Επιμένει στη στάση της η ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων παρά το παγκόσμιο σοκ – Τι πυροδότησε την τελευταία κατρακύλα στις μετοχές της Credit Suisse

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προϊδεάσει, αψηφώντας το χάος των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις εκκλήσεις των επενδυτών να περιορίσει την σκληρή πολιτική της τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί το κλίμα.

Όπως γράφει η DW, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις Η.Π.Α., η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ακολούθησε κατακόρυφη πτώση, χάνοντας περίπου 30% της αξίας της σε διάστημα ωρών. «Τα ηγετικά στελέχη και οι προϊστάμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά την αναταραχή γύρω από την Silicon Valley Bank, οι πολιτικοί και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές επαναλάμβαναν ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και πως οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Όμως η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της Credit Suisse. Αυτή τη φορά, μια μεγάλη τράπεζα κινδυνεύει πολύ και η οποία μάλιστα, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας, θεωρούνταν επαρκώς προστατευμένη». Η F.A.Z. εκτιμά ακόμη πως «εάν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της στην κεφαλαιαγορά. Τότε η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία».

Ethnos. gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Επιμένει στη στάση της η ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων παρά το παγκόσμιο σοκ – Τι πυροδότησε την τελευταία κατρακύλα στις μετοχές της Credit Suisse

  1. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΟΚΝΩΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.