Επιφανειακός σεισμός στα Ψαχνά Ευβοίας: Συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη η επιτροπή σεισμικού κινδύνου



 

Ανησυχία για τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ κοντά στο Ρήγμα των Ψαχνών. Συγκαλείται η επιτροπή σεισμικού κινδύνου.
Έντονος προβληματισμός από τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Εύβοια.

Ο σεισμός ο οποίος ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές στην Εύβοια.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.

Νωρίτερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η εστία του σεισμού δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα. Σημείωσε μάλιστα ότι το ίδιο ρήγμα με αυτό που έδωσε σήμερα τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, το αντικείμενο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των προγνώσεων οι οποίες υποβάλλονται στον οργανισμό καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμικότητα και η πρόταση προς την πολιτεία των ενδεικνυόμενων μέτρων, καθώς και σε περίπτωση σεισμικών διεγέρσεων, η αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων για τον προσδιορισμό της εξέλιξης της σεισμικής δράσης και η πρόταση προς την Πολιτεία των ενδεικνυόμενων ενεργειών

Λέκκας στο Dnews: Δεν φαίνεται πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό

Δηλώσεις για τον σεισμό που σημειώθηκε έξω από Ψαχνά έκανε στο Dnews ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Συγκεκριμένα τόνισε πως «είμαστε σε επιφυλακή ωστόσο δεν φαίνεται πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό».

Σε επικοινωνία με το Dnews είπε ότι παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο και παραμένουμε σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, φαίνεται πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «ο σεισμός ήταν της τάξης των 5 Ρίχτερ με πολύ μικρό εστιακό βάθος». «Ακόμη δεν ξέρουμε αν έχει επιπτώσεις όσον αφορά σε ζημιές. Πάντως ο σεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια» πρόσθεσε.

Σε ανάρτηση σχετικά με τον σεισμό προχώρησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως έγραψε ο κ. Παπαδόπουλος, η εστία του σεισμού δεν είναι η ίδια με εκείνη της Νότιας Εύβοιας.

DNews

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.