«Ξέχασαν» εδώ και δύο χρόνια σε κοντέινερ τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας



 

Εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία παραμένουν δεκάδες άνθρωποι στην Ελασσόνα, οι οποίοι εξακολουθούν να στριμώχνονται σε μικροσκοπικά κοντέινερ και αποθήκες, δύο χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο χρόνος για τους ντόπιους σε Δαμάσι, Μεσοχώρι και Αμούρι σταμάτησε το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου. Ήταν 12.16 όταν ο Εγκέλαδος βύθισε το έδαφος κατά 30 εκατοστά και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές υποδομών, μεταξύ αυτών δεκάδες σπίτια. Ολόκληρες οικογένειες από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν τη ζωή τους να καταρρέει, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην -κατά τ’ άλλα άμεση αλλά… κενή- κινητοποίηση θεσμικών παραγόντων. Μόνο που φτάνοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετακινήθηκαν οριστικά στα αστικά κέντρα για ένα νέο ξεκίνημα, παρόλο που ήδη από την επομένη γινόταν λόγος για άμεση κινητοποίηση της πολιτείας με πλήθος δεσμεύσεων, πλην όμως χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχωρίου, Γιάννης Ζαρλαδάνης δηλώνει στο ThessToday.gr απογοητευμένος για το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι εγκαταλείπουν για πάντα το μέρος όπου μεγάλωσαν, καθώς πρακτικά, δεν άλλαξε τίποτα: Οικογένειες μεγαλώνουν σε κοντέινερ των 24 τ.μ. ή 36 τ.μ. -στην καλύτερη- πλάι από μπάζα, τρωκτικά και φίδια. «Είμαστε παρατημενοι και παραμελημένοι και δυστυχώς όλες οι υποσχέσεις που μας έδωσαν έπεσαν στο κενό. Με το που έγινε ο σεισμός τα κυβερνητικά στελέχη μας είχαν πει ότι θα διορθωθούν τα προβλήματα. Τελικά, δύο χρόνια μετά τον σεισμό δεν έχουν γκρεμιστεί ούτε τα μισά σπίτια από αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως “κόκκινα”, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή για τα παιδιά που παίζουν εκεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο μόνο στο Μεσοχώρι τουλάχιστον 100 άνθρωποι διανύουν και δεύτερο χειμώνα μέσα σε κοντέινερ. «Ήδη έχουν φύγει από τη ζωή δύο ηλικιωμένοι, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα δουν ποτέ τα σπίτια τους να φτιάχνονται. Είναι αποκαρδιωτικό, δεν υπάρχει ελπίδα για μας», σημείωσε με νόημα, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα ποιότητας ζωής: «Ανά 15 – 20 μέρες τρυπούν οι θερμοσίφωνες εξαιτίας της πρόχειρης -αναγκαστικά- κατασκευής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά, ενώ βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη».

«Κάποιοι ζουν σε αποθήκες»

«Ο κόσμος έχει αγανακτήσει που αργούν να εγκριθούν τα κονδύλια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Όλοι μας περιμένουμε τα κονδύλια και τους ορισμούς δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής», δήλωσε στο ThessToday.gr το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Αμουρίου, Ανδρέας Σαπουντζής, με τον ίδιο να τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή περίπου 40 άνθρωποι ζουν σε 12 κοντέινερ. Είναι και κάποιοι που φιλοξενούνται σε σπίτια γνωστών ή συγγενών, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που μένουν σε αποθήκες και άλλα κτίσματα». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «μας έχουν εγκαταλείψει εντελώς και το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν φωτογραφίες μαζί μας. Το πότε θα γίνει όμως κάτι ουσιαστικό, κανείς δεν το ξέρει.

Δήμαρχος Ελασσόνας: «Πιέζουμε για να διορθωθεί η κατάσταση»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας εξηγεί στο ThessToday.gr ότι μεν ο δήμος πιέζει ασταμάτητα για την έκδοση αδειών που θα επιτρέψουν την αναδιάρθρωση των σεισμόπληκτων περιοχών, πλην όμως η απάντηση που λαμβάνει από το αρμόδιο υπουργείο είναι: «”Δεν προλαβαίνουμε…”». «Είναι μια υπόθεση που αφορά το υπουργείο. Εδώ και μήνες παραλαμβάνει από τους σεισμόπληκτους αιτήματα για τη χορήγηση στεγαστικής επιδότησης και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν ελεγχθεί οι φάκελοι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί η αυτοψία κάποιων κατεδαφιστέων περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε: «Επομένως, δεν προχωρούν οι επιδιορθώσεις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι αιτήσεις των εκατοντάδων αιτούντων πέφτουν στο κενό διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η αρμόδια υπηρεσία δεν διαθέτει τόσους πολλούς μηχανικούς που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες». Ομολογουμένως «παραθυράκι» αισιοδοξίας να αποτελούν πέντε άδειες που εγκρίθηκαν πρόσφατα, όμως και πάλι, ο αριθμός συγκριτικά με τις αληθινές ανάγκες, είναι δυσανάλογος.

«Στεκόμαστε δίπλα σε αυτές τις οικογένειες με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Ακόμη και τώρα τον χειμώνα διανέμουμε τρόφιμα σε ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα. Πιέζουμε αληθινά για να διορθωθεί η κατάσταση. Μιλάμε με τους αρμόδιους και αυτό που λένε είναι ότι δεν προλαβαίνουν λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς», σημείωσε ο δήμαρχος Ελασσόνας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ThessToday.gr, μέχρι στιγμής από τα 120 ακατάλληλα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί τα 85.

thesstoday

2 σχόλια στο άρθρο “«Ξέχασαν» εδώ και δύο χρόνια σε κοντέινερ τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης

    - Edit

    Απαντήστε

    Η Ελλάδα του μητσοτακη!
    Δύο χρόνια οι άνθρωποι σε αποθήκες.
    Και,ο πολιτικος απατεώνας, πήγε και εγκαινίασε το Δημοτικό σχολείο
    στο Δαμάσι ,κατασκευασμενο από ιδιωτική εταιρεια!
    Ελλάδα γιαυτον,τα διυλιστήρια, οι παροχοι και 3,4 αλυσιδες Σούπερ και καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών και όσο πιάνει ο αυλόγυρος του Μαξίμου με όλους τους επιτελικους μπαταχτηδες,από Αβραμοπουλους μέχρι πατσηδες!
    Και δάνεια να σας δώσουν για καινούρια σπίτια,κάποιο τρωκτικο,κάποιο γεράκι των μπαταχσηδων θα σας τ αρπάξει και θα τα πουλήσει σε κάποιο fund της Ιρλανδίας!!
    …..πλάι από μπάζα, τρωκτικα και φίδια…
    Και τα επιτελικά τρωκτικά τρώνε τον Αγλεορα,αφου πρωτα τρωνε, τις σάρκες της Ελλάδος και των Ελληνων,κυριολεκτικά και οχι,μεταφορικά!!
    Και στη Σάμο και στο Αρκαλοχωρι της Κρήτης……..ακόμα σε σκηνές είναι οι άνθρωποι,μετά από δυο χρόνια ,αντιστοιχων σεισμων!
    ” Η Ελλάδα που ηγείται της 4ης βιομηχανικής επαναστασης”
    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μπορμαν,ο Οιπονόμου!
    Ο,της επιτελικης καταστροφής,εκπρόσωπος!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.