Στο δρόμο για τις εκλογές – Γράφει η Ιωάννα Γκουτζιαμάνη

 

Άλλο κι ετούτο, χάσαμε το δρόμο για τις εκλογές; Είναι σαν να τις έβαλαν μέσα σε ένα μεγάλο μπαλόνι και το πετάνε όπου και όπως θέλουν.

Οι εκλογές είναι η κορυφαία λειτουργία της δημοκρατίας Οι πολίτες ασκούν το ύψιστο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ο λόγος, η σκέψη, οι ιδέες, η κριτική, οι προτάσεις, ο έλεγχος, η λογοδοσία, η ιδεολογία προέχουν, για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Οι πολίτες ακούνε, κρίνουν και συγκρίνουν τους λόγους και τα έργα με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό, προκειμένου να έχουν καλή κρίση.

Δεν μπορεί να είναι οι εκλογές παιχνίδι στα χέρια κανενός. Στις μέρες μας όλα δουλεύουν για το αντίθετο. Η ατμόσφαιρα θόλωσε από φωνές δυνατές, ψέματα, κατηγορίες, απειλές και τρομοκρατία. Το κράτος δεν ακούει τις μουσικές και τα συνθήματα του αόρατου θιάσου των καλλιτεχνών, που ξεχύθηκε στους δρόμους  δυο μήνες τώρα και, φωτίζει, τον κόσμο Ο πολιτικός κόσμος χορεύει στο σκοπό του προεξάρχοντος. Όλο πλησιάζουμε τις εκλογές και όλο εκείνες απομακρύνονται. και πάλι από την αρχή. Εν τω μεταξύ η εξουσία παίζει σκληρά παιχνίδια και συσκοτίζει περισσότερο το τοπίο.

Οι πολίτες σκυφτοί μαζεύουν τα παςς,  για να πάνε στο σούπερ μάρκετ, ενώ επάνω χορεύουν τα εκατομμύρια και αλλάζουν χέρια προκλητικά,  ξεδιάντροπα. και ατιμώρητα.

Κι εμείς θεατές μιας κακόγουστης παράστασης, που στήθηκε εκ του πονηρού. Στο χέρι μας είναι να βγούμε από την πνιγηρή αίθουσα έξω στο δρόμο, στο φως που δείχνουν όσοι αγωνίζονται για τα δημόσια αγαθά: δουλειά, παιδεία, υγεία και πολιτισμό.

Τότε θα φύγει από πάνω μας η σκόνη που κόλλησε στ’ αυτιά μας, θα ακούσουμε καθαρά τη φωνή της συνείδησής μας και  θα πάμε στις εκλογές με οδηγό το στίχο του Α. Κάλβου: « Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» ..

 

Κοζάνη 28-2-2023

Γκουτζιαμάνη Γιάννα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.