Με σύναξη λαού η γιορτή της αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό- Του Κωνσταντίνου Ι. Κώστα Παπαδασκάλου

 

Με ιερές Ακολουθίες (Εσπερινό, Αρτοκλασία, Όρθρο και Παρακλητικό Κανόνα, οι οποίες ‘’εποιήθησαν εν Αγίω Όρει υπό Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν Θεσσαλονίκη 1967’’) και σύναξη λαού (27 και 28-2-2023) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, γιορτάσαμε την άθληση της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Η Αγία Νεομάρτυς Κυράννα, γέννημα θρέμμα της Όσσας, άθλησε-μαρτύρησε για τον Ιησού Χριστό στις 28 Φεβρουαρίου του 1751, στις φυλακές του Γιαντί-Κουλέ της Θεσσαλονίκης.

Το ιερό λείψανό της βρέθηκε – θεία βουλήσει – στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου του 2011, στο Ι. Ναό των Ταξιαρχών (εντός του Ιερού στα δεξιά της Αγίας Τραπέζης) της γενέτειράς της, της Όσσας του Λαγκαδά.

Επισκεφτήκαμε το Φθινόπωρο του 2012, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, (πιστοί από το Βελβεντό, το Πλατανόρευμα, την Αιανή), την Όσσα του Λαγκαδά, όπου μας μίλησαν για τον θαυμαστό τρόπο της εύρεσης του λειψάνου της Νεομάρτυρος οι πατέρες: αρχιμ. Ιωάννης Αρσενιάδης και πρωτοπ. Θωμάς Φαρδής (ευχαριστίες πολλές) και ασπαστήκαμε με ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση το ιερό λείψανο της Αγίας Κυράννας.

Έκτοτε γιορτάζουμε κάθε χρόνο στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού με ιερές Ακολουθίες και σύναξη λαού την Αγία Νεομάρτυρα Κυράννα την Οσσαία.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι ενισχυόμαστε μ’ αυτόν το γιορτασμό και κυρίως έχουμε την πεποίθηση ότι, ναι, κάτι σημαντικό προσφέρουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στους μαθητές μας, στη γενιά που έρχεται και που θέλει ‘’από κάπου να πιαστεί’’, να σκηνοθετήσει και να συνθέσει, με τη δική της ψυχή, το δικό της όραμα, τον προσωπικό και το συλλογικό της βίο.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

Παπαδάσκαλος

13-2023

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.