν κινητά και ψηφιακά στοιχεία. Εκεί, εντοπίστηκαν συνομιλίες με ομοεθνή τους αλλά και βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν το εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «Φίλεμα») στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου 10.

Ο άνδρας, που κινούσε τα νήματα, υποσχόταν στους δύο Πακιστανούς αμοιβές που αντιστοιχούσαν σε 10.000-15.000 ευρώ. Αναφορικά με την επίθεση, τους ζητούσε να χρησιμοποιήσουν όπλα ή εκρηκτικά. Μάλιστα, τους ζητούσε όταν έχει πολύ κόσμο να βάλουν φωτιά με φιάλες υγραερίου προκειμένου να καούν όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Ο «εγκέφαλος» προέτρεπε τους τρομοκράτες να προχωρήσουν σε στρατολόγηση ατόμων ώστε να πραγματοποιήσουν δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα. «Να σκοτώσουμε δύο, να σκοτώσουμε τρεις, όσους περισσότερους μπορούμε» φέρεται να τους έγραφε.

Για την υπόθεση τρομοκρατίας έγιναν 15 προσαγωγές Πακιστανών που φέρεται να έγινε απόπειρα στρατολόγησης, ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους. Οι δύο συλληφθέντες, μετά την παρουσία τους στον Ανακριτή, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σε υψηλό επίπεδο οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσα από το Twitter αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του εν λόγω κυκλώματος. Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για το υψηλό επίπεδο στο οποίο κινούνται οι Αρχές της χώρας και το αίσθημα ασφάλειας που διακατέχει τους Έλληνες αλλά και τους επισκέπτες της χώρας.

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού κυκλώματος

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η ΕΥΠ συνέλεξε όλες τις πληροφορίες και με συγχρονισμένες επιχειρήσεις των στελεχών της και της Αντιτρομοκρατικής, κατάφερε να φτάσει στην εξάρθρωση του δικτύου.

Η ανακοίνωση:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας. Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται».

alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.