Πίστη Κρυσταλλίδου: ‘Υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για πρόσθετη επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές’



 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε επισκεφτεί τη Φλώρινα στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στη Δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η Υπουργός είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολύπλευρη στήριξη των περιοχών που βρίσκονται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της απολιγνιτοποίησης.  

Η κ. Μενδώνη είχε αναφερθεί εκτενώς στις προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξη του πολιτισμού και τα πολλαπλά οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές, όπως παραδείγματος χάριν η τροφοδότηση της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την ανάδειξη τοπικών εθίμων και τη διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Υπουργός είχε δεσμευτεί για τη δρομολόγηση λύσεων για την ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές με στόχο την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως επίσης στον Δήμο Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Η Υπουργός τήρησε την υπόσχεσή της και έτσι ακόμα μια κυβερνητική δέσμευση υλοποιείται, καθώς στις 3 Φεβρουαρίου  εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η «Πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων Πολιτιστικών Επιχορηγήσεων δράσεων σύγχρονου πολιτισμού, για το έτος 2023».

Συνολικά, από το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνονται οι εξής προσκλήσεις για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας:

– Τοπικών δράσεων Πολιτισμού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης Αρκαδίας.

– Ψηφιακών δράσεων πολιτισμού.

– Πολυθεματικών φεστιβάλ και δράσεων.

– Δράσεων στον χώρο του βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας.

– Επαγγελματικών Σχημάτων Θεάτρου, με σκοπό την υλοποίηση θεατρικών παραγωγών, φεστιβάλ, περιοδειών και εκδηλώσεων θεάτρου.

– Ομάδων κλασικού και σύγχρονου χορού, με σκοπό την υλοποίηση παραγωγών, ερευνητικού έργου, φεστιβάλ, περιοδειών, εκδηλώσεων κλασικού και σύγχρονου χορού.

– Δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών.

– Δράσεων Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design.

– Μουσικών παραστάσεων, Φιλαρμονικών, Φεστιβάλ μουσικής, περιοδειών και εκδηλώσεων μουσικής.

– Δράσεων και προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

– Πολιτιστικών δράσεων και προγραμμάτων για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον πολιτισμό.

Οι ήδη εγγεγραμμένοι φορείς στο Μητρώο θα πρέπει να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του φορέα, ώστε αυτά να είναι ορθά και πλήρη κατά τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης. Οι μη εγγεγραμμένοι φορείς, προκειμένου να εγγραφούν, θα πρέπει έως και τις 28/02/2023 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ως καταληκτική προθεσμία για την εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η ημερομηνία αποστολής της υπεύθυνης δήλωσης εγγραφής στο e-mail dpde@culture.gr ή η ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής της και όχι η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της ταυτότητας του Φορέα.

Οι φορείς θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες υποβολής της πρότασης https://drasis.culture.gr/images/odigies_aitimatos_300123.pdf καθώς και τις συχνέςερωτήσεις http://drasis.culture.gr/index.php/component/content/article/14/71-faq.

Με αυτή την εξέλιξη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δείχνουν την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή τους σε πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς περιοχών της χώρας μας που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

 

Πίστη Κρυσταλλίδου

Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.