Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κοβεντάρειο δημοτική Βιβλιοθήκη: Τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό και τα βασικά της σημεία



 

Αργυρώ Ζιάμπα  και Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIF.EGR 

Σε σημαντικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων  που αφορούν τα προβλήματα της περιοχής,  απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στην Κοβεντάρειο Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης.
Το KOZANILIFE.GR,  υπέβαλλε τη τη δική του ερώτηση στον πρωθυπουργό και αφορά το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. δείτε εδώ 
Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, η πρώτη αφορά την κατάσταση τόσο του ”Μαμάτσειου “Νοσοκομείου Κοζάνης , αλλά και των νοσοκομείων της γύρω περιοχής, όπου εκεί ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κυρίως τα θέματα υγείας, είναι μια προσωπική του προτεραιότητα. ‘Η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ. Το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Μεγάλο ζήτημα  η προσέλευση γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ανταποκριθήκαμε καλύτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.`
Στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης και το μέλλον της, ένα θέμα που αγωνιά τους κατοίκους της περιοχής, απάντησε  “η τηλεθέρμανση είναι ένα κεκτημένο της περιοχής και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρότυπο πράσινης μετάβασης. Υπάρχει σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους και σαφή χρονοδιαγράμματα. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κάνει πράξη για το τι θα ακολουθήσει μετά τον λιγνίτη.
Παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο για τα δίκτυα και για τον ανθρώπινο παράγοντα. Θέλω να βλέπω ευκαιρίες, όχι προβλήματα”.
Άλλα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού ήταν αυτό της αύξησης συντάξεων οι οποίος τόνισε ότι αυξήσεις συντάξεων θα εξαγγελθούν  αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, από το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης “θα δοθεί εφάπαξ , το έκτακτο βοήθημα των 200 με  300€, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους, θα λάβουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.” Τόνισε πως  «προσωπική διαφορά» ήταν δημιούργημα του «νόμου Κατρούγκαλου». Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνταξιούχοι και με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.
Σημαντικό ερώτημα ήταν η μετεγκατάσταση της Ακρινής, με τον ίδιο  ίδιος να συμπληρώνει πως κατέθεσαν μια ελκυστική πρόταση στους κατοίκους της περιοχής και  την  Πτολεμαΐδα 5. “Το θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών με είχε απασχολήσει από το 2018. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κάνει πράξη για το τι θα ακολουθήσει μετά τον λιγνίτη και γνωρίζουμε ποιες είναι οι νομικές μας δεσμεύσεις. Δεν θα έρθουμε σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία”.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, “η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Έχω πει πως από τη στιγμή που επικυρώθηκε δεν μπορεί να αλλάξει. Πλέον έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα”.
Σχετικά με τις εκλογές “οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν-πλην κάποιες εβδομάδες. Η ΝΔ θα κατευθυνθεί προς τις εκλογές σε ένα κλίμα θετικού λόγου.
Τον κ. Τσίπρα πρέπει να ρωτήσετε γιατί ακολουθεί τη στρατηγική της πόλωσης. Κυβέρνηση ηττημένων, μας είπε ο κ. Τσίπρας, πως δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα απ’ όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Δεν τον πιστεύω όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο από τις πρώτες κάλπες. Εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές απ’ όσους είχαμε το 2019”.
Για την εξαγωγή γούνας στις περιοχές κυρίως της Ρωσίας “πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καστοριά.
Μακάρι να είχα ευχάριστα νέα για τον πόλεμο και το πότε θα τελειώσει, αλλά σύντομα δεν θα μπορούμε να έχουμε κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς επαγγελματικούς διαδρόμους για τους ανθρώπους που είναι και θέλουν να μείνουν στην Καστοριά”.
Όσο αφορά τα θέματα των αγροτών ο ίδιος απάντησε ”έχω δώσει σχετικές κατευθύνσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχω πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.Θέλουμε νέους αγρότες, θέλουμε να τους στηρίξουμε, έχουμε εργαλεία’.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ίδιος  ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με βοήθεια. «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα».

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κοβεντάρειο δημοτική Βιβλιοθήκη: Τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό και τα βασικά της σημεία

  1. Η προεκλογική παροχολογία μια αέναη πολιτική ανηθικότητα – Οι πολιτικοί εξαγοράζουν, οι πολίτες δέχονται να εξαγοραστούν

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.