Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές πως δεν ανεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα

 

Το τεράστιο κόστος θέρμανσης, η ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης μας έχουν γονατίσει. Η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι επικίνδυνή με βάση τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιοχής μας. Η πρόσφατή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πλειστηριασμών από funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων, αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί ταχύτατα όταν είναι να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και πάει με ρυθμούς χελώνας, όταν είναι να δικαιώσει κάποιον εργαζόμενο. Η ΝΔ όπως και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα τελευταία χρόνια (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) έχουν τεράστιες ευθύνες για την αρπαγή των λαϊκών κατοικιών από τα κοράκια. Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει, ούτε υπήρχε κανενός είδους προστασία για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συνάδελφοι

Η δουλειά με ημερομηνία λήξης έγινε καθημερινότητα, από πόλη σε πόλη – από εργοτάξιο σε εργοτάξιο, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη ημέρα. Η μετανάστευση στον κλάδο των κατασκευών μαρτυράει τις ψεύτικες υποσχέσεις για σταθερές θέσεις εργασίας. Τα μεροκάματα για πολλούς συναδέλφους, ιδιαίτερα τους βοηθούς και τους ανειδίκευτους εργάτες παραμένουν χαμηλά ως εξευτελιστικά. Η εντατικοποίηση και η εργασία σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως πρόσφατα με την παγωνιά, μας έχουν φέρει σε θέση να βγαίνει το μεροκάματο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι όλο και πιο συχνά μέρα με την μέρα.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει ως υποχρεωτική την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με τους εργοδότες, διατηρώντας έτσι την άθλια κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε όλο τον κλάδο με το χαμηλό ύψος των ένσημων που επηρεάζει άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι κρίσιμές για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας. Οι υπερωρίες και η πληρωμή τους με τις προσαυξήσεις έχει καταντήσει άπιαστο όνειρο.

Τα έργα που θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός θα γίνουν με τα ίδια γνωστά καθηλωμένα μεροκάματα. Στο όνομα να βγει το έργο, για ακόμη μια φορά θα εξωθούνται οι εργαζόμενοί να βάλουν πλάτη με εντατικοποίηση της εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες, όπως έγινε άλλωστε τόσα χρόνια και στην 5η Μονάδα, γίνεται στα άλλα εργοτάξια σήμερα. Από την μια βλέπουμε μια χούφτα εταιρίες που έχουν συγκεντρώσει την κατασκευή όλων των έργων στην χώρα μας, αλλά και κάποιων στο εξωτερικό, να βγάζουν τεράστια κέρδη και από την άλλη εμείς και οι οικογένειές μας να ζούμε ακόμα πιο δύσκολα στην καθημερινότητα μας, να μην μπορούμε να ζήσουμε όπως μας επιτρέπουν οι δυνατότητες του σήμερα και όχι του χθες.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την χαμοζωή που μας προσφέρουν. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, μόνο μέσα από την οργάνωση της πάλης και του αγώνα μπορούμε να πετύχουμε νίκες για την καλυτέρευση της ζωής μας.

Κοζάνη 11.2.2023

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές πως δεν ανεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.